Vágólapra másolva!
Megmutatta kétarcúságát a magyar nőikézilabda-válogatott, amely a párizsi nemzetközi tornán a spanyoloktól elszenvedett vereséget követően magabiztosan, 33-29-re legyőzte a világbajnoki bronzérmes Jugoszláviát.

Magyarország - Jugoszlávia 33-29 (17-12)
Coubertin-sportcsarnok, 1800 néző
gól: Farkas 14, Kirsner 6, Lovász 4, Mehlmann 3, Németh 3, Siti E. 2, Pádár 1, illetve Medved 8, Savic 6, Milanovic 5, Jovovic 3, Damjanac 3, Milickovic 2, Selmanovic 1, Balac 1
kiállítás: 10, illetve 10 perc

A pénteki vereség után felfokozott hangulatban lépett pályára a magyar nőikézilabda-válogatott a Tournoi de France elnevezésű négyes tornán. A Paris Saint-Germain futballstadionja mellett fekvő Coubertin-sportcsarnokban ezúttal az a jugoszláv csapat voklt az ellenfél, amely meglepetésre legyőzte az utóbbi hetekben kimondottan jó formában játszó házigazda franciákat.

A magyarok Eb-kerete/sport/csapat/kezilabda/20021118amagyar.html

Mocsai Lajos szövetségi kapitány ezúttal is játszatta a sérüléssel bajlódó klasszisokat, azaz Farkas Ágnest és Németh Helgát, míg a jobbszélen Balogh helyett ezúttal a győri Lovász kapott bizalmat. A mérkőzés számunkra kedvezően indult, Kirsner kétszer is felavatta Djuric kapust, aki szerencsére nem védett túl jól. A másik oldalon ezúttal Sugár kezdett, a Herz-FTC hálóőre meg is hálálta a bizalmat. Védekezésben is összeállt a csapat, igaz Kindl nyolc perc alatt összeszedett két kétperces büntetést, de ez sem törte meg a lányokat. A 21. percre már három gólra nőtt az előny (12-9), s megnyugtató volt, hogy ezúttal Farkas Ági is hozta magát: a büntetőket biztosan értékesítette, s tíz kísérletéből nyolcszor is megzörgette a Podgorica kapusának hálóját. A félidő utolsó perceiben Sugár parádézott, előbb Milanovic, majd Medved lövését is védte, tőlünk ellenben Lovász, Farkas és Németh is betalált, így a szünetre 17-12-es magyar előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második harminc perc Kirsner és Farkas góljaival, illetve Medved válaszaival kezdődött, s a 37. percre 20-16-ra csökkent az előny. A csereként pályára lépő Paplacko védte Kindl, majd Mehlmann lövését is, szerencsére Savic és Damjanac góljára tudott válaszolni Lovász. Ennek ellenére a 44. percre 23-21-re feljöttek a jugoszlávok, s úgy tűnt, a fáradni látszó magyarok ellen lehet keresnivalójuk. Ekkor megrázta magát az Európa-bajnok gárda, Mehlmann két góljának köszönhetően az 51. percre 28-23, két perccel később már 30-23 volt az állás. Ekkor Farkas tizenkét gólját a másik oldalon csupán Medved és Savic közösen tudta "egalizálni", a kapusok között viszont ég és föld volt a különbség. Sugár 42 lövésből 13-at hárított, ez 31 százalékos teljesítmény, "kolléganői" összesen produkáltak huszonhárom százalékot.

A találkozó utolsó öt percét ugyan 6-3-ra a jugók nyerték, de a meccs így is Magyarországé lett 33-29-re. A vasárnapi zárónapon a Mocsai-csapat a házigazda franciákkal mérkőzik majd.

Franciaország - Spanyolország 23-21 (14-11)
legjobb dobók: Moreau 4, Tervel 4, Herbrecht 3, Cano 3, illetve Pucha 6, Oncina 4, Alonso 3

A nap másik mérkőzésén a pénteken vereséget szenvedő franciák a magyarverő spanyolokkal csaptak össze. Jugoszlávia elleni kétgólos kudarc után Olivier Krumbholz, a gallok szövetségi kapitánya elismerte, rosszul játszott csapata: "Nagyon csalódott vagyok, de azt hozzá kell tennem a csapatom védelmében, hogy hátrányos helyzetben voltunk. Wendling, Korfanty, Ludwig és Szabó sem egészséges teljesen, ehhez jött, hogy szörnyen kezdtük a találkozót, s egyéni hibákat követtünk el. Ennek ellenére a jugoszláv siker megérdemelt volt."

Az említett négy játékos közül mindössze a Merignac kézise, Korfanty vállalta a játékot, ennek ellenére a franciák lendületesen kezdték a találkozót. A 22. percben még 10-10-re állt, s csupán a hajrában sikerült háromgólos előnyt kovácsolni, köszönhetően a négygólos Moreau-nak és a jól védő Nicolas kapusnak (14-11). A második játékrészben sem változott a játék képe, mindkét oldalon remek kapusteljesítményt láthatott a publikum, a döntőnek az bizonyult, hogy a hazaiak védekezése jobban működött. A hajrára ugyan a spanyolok Oncina révén egy gólra is feljöttek (22-21), ám a végeredmény 23-21 lett, így minden csapat két ponttal áll, a döntés vasárnapra maradt.

Az utolsó nap párosítása:
Spanyolország - Jugoszlávia 15.00
Magyarország - Franciaország 17.00

Pincési László