Vágólapra másolva!
Reálisan, a vereség dacára bizakodóan nyilatkozott Mocsai Lajos, a magyar nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki úgy véli: az oroszok ellen csoda lett volna győzelmet várni a csapattól, a németek elleni összecsapás azonban megoldható feladatot jelenthet. S amennyiben ezt a csapat teljesíti is, legrosszabb esetben is az ötödik helyért játszhat.

Pincési László helyszíni jelentése Farumból

Forrás: MTI
Görbicz és a keddi csapat még túl fiatal Fotó: MTI

Súlyos, tízgólos vereséggel veszítette el veretlenségét a magyar nőikézilabda-válogatott, amely a dániai kontinensbajnokság középdöntőjének első napján Oroszországtól 39-29-re kapott ki. Az eredmény első hallásra lesújtó, a mutatott játékkal sem lehet elégedett a csapat, Mocsai Lajos szövetségi kapitány mégis úgy véli, irreális lett volna győzelmet várni az együttestől.

"Ilyen fiatal, rutintalan csapattól, ebben az összeállításban csoda lett volna azt várni, hogy legyőzi az oroszokat. Amit évek óta hangsúlyozunk, a kézilabdát a lövőerő, a testsúly és a magasság dönti el. Ebben alulmaradtunk, nem lehet csodálni, hogy vereség lett a vége. A mérkőzés során több védekezési variációt is kipróbáltunk, de a balátlövőjük (Naukovics) mindig átgyalogolt rajtunk. Amikor a balszárny területét leszűkítettük volna, akkor meg a középső játékosok jöttek be egy az egyben. Sajnos, be kell látnunk, nagy gond, hogy védekezési szokásaink nem kellően elegendőek a nagy lövők ellen. A kisebb vereséget könnyebben el lehetett volna viselni, az utolsó öt-hét perc azonban nagy csalódás volt számomra is" - összegezte a meccset a kapitány.

- Mennyiben volt más ez az összecsapás a novemberi, Turcsin-kupán játszott találkozóhoz képest, ahol mindössze egy góllal maradt alul a csapat?
- Teljesen más volt. Ott Kijevben az első összecsapást játszottuk, itt a negyediket. Az Európa-bajnokság előtt és alatt folyamatosan azt hangsúlyoztam, mennyire fontos számunkra, hogy játékosaink bírják a sorozatterhelést. Farkas Ágit kénytelen vagyok pihentetni, hogy a következő mérkőzéseken tudjon játszani. Németh Helga megijedt a magas védőktől, az ő filigrán alkata nem alkalmas arra, hogy ekkora falat átlőjön. A fiatalokat becseréltem, de nem képesek még folyamatosan magas hőfokon égni. A közvélemény például rengeteget várt Görbicz Anitától, de túl fiatal ahhoz, hogy ekkora feladatot megoldjon.

- Mi lesz a továbbiakban?
- A német együttes szerdán megoldható feladatot jelent számunkra, remélem, nyerünk is. És akkor nekiesünk a norvégoknak, s kiderül, mennyi tartalék maradt a csapatban.

A csapat a német televízióhoz alkalmazkodva délután fél ötkor lép pályára Farumban a germánok ellen: az eddigi mérlegünk bizakodásra adhat okot, hiszen tizenhárom mérkőzésünkből tizenegyszer nyertünk, s mindössze egy döntetlen, illetve egy német siker áll a mérleg másik serpenyőjében. Legutóbbi összecsapásunk alkalmával, két évvel ezelőtt, Rimnicu Vilceában 33-22-re nyert a magyar együttes, igaz, az a csapat akkor aranyérmes lett az Eb-n. Persze, az esélyes most is a Mocsai-gárda, hiszen a németek eddigi teljesítménye lehangoló, a csapat még fiatalabb, mint a magyar. Amennyiben győznek Farkasék, már biztos, hogy nem végeznek harmadiknál rosszabb helyen a csoportban, azaz minimum az ötödik helyért játszanak a csoportban.

Dánia fél lábbal az elődöntőben/sport/csapat/kezilabda/20021211dania.htmlAmit az Eb-ről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20021203amit.htmlA kézi-Eb menetrendje/sport/csapat/kezilabda/20021111akezieb.htmlKézilabdahttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=24100

Minden máshoz már szerencse, olykor csoda kellene. A matematika nyelvén ezt azt jelenti, amennyiben a válogatott legyőzi a németeket, majd legalább nyolc góllal felülkerekedik a norvégokon, elődöntős. Amennyiben "csak" nyeri a két összecsapást, úgy a csehek és a szlovének esetleges bravúrjától függ a sorsunk, hiszen csak úgy kerülhetünk középdöntő-csoportunk első két helyének valamelyikére, ha a vetélytársak (az oroszok és a norvégok) pontot vesztenek. Minden más esetben az ötödik hely lehet a cél.

De hangsúlyozni kell: ennek alapfeltétele a németek elleni siker.

A mai program

Farum:
16.30: Magyarország - Németország
18.30: Norvégia - Szlovénia
20.30: Oroszország - Csehország

Aarhus:
16.30: Románia - Ukrajna
18.30: Ausztria - Franciaország
20.30: Dánia - Jugoszlávia

A középdöntők állása

I. csoport:
1. Dánia 6 pont
2. Jugoszlávia (89-77) 4
3. Franciaország (70-68) 4
4. Ausztria (76-76) 2
5. Románia (75-78) 2
6. Ukrajna 0

II. csoport:
1. Norvégia 6 pont
2. Oroszország (82-75) 4
3. Magyarország (93-93) 4
4. Szlovénia (78-82) 2
5. Csehország (71-80) 2
6. Németország (66-81) 0