Vágólapra másolva!
Szerda délután a budapesti SAP csarnokban, a Magyarország-Dánia nőikézilabda-mérkőzésen búcsúztatják a válogatottól Kökény Beatrixot, aki 245 alkalommal szerepelt a nemzeti együttesben.

Azt mondják, a csúcson kell abbahagyni. Kökény Beatrix tavaly decemberben játszott utoljára a válogatottban, s az irányító 245. fellépésén nyerte meg a csapat Ukrajna ellen az Európa-bajnoki döntőt. Már ez is ráadás volt, hiszen a kézilabdázónő az olimpia után abba akarta hagyni, de a Herz-FTC edzője, Németh András szerencsére rábeszélte a folytatásra. A bukaresti siker pedig a szó szoros értelmében bearanyozta Kökény karrierjét.

"Van néhány szerencsés lány, aki az Eb-n játszott először, s rögtön aranyat nyert" - mondja a 32 éves játékos. "Én megjártam már mindent, 1989-ben világbajnoki tizenharmadik hellyel mutatkoztam be, aztán a C világbajnokságról indulva jutottunk el világversenyek dobogóira. Boldogan emlékszem az 1995-ben a fantasztikus hazai közönség előtt nyert vébéezüstre, az atlantai bronzra, a hollandiai Eb-harmadik helyre, csak a sydneyi ezüst lóg ki a sorból, azt szívesen elcserélném a romániai aranyéremre, bármennyire szép lezárása volt is az a pályafutásomnak."

Éppen a mostani ellenfél, Dánia ellen vesztette el nyert helyzetből az olimpiai döntőt a jórészt Kökény által dirigált válogatott.

Mocsai Lajosnak az idén új csapatkapitányt kellett keresnie, sőt ennél is többet. Merthogy Kökény nemcsak irányító volt, hanem a védelem kulcsembere s az egész válogatott szellemi vezére. A kapitány panaszkodik is, hogy egyelőre védekezésben nem találja Kökény utódját. A volt játékosnak azonban meg sem fordult a fejében, hogy akár ki is segíthetné a szakvezetőt. "Ha folyamatosan edzettem volna, a vébén biztosan megállnám a helyem" - mondja. "Rossz volt abbahagyni, de valamikor meg kellett tennem, s szerintem jó pillanatban távoztam. Támadásban már működik a csapat nélkülem is, védekezésben pedig van még idő az emberek megtalálására is, ha maradok, csak ezt a váltást odázom el. Így a jövő évi Eb-re már összeállhat egy új, ütőképes válogatott."

A visszatérés persze amiatt is csak akadémikus felvetés, mert Kökény azóta nem húzott magára mezt, mióta júniusban klubja, a Ferencváros elbúcsúztatta, s ami még meglepőbb, nem is hiányzik neki a játék. Azóta a Fradi menedzsereként és a szövetség elnökségi tagjaként dolgozik, s persze figyeli a válogatottat.

"Remélem, már most megoldanak minden feladatot a lányok" - véli Kökény. "A kritikus helyzetekben szerintem Siti Bea már biztosan boldogul, és Farkas Ági is sokat segíthet, hiszen az Eb-n is ő mentett meg minket. Csak attól féltem, nehogy túllelkesítse magát, de ha helyén az esze, ő sokat segíthet."

Kökény azért az idén sem maradt sportsikerek nélkül: férje, a párbajtőröző Imre Géza nemrégiben nyert csapatban vb-aranyérmet. Talán nem véletlen, hogy búcsúképpen azt mondja: "Remélem, azért lesz még olimpiai bajnok a családban."

Erdei Tamás