Társoldalunk:

Horvát arany a férfikézilabda-vébén

A horvát válogatott nyerte a portugáliai férfikézilabda-világbajnokságot, miután a lisszaboni döntőben három góllal, 34-31-re legyőzte Németországot. A bronzérmes a címvédő francia együttes lett.

férfikézilabda-világbajnokság, döntő:
Horvátország-Németország 34-31 (20-18)
Lisszabon, 12 ezer néző
vezette: Boye, Jensen (dánok)
gól: Dzomba 8/1, Balic 4, Lackovic 4, Metlicic 4, Sulic 4, Goluza 3/2, Jovic 3, Kaleb 2, Dominikovic 1, Valcic 1, illetve Baur 8/5, Kehrmann 7/2, Hens 4, Rose 3, Schwarzer 3, Grimm 2, Zeitz 2, Dragunski 1, Immel 1

Forrás: EPA
Ivano Balic és Slavko Goluza Horvátország első vb-aranyát ünnepliFotó: EPA

Nem sikerült a teljes bravúr Németország férfikézilabda-válogatottjának, amely a tavalyi, svédországi Európa-bajnoki ezüstérem után ismét a második helyen végzett, ezúttal a portugáliai világbajnokságon. Pedig a német sajtó és a szurkolók reménykedtek, hogy 1938 és 1978 után ismét világbajnoki címet szerzhet a gárda, ám kiderült, két legjobbjuk, Stefan Kretzschmar és Volker Zerbe nélkül jócskán lecsökkentek az esélyeik. A német férfikézilabda-sport persze nem lehet elégedetlen, hiszen az ezüstérem az NDK 1986-os vb-bronza óta a legjobb eredmény.

A találkozót a németek kezdték jobban, a 8. percben már 5-3-ra is vezettek Kehrmannék, ám a három veszprémi légióssal (Dzomba, Goluza, Jovic) felálló horvátok gyoran fordítottak. A 20. percben Baur bünetetőből még egyenlített (12-12), ám a félidő hajrája a horvátoké lett, s ők mehettek kétgólos előnnyel pihenni (20-18).

A második játékrészben Kehrmann találatával 23-23-nál ismét egyenlítettek a németek, sőt, Baur gólja vezetéshez is juttatta a germánokat. Ekkor villant Mirza Dzomba, aki a mérkőzés során nyolcszor is bevette a világbajnokság legjobb kapusának választott Fritz hálóját, s a 48. percben, 29-25-nél úgy tűnt, megvan a mérkőzés. A németek azonban nem adták fel, s sorrendben Rose, Kehrmann, Grimm, Schwarzer, majd Baur góljaival az 52. percre egynlítettek (29-29).

A világbajnokság All Star-csapata

Henning Fritz (német, kapus), Christian Schwarzer (német, beállós), Eduard Kokcsarov (orosz, balszélső), Mirza Dzomba (horvát, jobbszélső), Carlos Perez (magyar, balátlövő), Patrick Cazal (francia, jobbátlövő), Enrique Masip (spanyol, irányító)

A felzárkózás fel is emésztette az Eb-ezüstémres erejét, s a végjátékban a horvátok már jobban összpontosítottak és megnyerték történetük első világbajnoki aranyérmét.

"A fiúk egézsen szenzációsan küzdöttek, nem érheti szemrehányás őket. Mindent megpróbáltunk, de ma ez csak erre volt elegendő" - nyilatkozta Heiner Brand, a német válogatott szövetségi kapitánya.

"Nagyszerű sikert értek el a fiúk, a csapat és az edzők remekül dolgoztak együtt" - értékelt Gerhard Schröder, német kancellár, aki a helyszínen izgulta végig a mérkőzést.

Pincési László

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK