Vágólapra másolva!
Szűk nyolc hónap múlva Horvátország ad otthont a 16. nőikézilabda-világbajnokságnak. Az eseménynek még nincs ugyan hivatalos honlapja, s kevés információ szivárog ki róla, az [origo] megpróbált utánajárni, hol is tartanak az előkészületek. Segítségünkre kollégánk, Iva Markulin, a zágrábi Vjesnik című napilap szakírója volt.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Horvátországban már zajlanak az előkészületek, s a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) inspekciós bizottsága éppen vasárnap érkezett az országba, hogy megszemlélje az előkészületeket. A szakemberek vasárnap Rijekában, hétfőn Zágrábban és Csáktonyán (Cakovec), kedden Kaproncán (Koprivnica) és Eszéken (Osijek) vizsgálódnak, s a tervek szerint szerdán, Splitben fejezik be munkájukat.

Vb-selejtező a bosnyákok ellen

A magyar nőikézilabda-válogatott nem tudta kiharcolni a vb részvételt a decemberi, dániai kontinensviadalon, így május végén selejtezőre kényszerül. Az ellenfél Bosznia-Hercegovina lesz, az első mérkőzésre május 24-én idegenben (Tuzla, 17.00) kerül sor. A visszavágót egy héttel később, május 31-én, Nyíregyházán (18.00) rendezik.



Jelen pillanatban még nincsenek adatok a jegyekről és a jegyárakról, de várhatóan a szövetségeken keresztül lehet majd intézni a belépők megvásárlását. De mivel Horvátország és hazánk szomszédos egymással, ráadásul várhatóan a magyar csapat is a határhoz közel játszik majd, akár a helyszíneken is lehet majd jegyekhez jutni. A jegyárak várhatóan nem lesznek túl magasak (főleg, hogy itt nem euróban kell számolni majd), hiszen a szervezők nem szeretnének abba a hibába esni, hogy emiatt üres lelátók előtt rendezzék a mérkőzéseket.

Kézilabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=24100

A Horvát Kézilabda Szövetség egyébként is nagyon készül, a siker érdekében már majdnem egy hónapja edzőváltáson is átesett a gárda. Az eddigi kapitány, Nenad Sostaric munkájával elégedetlen volt a szakma, főleg a vereségek és keret "rugalmassága" miatt. Az utóbbi évben összesen negyven kézist próbált ki a szakvezető, s a szövetség úgy vélte, nincs kialakult elképzelése arról, milyen kerettel és milyen taktikával vágna neki a viadalnak.

Az új edző Zeljko Tomac lett, aki skandináv tapasztalattal bír, hiszen tizenhét éve Norvégiában él, s ott edzette a Bäkkelagets Oslo és a Byasen Trondheim gárdáját is. Tomac az utóbbi időben a norvég női válogatott szaktanácsadójaként dolgozott, s ő irányította a férfi juniorválogatottat is. Segítője a horvát nemzeti csapatnál Vatromir Srhoj és Zdenko Kordi lett.

Pincési László