Vágólapra másolva!
Ha a játék nem is megy, küzdőszellemben már világbajnoknak tűnhet a magyar nőikézilabda-válogatott. Az olaszországi világbajnokságon vitézkedő lányok a sorozatban már nem először, a padlóról felállva 36-33-ra verték Ausztriát, így vasárnap teljesíthetik a minimális elvárást, azaz megszerezhetik a vb-5. helyet. A döntőben Oroszország és Norvégia meccsel.

Az 5-8. helyért:
Magyarország - Ausztria 36-33
Trento, 200 néző
vezette: Hudoerko, Litvinov (orosz)
Magyarország: Farkas A. - Balogh 4, Pigniczki 3, Farkas Á. 7, Kindl 2, Deli 2, Kirsner 3. Csere: Sugár (kapus), Radulovics 2/2, Kulcsár 5, Siti E. 6, Borók 2
Ausztria: Rusnachenko - Fritz 5, S. Strass 4, Ofenböck 3, Sypkus 3, Fridrikas 10/4, B. Strass 7. Csere: Hofmann (kapus), Engel, Engl 1, Mika
Hétméteresek: 4/2, illetve 5/4
Kiállítások: 14, illetve 8 perc

Amikor Olaszország, pontosabban Dél-Tirol megkapta a nőikézilabda-világbajnokság rendezési jogát, akkor az első helyi hírek arról szóltak, az ottaniak nem is tudják igazából, mi ez a sportág. A környék ugyanis inkább jégkorongsportjáról híres, ennek megfelelően például Meranóban, a magyarok csoportjának helyszínén csak a MeranArena, a helyi jégkorongcsarnok állt rendelkezésre.

Hogy miért fontos most, a világbajnokság hajrájában megemlíteni? Nos, a másik, trentoi hokicsarnokba "felhúzott" kézilabdapálya a szombati helyosztókra alkalmatlanná vált a játékra. Nem tudni, hogy valamelyik lelkes takarító gondolta-e azt, hogy jég és nem műanyag a borítás, mindenesetre síkosító szerrel sikerült "kitakarítani" a játékteret.

Az eredeti terveknek megfelelően el is kezdődött a bemelegítés, majd a Magyarország-Ausztria összecsapás, ám gyorsan kiderült, életveszélyes a játék. A bemelegítéskor az volt a nagy kérdés, hogy Radulovics tudja-e vállalni a játékot. Nos, "Boki" próbálgatta a lábát, majd rábólintott, így a lelátóra Siti Beáta ült fel. Az ellenfélnél is hiányzott egy nagy klasszis, az általunk is beharangozott Teodorovics, aki még a dánok elleni negyeddöntőben sérült meg, és nem gyógyult meg a folytatásra.

Fridrikas viszont pályára lépett, ha már ott volt, akkor négy perc alatt kétszer is beköszönt, míg a magyarok nagyon idegesen kezdték a mérkőzést. 6 perc 58 másodpercnél aztán a játékvezetők félbeszakították a találkozót. Fritz gólja után ugyanis rosszul lépett, és miután ez már a sokadik ilyen eset volt rövid idő alatt, a két tréner, Ole Eliason és Mocsai Lajos úgy döntött, amíg nem törlik fel a pályára kent pasztát, nem folytatják a találkozót.

Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára ugyan megpróbálta jobb belátásra bírni a kapitányt, mondván: ha nem játszunk, leléptetnek bennünket. Erre Mocsai csak annyit jegyzett meg Raymond Hahnnak, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) főtitkárának: "Wir wollen spielen!" (Játszani akarunk!)

Rövid tanácstalanság és apróbb pályakorrekciók után folytatódott az összecsapás, de előbb Deli, majd Farkas Ágnes is büntetőt hibázott, míg az ellenfél két szélsője, Fritz és Barbara Strass, valamint Fridrikas általában betalált. Negyedóra elteltével Farkas Andreát Sugár Tímea váltotta a kapuban, de a 20. percben már 15-9 volt Ausztria javára. A helyzet annyit változott az utolsó tíz percre, hogy Farkas Ági elkapta a fonalat, lőtt néhány átlövés gólt, míg Siti Eszter betörésekből volt eredményes. Szegény Radulovics azonban hiába támadta végig a játékrészt, mindössze két gólra futotta erejéből - azokat is büntetőből szerezte.

A második félidőt 19-16-os hátrányról, de emberelőnyben kezdték Deliék, ennek ellenére alig tíz másodperc elteltével már Babsi Strass volt eredményes. Jobbátlövőben Radulovicsot Borók váltotta, aki másfél perc alatt többet ért el, mint elődje: akciógólt szerzett. Aztán egyszerre "csoda" történt: Kirsner, Balogh, majd Kindl góljával pillanatok alatt döntetlen lett az eredmény (21-21). Sőt, a 40. percben a csapat talán legjobbja, Siti Eszter már a vezetést is megszerezte (24-23).

Az osztrák válogatott motorja, Fridrikas teljesen elfáradt, ezzel párhuzamosan csapata is összeesett. A 47. percben már kettő gól volt az előnyünk, de az igazi kegyelemdöfést Balogh kettős emberhátrányból szerzett találata adta meg. Két ellentétes félidő után "összesítésben" Magyarország 36-33-ra bizonyult jobbnak, s esélyt kapott arra, hogy elérje a minimálisan kitűzött célt, az ötödik helyet. Ehhez már "csak" Franciaországot kell vasárnap legyőzni.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány: "A mérkőzés első részében Raduloviccsal kezdtünk, aki injekcióval vállalta a játékot, azaz neki az elején kellett szerepelnie. Azért hagytam fenn tovább a pályán, hogy lekösse az ellenfelet, így Siti Eszternek kontrapassz utáni szabad területe legyen. Amikor eldőlni látszott a mérkőzés, már az osztrákok is feladták. De az ellenfél fölé nőttünk fizikálisan, emberileg és erkölcsileg is."

Ole Eliasen, az osztrákok mestere: "Mindenkit bosszant, hogy a pálya nem bizonyult méltónak egy világbajnoki mérkőzéshez. Amíg bírtuk erővel, addig nem volt semmi gond, csak hát egyik kulcsjátékosom sem képes hatvan percig pörögni. A magyarok a hajrában már érvényesíteni tudták akaratukat."

Kulcsár Anita: "Nagyon készültem a mérkőzésre és maximálisan koncentráltam. A második félidőre szerencsére már minden összejött, a csapat élvezte a játékot."

Siti Eszter: "Úgy vélem, nagyon rosszul kezdtük a találkozót, főleg támadásban hibáztunk többet. A második félidőben elkaptuk a fonalat, csapatként küzdöttünk, ráadásul az ellenfél elfáradt."

Az 5-8. helyért:
Franciaország - Svédország 22-21 (10-9)

Az elődöntőben:
Oroszország - Dánia 26-20 (11-12)
Norvégia - Jugoszlávia 34-33 (29-29, 15-16) - hosszabbítás után

A vasárnapi műsor:
a 7. helyért, 10 óra: Svédország - Ausztria
az 5. helyért, 12.30: Magyarország - Franciaország
a 3. helyért, 15: Dánia - Jugoszlávia
döntő, 17: Oroszország - Norvégia