Vágólapra másolva!
Hazai sikerével életben tartotta továbbjutási reményeit a Dunaferr nőikézilabda-csapata a Bajnokok Ligájában. A dunaújvárosi lányok, a félelmetesen játszó és 17 gólt dobó Szrnka Hortenzia vezérletével 25-20-ra verték a dán GOG Gudmét, és amennyiben a jövő héten, Valenciában is nyernek, bejutnak a negyeddöntőbe. A Győr háromgólos vereséget szenvedett a görög Anagenniszi Artasz otthonában az EHF-kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

A szokásoknak megfelelően telt ház fogadta a Dunaferr nőikézilabda-együttesét, amely a dán GOG Gudme ellen a Bajnokok Ligája 5. fordulójában otthon lépett pályára. A dánok ellen jó előjelekkel várhatta a találkozót Kiss Szilárd csapata, hiszen január 13-án, a nyitófordulóban idegenben sikerült már legyűrni a válogatottakkal felálló ellenfelet. Figyelmeztető jel lehetett viszont, hogy a Gudme eddigi egyetlen győzelmét éppen idegenben, Valenciában aratta.

Őrületes adok-kapokkal kezdődött a találkozó, jó érzésű angol fogadóirodák már komoly téteket fizettek volna arra, ki is lövi az első gólt. Pálffy ziccert, Ferling hetes rontott, így nem meglepő, hogy négy és fél perc elteltével a dánok szereztek vezetést Ditte Andersen találatával.

Igazából ekkor örülhetett először és egyben utoljára a Gudme. Ugyan a Dunaferr csapatként nagyon szenvedett, a pályán mégis akadt egy vezérlő csillag, Szrnka Hortenzia személyében.

A Békéscsaba egykori játékosa már tavaly a junior világbajnokságon megmutatta, milyen félelmetes csuklója és lövőereje van - szerencsére mostantól Dánia is féli tudását. Az első játékrészben egyszemélyes show-t mutatott be, nem tökéletes mozgáskoordinációja ellenére úgy dobta a gólokat, ahogy akarta. Ha jégkoronghoz hasonlóan kézilabdában is számítanának úgynevezett "kanadai táblázatot", akkor egy félidő alatt 11 pont került volna a neve mellé. A Dunaferr 11-7-es vezetéséből ugyanis kilenc góllal és két gólpasszal (mindkettőt a beállós, Bohus Bea értékesítette) vette ki részét.

Nem véletlen, hogy a játékrész közepén dán időkérésnél Kiss Szilárd csak annyit mondott tanítványainak: "Amíg Ziának megy, addig zárjunk neki!"

A csapat megfogadta tanácsát, sorra teremtették a lövőhelyzeteket Szrnkának, aki élt is a lehetőséggel. A második félidő közepén már 21-14-re is vezetett a Dunaferr, ekkor kisebb rövidzárlat következett és a fáradó bombázó helyét senki sem tudta átvenni. A Gudme holland triója, Assink, Mulder és Feijen révén a dán csapat 22-20-ra még felzárkózott, ám az utolsó hat percben már csupán három hazai gól született. Ferling büntetője mellett Szrnka még kétszer megzörgette az amúgy jól védő Iversen hálóját és összességében 17 góllal fejezte be a találkozót. Utoljára nemzetközi mérkőzésen ilyen teljesítményt egy éve láthattunk, amikor Farkas Ágnes, a Herz-FTC balátlövője a Volgográd hálóját terhelte meg hasonló mennyiségű góllal.

A 25-20-as siker azt jelentette, hogy a Dunaferr megtartotta esélyét a továbbjutásra, de ehhez várhatóan minimum pontot kel majd szereznie Valenciában. Miután a Gudme tudott nyerni Spanyolországban, így nem lehetetlen a feladat, ám hozzá kell tenni, a Valencia és a megállíthatatlan őserő, Kircsik már Újvárosban is nyerni tudott 23-22-re.

Kiss Szilárd, a Dunaferr vezetőedzője: "Sokkal bátrabb támadójátékot vártam csapatomtól, szerencsére Szrnka remekül játszott. A csapat önbizalmával vannak gondok, de mindent megteszünk Valenciában a továbbjutásért."

