Vágólapra másolva!
Vasárnap kezdődik Dunaújvárosban a Divízió I-es jégkorong-világbajnokság, amelyen a magyar válogatott az éremszerzés reményével lép jégre. Az első mérkőzést Kína ellen vívja a csapat.

Negyedszer rendeznek Magyarországon jégkorong-világbajnokságot. Eddig kétszer, 1983-ban és 1998-ban sikert hozott a hazai - akkor még C csoportos - vb, feljutott a magyar válogatott a másodosztályba. Most már merészebbek a célok, a hajdani B csoportnak megfelelő Divízió I-es kategóriában sokan akár éremszerzésre is alkalmasnak tartják a csapatot.

A feladat azonban nem könnyű, hiszen kemény ellenfelek várnak az első ízben külföldi edző, Jan Jasko által felkészített magyar együttesre. Papíron a legnehezebb vetélytárs Norvégia, amely tavaly még az A csoportban szerepelt - kész szerencse, hogy az NHL-ben hokizó Knutsen nem vállalta a játékot -, de hasonló erősségű az európai élbajnokságokban edződő játékosokból verbuvált dán és brit válogatott is. Igazi nyerési esély az osztályba most felkerült románok, illetve a kínaiak ellen kínálkozik. Négy éve még a románokkal csatázott a magyar gárda a C csoport döntőjében, s csak szoros meccsen nyert 3-2-re, most viszont a Dunaferr erdélyi hokisai arra kérték csapattársaikat, ha lehet, ne nagyon verjék meg őket a vb-n. Az ázsiai ellenféltől érthető módon hasonló kérés nem érkezhetett, pedig az erőviszonyok talán ezt indokolnák: a kínaiak súlyos vereséget szenvedtek a Fradi és az Alba Volán jégkorongozóiból összeállított alkalmi csapattól.

"Azt kértem a játékosoktól, ne becsüljék le a kínaiakat" - mondta a szövetségi kapitány. "Az első mérkőzés nagyon fontos, mindenképpen nyerni kellene, mert azt terveztem, hogy négy ponttal költözünk át Székesfehérvárra." Azaz Jasko edző abban bízik, hogy hétfőn a britek ellen is győz a csapata, merthogy a mezőny utána költözik át a fehérvári jégcsarnokba.

Többen azonban már tegnap csomagoltak. A kapitány ugyanis leszűkítette vb-keretét. A kapusok közül Halmosit szorította ki a Kanadából hazatérő s csütörtök óta a csapattal edző Szuper Levente, a védők közül mindenki maradhatott a válogatottnak otthont adó agárdi Hotel Vikingben, a csatároknál azonban volt mozgolódás. Sőt zúgolódás is, mégpedig Dobos Tamás részéről, a ferencvárosi hokist ugyanis csak a bokasérüléssel bajlódó Frank Kovács vésztartalékaként jelölte Jan Jasko, ezért a sértődött játékos összepakolt, és hazautazott Budapestre.

"Nincs szenzáció, megbeszéltem a vezetőkkel a dolgot, s szurkolóként nagyon szorítok a csapatnak" - mondta érdeklődésünkre Dobos. Kimaradt a fehérvári Gröschl is, s Vas Márton lett Kovács "dublőre". A honosított játékos a kínaiak elleni nyitányt mindenképpen kihagyja, s utána dől majd el, a 23. helyre őt vagy Vast nevezi-e a kapitány.

A világbajnokság a közönség körében máris sikert aratott. A magyar válogatott valamennyi mérkőzésére elkeltek a bérletek, s már csak néhány állóhelyi jegy vár gazdára. A csarnokokból kiszorulók sem maradnak ki az élményből, a szervezők mindkét helyszínen sátrat állítanak fel, ahol szakkommentátorok tolmácsolásával óriási kivetítőkön követhetők figyelemmel a meccsek.

A program:
Április 14., vasárnap:
(Dunaújváros)
Románia - Norvégia 13.00
Nagy-Britannia - Dánia 16.30
Magyarország - Kína 20.00

Április 15., hétfő:
(Dunaújváros)
Dánia - Románia 13.00
Norvégia - Kína 16.30
Nagy-Britannia - Magyarország 20.00

Április 17., szerda:
(Székesfehérvár)
Kína - Dánia 13.00
Románia - Nagy-Britannia 16.30
Magyarország - Norvégia 20.00

Április 19., péntek:
(Székesfehérvár)
Kína - Nagy-Britannia 13.00
Norvégia - Dánia 16.30
Magyarország - Románia 20.00

Április 20., szombat:
(Székesfehérvár)
Norvégia - Nagy-Britannia 13.00
Kína - Románia 16.30
Magyarország - Dánia 20.00

A magyar válogatott világbajnoki mérkőzéseit a Sport1 televízió élőben közvetíti.

Erdei Tamás

Korábban: