Vágólapra másolva!
Az orosz válogatott meggyőző játékkal, 30-25-re verte a címvédő Norvégiát az olaszországi nőikézilabda-világbajnokság meranói fináléjában. A bronzéremért lejátszott találkozón csak a hosszabbítás hozott döntést: Jugoszlávia 42-40-re nyert Dánia ellen.

A döntőben:
Oroszország - Norvégia 30-25 (18-12)
Merano, 3500 néző, V: Dolejs, Kohout (cseh)
Gólszerzők: Bodnyeva, Poltorockaja 5-5, Karejeva, Muravjova 4-4, Csauszova, Ignacsenko, Gyagyecsko 3-3, Dolguk 2, Verakszo 1, illetve Grini 9, Duvholt 5, Sorlie, Rokne 3-3, Sandve 2, Nyhamar, Hammerseng, Hilmo 1-1

A 3. helyért:
Jugoszlávia - Dánia 42-40 (14-17, 34-34)

Oroszország nőikézilabda-csapata a nagy előd Szovjetunió tizenegy évvel ezelőtti világbajnoki elsősége után ismét a világ legjobbja lett, miután magabiztos játékkal, fölényesen, 30-25-re verte a címvédő Norvégiát. A bronzmérkőzésen felejthetetlen hosszabbítás után Jugoszlávia legyőzte az olimpiai bajnok dán válogatottat.

Ha filmes hasonlattal szeretnénk élni, akkor a tizenötödik nőikézilabda-világbajnokság kapcsán akár George Lucas trilógiájának első két darabja is eszünkbe juthat. A "Csillagok háborúját" talán nem kell magyarázni, aki végigkísérte a közel két hét eseményeit, az tudhatja, a legjobbak vetélkedtek az elsőségért. A birodalom pedig valóban visszavágott, hiszen tizenegy esztendő után, kiszabadulva a nagy elődök árnyékából ismét világverő csapata van Oroszországnak, illetve Jugoszláviának.

De menjünk sorjában! Vasárnap kora délelőtt, még a meranói helyosztókat megelőzően sorsoltak a jövő évi, dániai Európa-bajnoki selejtezősorozatra. Szerencsére Magyarország címvédőként már biztos résztvevője az eseménynek, így Mocsai Lajos csapatának ezúttal nem kellett izgulnia. A sorsolás kapcsán két érdekesebb páros alakult ki: várhatóan a horvát-német, valamint a lengyel-jugoszláv összecsapás szolgáltatja majd a legnagyobb izgalmakat.

A párosítás: Görögország-Fehéroroszország, Litvánia-Norvégia, Szlovákia-Szlovénia, Lengyelország-Jugoszlávia, Csehország-Macedónia, Olaszország-Ausztria, Horvátország-Németország, Portugália-Hollandia, Bulgária-Svédország, Törökország-Spanyolország.

A nap első mérkőzésén a hetedik helyért Ausztria 33-31-re legyőzte Svédországot, köszönhetően a gólkirálynőnek, Ausra Fridrikasnak, aki ezúttal kilenc találatig jutott. Érdekes, hogy ennek ellenére nem ő, hanem az apró balszélső, Barbara Strass volt a csapat legeredményesebbje, ő tízszer vette be Lindblom kapuját. Az ötödik helyért, mint arról korábban beszámoltunk, Franciaország legyőzte Magyarországot (31-30).

Következett a nap legjobb mérkőzése: a bronzmérkőzésen az olimpiai bajnok Dánia Jugoszláviával csapott össze. A félidőt 17-14-es vezetéssel zárta az északi együttes, és a második félidő közepéig nem is volt probléma (29-25). Ekkor Savic és Jovovic révén beindult a jugoszláv csapat és az utolsó percre átvette a vezetést is. A végül tizenhat gólt lövő Vestergaard még egyenlített (34-34), így következhetett a hosszabbítás, amelyben Selmanovic és Kolakovics vezérletével 42-40-re nyertek déli szomszédaink, Dánia számára a két évvel ezelőtti kudarc után pedig ismét nem jutott érem.