A húszéves Szrnka Hortenzia, a meccs hőse még soha életében nem lőtt tizenhét gólt egy mérkőzésen. "Nagy akarattal játszottunk, mert ez volt az utolsó esélyünk a továbbjutásra. Szerencsére nagyon együtt van a csapat. Még fiatal vagyok, így nem igazán ismerhetnek a nemzetközi mezőnyben. Az elején minden kísérletem jó volt, később viszont elfáradtam, de a többiek segítettek, buzdítottak" - értékelte saját, nem mindennapi teljesítményét a Békéscsabáról igazolt kézilabdázó.

Kocsis Erzsébet, a dunaújvárosiak technikai igazgatója, akit 1995-ben a világ legjobb játékosának választottak, úgy véli: az lehet az egyik titka Szrnkának, hogy furcsa stílusban fut és ugrik, így a kapusoknak fogalmuk sincs, hova dobja a labdát. "Leginkább a kerge kacsákhoz tudnám hasonlítani a mozgását. A végtagjait össze-vissza lendíti, de be kell vallani, nagyon hatékonyan végzi a feladatát" - jellemezte az "utódjelöltet" Kocsis.

Bajnokok Ligája, 5. forduló
Dunaferr - GOG Gudme (dán) 25-20 (11-7)
Dunaújváros, 2000 néző
v.: Litvinov, Khudoerko (oroszok)
gól: Szrnka 17/6, Bohus 2, Pálffy 2, Ferling 2/1, Sávolt, Gáspár, illetve Mulder 6/2, Assink 4, Feijen 3, D. Andersen 3, Hörlykke-Jörgensen 2, De Boer, Lund
kiállítások: 12, illetve 6 perc
hetesek: 9/7, illetve 2/2

A B csoport állása

m

gy

d

v

gk

p

1. Podgorica 4 3 - 1 120-103 6

2. Dunaferr

5

3

-

2

120-117

6

3. Valencia 4 2 - 2 109-115 4

4. GOG Gudme

5

1

-

4

122-136

2

A csoport másik találkozóját, a Valencia - Podgrorica mérkőzést vasárnap 18 órakor játsszák.

Legyőzte a Viborg a Mislatát

A dán Viborg tíz góllal legyőzte a már biztos negyeddöntős spanyol Ferrobus Mislata együttesét a BL C csoportjának ötödik fordulójában.

Eredmény:
Viborg HK (dán) - Ferrobus Mislata (spanyol) 34-24 (16-13)
A Viborg játékosai közül Borók Rita hat gólt dobott.

Az állás:
1. Ferrobus Mislata (spanyol) 7 pont/5 mérkőzés
2. Ferencváros 5/5
3. Hypo NÖ 4/5, (143-136)
4. Viborg HK (dán) 4/5 (140-150)

Az FTC az utolsó fordulóban a Ferrobust fogadja február 23-án, s ekkor kerül sor a Viborg-Hypo összecsapásra

Kikapott a Győr Görögországban

A Győr háromgólos vereséget szenvedett a görög Anagenniszi Artasz otthonában az EHF-kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

Női EHF-kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Anagenniszi Artasz (görög)-Győr 28-25 (9-11)
A görögök legjobb dobói: Györffy, Vracsova 8-8
A magyar góldobók: Lovász, Görbicz 8-8, Mehlmann 4, Kulcsár 2, Nitescu, Moszkovaja, Kindl 1-1

A győriek az első félidőben végig biztosan őrizték minimális előnyüket, viszont a szünet után a többször is létszámfölénybe kerülő görögök fordítani tudtak. A jövő vasárnapi (18 ó) visszavágón a magyar csapatnak minden esélye megvan a legjobb nyolc közé jutás kiharcolására.

Pincési László

Ajánlat:

Kikapott a Herz-FTC a Hypótól

Korábban:

Súlyos Dunaferr-vereség Podgoricán

Fórum:

A kézilabda népszerűsége Magyarországon?