Vágólapra másolva!
Magyarországnak a csoport első két helyén kell végeznie, hogy ne kerüljön szembe már az első egyenes kiesésre menő mérkőzésnél bajba. A B csoport listáját végig böngészve úgy tűnik, ez nem is kivitelezhetetlen feladat, noha a román, spanyol, svéd trió nehéz ellenfélnek tűnik.

A magyarokról külön nem érdemes beszélni, hiszen csapatunkat mindenki ismeri. Az biztos, hogy Kökény és Simics kiválásával új védekezési rendszert kellett kidolgoznia Mocsai Lajos szövetségi kapitánynak, ezáltal a repertoár bővült. Kérdés, mennyire tudják a lányok hatásosan alkalmazni.

Ezt főleg Románia ellen kell majd megtapasztalni: a csoportbeli legfőbb vetélytársat ugyanis a világ- és Európa-bajnoki 4. helyezett jelenti. A csapatban történtek változások az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest. A legjobb hír Gheorghe Musi szövetségi kapitány számára, hogy hosszú, súlyos sérülése után ismét tagja a csapatnak Carmen Amariei, a francia Besancon átlövője, aki két esztendeje a vb góllövőlistájának a második helyén végzett. Felépült sérüléséből Steluta Luca is, aki a Kárpát Kupán még nem szerepelt, ám Meránóba már együtt utazott a többiekkel. Ők ketten, kiegészülve a világ egyik legjobb kapusával, a BL-győztes Ljubljanában védő Luminitia Hutupannal és a tavalyi Eb gólkirálynőjével, Simona Gogirlával, félelmetes csapatot alkothatnak. A biztos keretből csupán a súlyos autóbalesetet szenvedő Motogna (Zilah) és az osztrák Hypo beállósa, Popa hiányzik majd.

A spanyolok igazi kakukktojásnak számítanak, hiszen klubszinten a két valenciai csapat révén egész jók, világbajnokságon azonban 1993-ban szerepeltek utoljára. Akkor Norvégiában utolsó előttiek lettek, csupán Angolát tudták megelőzni (igaz, csak hat góllal, 21-15-re verték az afrikai együttest). A csapat vezéregyénisége még mindig az elnyűhetetlen Natalia Kircsik, aki korábban, még a szovjet válogatottal világbajnok is volt, és aki nélkül elképzelhetetlen a spanyol kézilabda. A Mar Valenciából egyébként nyolcan kaptak meghívást.

Svédország sem járt már emberemlékezet óta világbajnokságon, utoljára még egy nagyon csinos irányító, a Hypóban profiskodó Mia Högdahl vezérletével értek el 1993-ban egy 6., két évvel később egy 11. helyezést. A mostani kijutásuk is inkább a németek borzalmas formájának volt köszönhető: az idegenbeli ötgólos sikert követően a germánok hazai pályán kaptak ki hat góllal... A svéd válogatott legnagyobb hiányzója a dán Ikast és a nemzeti együttes elsőszámú kapusa, Jenny Holmgren, aki súlyos térdsérülése miatt várhatóan fél év múlva kezdheti meg az edzéseket. Rajta kívül nincs is "komoly" játékosa a csapatnak, a hölgyek a svéd bajnokságban, illetve a dán liga gyengébb csapataiban szerepelnek. A legrutinosabbnak Asa Ekiksson (Ro' Casa Remudas) számít, aki eddig 198 válogatottságon van túl és ezalatt 792 gólt szerzett.

A két afrikai együttes közül az ötszörös Afrika-bajnok Angola az erősebb: a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt a 15. helyet csípte meg a 24-es mezőnyben. Persze, annyira nem jók, hogy bármelyik nagy csapatot megverjék, de atlétatermetű játékosaik ellen nem lesz könnyű játszani. A csapat több tagja a francia bajnokságban profiskodik, a leghíresebb Justina Lopes Praca, a bajnok ASPTT Mezt 21 éves kapusa, aki eddig 89-szer öltötte magára nemzeti mezét. Legutóbb az olimpián mérkőztünk ellenük, akkor 44-22-re nyertünk...

Kongó annyiból nem ismeretlen, hogy két esztendeje is egy csoportban voltunk a közép-afrikai társasággal. Akkor 39-17-re nyertünk, várhatóan nem lesz ez máshogy idén sem.

Pincési László