Vágólapra másolva!
A férfikézilabda-válogatott soros kudarca, a júniusban elvesztett Európa-bajnoki selejtező után a menesztett szövetségi kapitány, Hajdu János az élklubok ellenállásában látta balsikere egyik okát. Utódja, Skaliczki László kihirdette a vb-selejtezőre készülő keretét.

Fotó: SztárSport
Fotó: SZTÁR Sport
Mezei Richárd is élvezi a
kapitány bizalmát

Óriási lehetőségeket persze nem sikerült kiharcolnia magának, igaz, egyelőre a feladat sem hatalmas. Január végén Törökország, Belgium és Olaszország ellen kell a válogatottnak világbajnoki selejtezőt vívnia, s az egyezség egyelőre csak addig szól. Skaliczki októberben és novemberben összesen három napot tölthet közösen az itthon játszó kiszemeltjeivel, s azt ő is elismeri, ennyi idő legfeljebb "a közös gondolkodás elindítására elég".

A valódi felkészülés december 18-án kezdődik, amikor a most kijelölt 24-es keret majdnem minden tagjára számíthat már a szakvezető. Néhány külföldön kézilabdázó azonban csak január elején csatlakozhat társaihoz. December közepén Szlovákiával mérkőzik kétszer a válogatott, majd az év végi ünnepek között egy svájci tornán szerepel.

Skaliczki keretének érdekessége, hogy alig van benne érdekesség. Szinte teljesen megegyezik a Hajdu-időszak keretével. "Rutinos játékosokat kerestem, akik még éhesek a sikerre, s akik a fiatalokkal kiegészülve dinamikus gárdát alkothatnak. Nem lehet a jövő csapatát építeni, egyszerűen nincs rá idő. A válogatott sorozatban négy világversenyről lemaradt, eredményt kell felmutatni, márpedig ezt csak olyan emberekkel lehet, akik már nemzetközi rutinnal rendelkeznek. Sajnos, vékony jégen járunk, kevés versenyképes játékosunk van" - mondta a kapitány.

A válogatott keret: Fazekas, Perger, Szathmári (kapusok); Kertész, Berta, Bendó, Székely, Kotormán, Nagy L., Mocsai, Laluska, Bartók, Buday, Lendvay, Rosta M., Mezei, Józsa M., Décsi, Mohácsi, Bajusz, Tóth J., Pásztor, Bene, Iváncsik G.

Erdei Tamás

Korábban: