Vágólapra másolva!
Hihetetlen balszerencse-sorozat sújtja a világbajnokságra készülő dán nőikézilabda-válogatottat. A magyarokkal egy vb-csoportban szereplő Európa-bajnok együttesből immáron öt kulcsjátékos sérült, s kétséges, vajon felépülnek-e a decemberi rajtig. Hollandiában a hét végén hatcsapatos tornát rendeztek, a Lucardi-kupát a vb-résztvevő Románia nyerte.

Nehéz dolga van Jan Pytlick dán szövetségi kapitánynak, miután Európa-bajnok válogatottjának kulcsemberei sorra dőlnek ki a decemberi világbajnokság előtt. Augusztusban Winnie Mölgaard és Line Daugaard sérült meg, a GOG Gudme és az Ikast két klasszisa súlyos térdsérüléssel küzd, s egyáltalán nem biztos, hogy felépülnek a vébére.

A hét végi, hazai rendezésű e-boks Challenge 2003 elnevezésű tornán nem léphetett pályára Kristine Andersen, az Ikast világklasszis irányítója sem, majd megsérült a Viborg kézise, Lotte Kiaerskou is, akinek csuklója rakoncátlankodik. Kiaerskou egyébként is hihetetlen balszerencsés, alig egy esztendeje, a dániai kontinensviadal kezdete előtt egy nappal szintén sérülés miatt kellett visszalépnie.

"Továbbra is fáj a térdem, egyelőre semmi biztatót nem tudok mondani, csak reménykedem, felépülök a vébére" - nyilatkozta Kristine Andersen. Pytlick kapitány már jelezte, kénytelen lesz fiatal játékosokat beépíteni az együttesbe, így például szóba jöhet az FCK (Siti Eszter együttese) kézilabdázója, Christina Krogshede is.

A szakvezető gondjait csak szaporította, hogy a hétfői edzésen a csapat újabb klasszisa, Ditte Andersen (GOG Gudme) is megsérült, s bár a keddi röntgenfelvételek még okozhatnak kellemes meglepetést, a dán TV2 értesülései szerint a játékos vb-álmainak úgy tűnik, befellegzett.

A közelgő horvátországi világbajnokság jegyében rendezték a múlt hét végén a hollandiai Rotterdamban a Lucardi-kupa nemzetközi tornát, amelyen hat válogatott mérte össze tudását. Az első helyet a Cornel Otelea és Aurelian Rosca által felkészített Románia együttese szerezte meg, miután minden ellenfelét legyőzte.

A 2. helyen Hollandia végzett, majd Spanyolország, Svédország, Portugália és Görögország következett. A torna legjobb játékosának a 36 találattal gólkirályi címet is szerző holland Olga Assinkot választották, a legjobb kapus a román Paula Radulescu lett.

A továbbiakban a román válogatott műsorán november 7-9. között németországi nemzetközi torna következik. Egy hét múlva az együttesnek Kolozsvárott kellett volna szerepelnie a hagyományos Kárpát-kupán, amelyet az utóbbi négy esztendőben a helyi szervek (előbb a városi tanács, majd a prefektúra) támogatása révén a Horia Demian Sportcsarnokban rendeztek. Erre azonban idén nem kerülhet sor részt vevő csapatok hiányában, csupán Kazahsztán mondott volna igent, de végül a volt szovjet köztársaság is lemondta részvételét.

Eredmények
1. forduló
Hollandia - Portugália 28-20
Görögország - Spanyolország 18-32
Svédország - Románia 24-35

2. forduló
Spanyolország - Svédország 33-25
Portugália - Románia 21-29
Hollandia - Görögország 22-14

3. forduló
Portugália - Görögország 29-20
Románia - Spanyolország 27-23
Hollandia - Svédország 34-30

4. forduló
Románia - Görögország 32-23
Svédország - Portugália 30-22
Hollandia - Spanyolország 24-23

5. forduló
Görögország - Svédország 15-39
Spanyolország - Portugália 25-21
Hollandia - Románia 23-25

A Lucardi-kupa végeredménye
1. Románia 10 pont
2. Hollandia 8
3. Spanyolország 6
4. Svédország 4
5. Portugália 2
6. Görögország 0.

Új kapitány a holland kézicsapat élén/sport/csapat/kezilabda/20031021megserult.html?pIdx=1