Vágólapra másolva!
A nőikézilabda-világbajnokság kezdete előtt még úgy értékeltük a csütörtöki, spanyolok elleni mérkőzést: minden tiszteletünk a spanyol vagy inkább valenciai klubkézilabdáé a két csapat történetét figyelembe véve a második vereséget nem manapság várjuk. Aztán a sors úgy hozta, a találkozó minden szempontból sorsdöntő lehet.

Ma az a spanyol válogatott lesz Sitiék ellenfele, amellyel 1994-ben találkoztak utoljára a mieink, akkor is szenvedték el eddigi egyetlen vereségüket: egy madeirai tornán 24-23-ra nyertek a házigazdák az akkor éppen Laurencz László irányította csapat ellen, amely gyakorlatilag lefedte az egy évvel későbbi, vb-ezüstérmes csapatot is. A világbajnokságok, történetében Spanyolországgal egyszer, az 1993-as norvégiai eseményen futottunk össze, akkor 22-13-ra nyertünk, de nem szabad elfelejteni, hogy akkor még nem szerepelt az ellenfélnél a szovjetből orosszá, majd spanyollá "vedlett" Natalia Morszkova Kircsik.

És ha már itt tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a női kézilabdázás egyik legnagyobb, jelenleg is aktív alakja mellett. Natalia Kircsik 1966. január 17-én született Rosztovban, és 20 évesen már tagja volt Igor Turcsin világverő csapatának, amely Hollandiában világbajnok lett. Négy évvel később a Szovjetunió megvédte bajnoki címét, ezúttal már az Alekszandar Tarasszikov vezette együttes Dél-Koreában lett aranyérmes. A Szovjetunió felbomlása után Kircsik (aki akkor már férjezett nevén, Morszkovaként szerepelt) az orosz válogatottat erősítette, az említett norvégiai vb-n tagja volt az 5. helyezett csapatnak, mellesleg a koreai Jeong-Ho Hong mögött második lett a góllövőlistán. (Közben nem szabad elfelejteni azt sem, hogy 1988-ban és 1992-ben olimpiai bronzérmet nyert, sőt Barcelonában ő lett a torna legeredményesebbje) Összesen 250 alkalommal szerepelt a keleti válogatottakban.

1993 után országot váltott és spanyol állampolgár lett. A Mar Valencia játékosaként hétszeres bajnok, hétszeres spanyol kupa-győztes lett, mellesleg nyert BEK-et, Szuperkupát, és meg annyi trófeát. És hogy miért félünk az immáron 35 esztendős, 184 cm magas, 84 kg testsúlyú izomkolosszustól? Nos, Kircsik az olaszországi vb első napján gyorsan jelezte: jó formában van, és nagyon szeretne gólkirálynő lenni. A románok elleni 31-29-es győzelemkor 17 gólt lőtt, ami egyedülálló a maga nemében - pláne, ha hozzátesszük, mindezt 20 lövésből érte el. Világklasszis teljesítmény. A tegnapi, svédek elleni összecsapáson is 12-szer zörgette meg Liblom hálóját, ennek ellenére Spanyolország kikapott.

"A csoport döntője a csütörtöki, spanyolok elleni összecsapás lesz" - mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány a Kongó elleni mérkőzést követően, igaz, akkor még nem tudhatta, hogy reggelre "papíron" az ugyancsak százszázalékos Svédország lesz a legnagyobb vetélytárs. "A találkozóra külön készülünk, és az eddig csak lelátón ülő Pigniczkire kulcsfeladat vár, neki kell árnyékként követnie Kircsiket. Remélem, meg tudjuk oldani a feladatot."

Hogy a spanyolok félnek tőlünk, arra példa, hogy a spanyol Marca című napilap úgy harangozta be a ma esti, 20.30-kor kezdődő találkozót, hogy a spanyolok az olimpiai és Európa-bajnok magyarokkal mérkőznek. Pedig tudjuk, az olimpián "csak" ezüstérmet nyertünk.

A spanyol csapat kerete:
Kapusok: Aitziber Elejaga Vargas, Elisabeth Lopez
Mezőnyjátékosok: Sylvia Del Olmo Escudero, Ana Isabel Ruiz Perez, Noelia Onchina Moreno, Susana Pareja Ibarra, Izaskun Mugica Zozaya, Tatiana Garmendia Lopez, Amyte Andreu Rodriguez, Yolanda Sevillano Morillo, Ceristina Gomez Arquer, Diana Boksz Alonso, Susana Fraile Celaya, Marta Mangue Gonzalez, Natalia Morszkova Kircsik, Montserrat Puche Diaz, Isabel Ortuno Torrico.
Edző: Cristina Mayo

Pincési László

Korábban:

Oktató győzelem Kongó ellen