Vágólapra másolva!
Nehéz és még nehezebb ellenfél - így jellemezhetnénk nőikézilabda kupacsapataink elődöntőbeli riválisait. A bécsi sorsoláson kiderült, hogy az EHF-kupában a Győri Graboplast ETO a világ egyik legjobb átlövőjével rendelkező norvég Bäkkelagets Oslóval mérkőzik. A Herz-FTC-nek még nehezebb a dolga, hiszen a Bajnokok Ligájában a vb-bronzérmes jugoszláv válogatottal egyenértékű Buducsnoszt Podgorica került útjába.

Nemcsak Podgorica, de egyben Montenegro legeredményesebb sportklubját kapta ellenfélül a Herz-FTC nőikézilabda-együttese. A Buducnost Brilliant Podgoricát 1949-ben alapították, első hivatalos mérkőzését 1950-ben játszotta. Harmincegy esztendőnek kellett eltelnie, hogy 1981-ben végre felkerüljön az élvonalba. Ám ettől kezdve nem volt megállás. Alig három élvonalban töltött esztendő után már jugoszláv kupát nyert az együttes, egy évre rá már bajnoki aranyérmes, sőt KEK-győztes lett.

Azóta a klub 13 alkalommal nyerte meg a bajnokságot, szinte egyedülálló rekord, hogy 1992 óta nemhogy a bajnoki címet nem fenyegeti veszély, még legyőzni sem igen tudják a ligában. A vitrinben még 8 jugoszláv kupa, valamint a már említett KEK-serleg mellett az 1987-ben begyűjtött IHF-kupa-trófea is szerepel. A Podgorica tavaly az elődöntőben a későbbi győztes szlovén Krim Ljubjanától kapott ki, idén már egyértelműen a BL-győzelmet tűzte ki célul. Ehhez a remek játékosok mellé kiváló szakvezető is társul, a korábbi jugoszláv szövetségi kapitány, Milorad Milatovic személyében. Az együttesben a rutinosabbak (Paplacko, Damjanac és a frissen szerződtetett Knezevic) mellett tehetséges fiatalok is játszanak, ők a klub saját sportiskolájából kerültek a felnőtt kerethez.

A csapat a BL-selejtezőjében a török Anadolu Uni Eskisehir ellen kettős sikerrel (40-21, 29-23) ellen jutott a csoportkörbe, ahol többek között a magyar bajnok Dunaferrel került egy négyesbe. Két veresége közül az egyiket éppen Dunaújvárosban szenvedte el (22-28), ám a visszavágón a Moraca sportcentrum hétezer nézője előtt alaposan befűtöttek Kiss Szilárd tanítványainak (33-25). A másik vereség már kissé meglepőbb volt, hiszen a dán GOG Gudma ellen még idegenben is biztosnak tűnt a siker, ám ez is bizonyítja: nincs legyőzhetetlen ellenfél.

Németh András, a Herz-FTC vezetőedzője nem volt maradéktalanul boldog, hiszen előzetesen inkább a norvég Larvikkal szeretett volna játszani. "Nem volt szerencsénk a sorsolással" - mondta Németh. "Az ellenfél az esélyesebb, de azért nem vagyunk reménytelen helyzetben. A Podgorica a csoportküzdelmek során a Dunaferrel találkozott, természetesen felvesszük a dunaújvárosiakkal a kapcsolatot, hogy minél jobban kielemezhessük a jugoszlávok játékát."

A Podgorica kerete
Kapusok: Zlata Paplacko, Dragica Djuric.

Mezőnyjátékosok: Kristina Stamatovic, Maja Bulatovic, Sandra Kolakovic, Dragana Lakovic, Zagorka Bastovanovic, Vámos Boglárka, Maja Savic, Aida Selmanovic, Bojana Petrovic, Snezena Damjanac, Tatjana Jeraminok, Dragica Milickovic, Aleksandra Djurovic, Sanja Jovovic, Snezena Knezevic.

Az EHF-kupa legjobb négy együttese között a Győri Graboplast ETO a norvég Bäkkelagets Oslo együttesét kapta, amely szintén nagyon nehéz összecsapást ígér. Legyen elég egy nevet mondani: Ausra Fridrikas, a kiváló osztrák játékos is a norvégokat erősíti. Persze Zeljko Tomac tréner még további klasszisokkal is számolhat, ilyen például a 130-szoros dán válogatott kapus Esther Skibelund, a 150-szeres román, majd 100-szoros osztrák válogatott Sorina Teodorovic, vagy a norvég nemzeti csapatban már bemutatkozott Stine Steen.

Hogy nem minden stimmelhet a csapat körül, arra először a francia E.S.B.F. Besancon elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn eszmélhetett rá a szakvezetés, hiszen hazai 26-24-es győzelmet követően idegenben 31-21-re kikapott a csapat, és kiesett. Egészen az EHF-kupáig, ahol a 3. körben csatlakozott a versengéshez, és ahol még nem játszott alapértelmezésben vett oda-visszavágót. Az első ellenfél az ukrán Transportnyik Brovary igyanis lemondott pályaválasztói jogáról, így Oslóban szenvedett kettős vereséget. Majd következett a portugál Madeira Andebol SAD együttese, és a két nap alatt vívott két találkozó egyikét nagy meglepetésre meg is nyerte. Ám a 36-35-ös verség mellett a Bäkkelagets 37-24-re győzött, és továbbjutott. A negyeddöntőben mindkét mérkőzésre Bécsben került sor, és bizony a McDonald's Wr. Neustadt sem bizonyult könnyű prédának (31-29, 28-25).

Ebből kiindulva a Győrnek is lehetnek esélyei, főleg a félelmetes hazai közönséget figyelembe véve. Így véli ezt Vanyus Attila, a Győr elnöke is: "A négy között már nincs könnyű ellenfél, ezzel együtt jónak tartom a sorsolást. A norvégoknál több világsztár is szerepel, míg mi még nem vagyunk elég rutinosak. Ha nincs sérültünk és 5-6 játékos csúcsformában lesz, akkor 50-50 százalék esélyt látok a továbbjutásra."

A Bäkkelagets kerete
Kapusok: Ellinor Festo, Heidi Skarprud, Esther Skibelund

Mezőnyjátékosok: Siv Heim Saboe, Kristine Brachel, Lise M. Larssen, Sahra Hausmann, Froydis Kvithyll Eriksen, Hanne Halen, Sorina Teodorovic, Ausra Fridrikas, Lene Tonnesen, Stine Steen, Hilde Kvifte, Hege Skarprud, Hanne Solheim

Az elődöntők párosítása
Bajnokok Ligája:
Herz-FTC - Buducnost Brillant Podgorica (jugoszláv)
Larvik HK (norvég) - Kometal Szkopje (macedón)

KEK:
Alsa Elda Prestigio (spanyol) - CS Oltchim Valcea (román)
Zaglebie Lubin (lengyel) - Handball Club Lada Toljatti (orosz)

EHF-kupa:
Bäkkelagets SK (norvég) - Győri Graboplast ETO
Ikast Bording (dán) - TV Lützellinden (német)

Challenge-kupa
BSV Buxtehude (német) - CD Gil Eanes-Lagos (portugál)
Rapid Bucuresti (román) - Non Profit SA Uni Remin Deva (román)

Az első mérkőzéseket április 13-án vagy 14-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik.

Pincési László

Korábban:

Fórum:

A kézilabda népszerűsége Magyarországon?