Az orosz-norvég fináléra megtelt a MeranArena, noha orosz szurkoló még elvétve sem tévedt a jégcsarnok nézőterére. Annál inkább norvég, svéd, dán és magyar szurkolók - nekik köszönhető, hogy az utolsó napra végre vb-hangulat lett úrrá a festői dél-tiroli kisvároson. Az oroszoknál meglepetésre nem került be a kezdőcsapatba Bodnyeva és Csauszova, de ez egyáltalán nem látszott meg a játékukon. Duvholt az ötödik percben szerezte az első norvég gólt, Sörlie a tizedikben a harmadikat, addigra azonban már 7-3 volt az oroszok előnye. Trefilov tanítványai ugyanazt az erőszakos, sokmozgásos hatos falat védekezték, amit ellenünk is, annyi különbséggel, hogy sikerült szinte a tökélyre fejleszteni azt. Grinit teljesen kikapcsolták a játékból, az Ikast sztárjának csak gólpasszokra futotta erejéből. A huszadik percben már nyolc gólra nőtt a különbség (15-7), a címvédő gólhelyzetig is alig jutott, ha igen, akkor pedig a 36 esztendős Bogdanova védett bravúrral.

A félidei 18-12-es vezetést követően a második játékrész elején Norvégia rövid időre "elvesztette" Grinit, aki egy kemény pofon után sírva ült le a kispadra. Ám amikor felpaprikázott hangulatban visszatért, három góljával nyomatékosította jelenlétét. Jevgenyij Trefilov 23-20-nál időt kért, orosz habitusához képest nyugodtan osztogatta tanácsait, hogy aztán a meccs hevében majdnem felpofozza legalacsonyabb játékosát, Ignacsenkót. Amikor szorult volna a hurok, jött Poltorackaja, akinek bokája teljesen rendbe jött, és húsz másodpercen belül kétszer is eredményesnek bizonyult. Az őt váltó Csauszova is lőtt még három gólt, biztossá téve az orosz sikert (30-25).

Oroszország tizenegy esztendő után lett ismét világbajnok - igaz, 1990-ben, Dél-Koreában még Szovjetunióként lettek a földkerekség legjobbjai. Érdekes, hogy akkor a mostani vb másik meglepetéscsapatát, Jugoszláviát verte 24-22-re a fináléban. Azt viszont bátran meg lehet kockáztatni: a következő sikerre nem kell ennyi évet várni. Főleg egy olyan csapatnak nem, amelyben olyan fiatal sztárok vannak, mint a világ két legjobb irányítója, Poltorackaja és Csauszova, illetve a legjobb beállós, Bodnyeva.

Az olaszországi női kézilabda-világbajnokság végeredménye:
1. Oroszország (Tatjana Alizar, Jelena Csauszova, Okszana Romenszkaja, Natalja Goncsarova, Anna Karejeva, Ljudmilla Bodnyeva, Nagyezsda Muravjova, Anna Ignacsenko, Raisza Verakszo, Inna Szuszlina, Jelena Parcskova, Tatjana Gyagyecsko, Alina Dolguh, Szvetlana Bogdanova, Irina Poltorockaja, Szvetlana Szmirnova, szövetségi kapitány: Jevgenyij Trefilov)
2. Norvégia
3. Jugoszlávia
4. Dánia
5. Franciaország
6. Magyarország
7. Ausztria
8. Svédország
9. Szlovénia
10. Spanyolország
11. Kína
12. Brazília
13. Angola
14. Hollandia
15. Koreai Köztársaság
16. Olaszország
17. Románia
18. Ukrajna
19. Tunézia,
20. Japán
21. Macedónia
22. Kongó
23. Uruguay
24. Grönland

Gólkirálynő:
Ausra Fridrikas (osztrák) 87 találat

A jobbszélső Balogh Beatrix - a szövetségi kapitányok szavazatai alapján - bekerült az olaszországi világbajnokság All-Star válogatottjába.
A csapat:
kapus: Cecilie Leganger (norvég)
jobbszélső: Balogh Beatrix (magyar)
jobbátlövő: Mette Vestergaard (dán)
irányító: Irina Poltorockaja (orosz)
beállós: Ljudmilla Bodnyeva (orosz)
balátlövő: Leila Lejeune (francia)
balszélső: Maja Savic (jugoszláv)

Az olasz szervezők figyelmetlensége miatt nem rendezték meg a döntő utáni hagyományos záró bankettet Meranóban. A válogatottak vezetői ugyanis megsértődtek, mert minden delegáció csak két meghívót kapott. Eddig az volt a szokás, hogy valamennyi játékos, hivatalos személy, újságíró részt vehetett az eseményen, de most nem így történt volna.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) végül úgy döntött, hogy a bankett elmarad, és a csapatok saját szállásukon - az IHF számlájára - szervezhetnek partit. A hetedik helyezett osztrákok nem éltek ezzel a lehetőséggel, és még vasárnap hazautaztak.

Pincési László

Ajánlat:

A minimális célkitűzés sem sikerült