Vágólapra másolva!
Három nap és hat edzés után szűkítette világbajnoki keretét Mocsai Lajos, a magyar nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A decemberi, horvátországi vébére készülő együttes csütörtökön utazik el egy norvégiai, majd franciaországi tornára, ahová két Dunaferr-szélső, Pálffy Zsuzsanna és Nagy Ivett nem tart a csapattal.

November 3-án, hétfőn kezdte meg világbajnoki felkészülést a nőikézilabda-válogatott, s szerdáig bezárólag napi két edzés szerepelt az együttes programjában. A húszfős keretből tizenkilencen készültek a Körcsarnokban, egyedül az ujjtörés miatt hiányzó Szűcs Gabriella hiányzott igazoltan az összetartásról.

A szerda délelőtti tréning rendkívül jó hangulatban telt el, Mocsai Lajos szövetségi kapitány és segítője, Marczinka Zoltán ezúttal labdás edzést vezényelt a lányoknak, míg a kapusokkal a szakvezetés külön kérésére Bakos István foglalkozott. Pálinger Katalin, Sugár Tímea és Sirina Irina kellőképpen ki is tett magáért, legalábbis a fel-felhangzó dicséretek ezt bizonyították. A tréningen feltűnt az egykori válogatott kapus, Bíró Imre és a szövetség szakmai igazgatója, Hajdu János is.

A bemelegítés után a labdás gyakorlatok során főleg a védekezést gyakorolta az együttes, Mocsai szerint ez ugyanis egyelőre a sebezhető pontja az együttesnek. "Úgy érzem, felállt fal elleni támadójátékunkkal nem lesz gond, ezt megoldjuk majd, ám az indítások és a védekezés megszervezése komoly feladattal jár. A csapat gyakorlatilag tavasz óta most készülhet ismét együtt, az edzések nagyon jó hangulatban zajlanak, a csapat jól 'harap', tele vannak ambícióval és bizonyítási vággyal. A legfontosabb, hogy a rendelkezésünkre álló négy hét első felében az erőnléti és a taktikai elemeket a lehető legjobban csiszoljuk össze. Most elutazunk Norvégiába, majd megyünk egy párizsi tornára, tíz nap alatt nyolc mérkőzést játszunk a világ legjobbjaival, köztük az oroszokkal, a dánokkal, a norvégokkal. Ez egy világbajnoki terhelésnek fele meg, majd meglátjuk, hogyan felelünk meg" - nyilatkozta a kapitány.

Mocsai elmondta, a válogatásnál elsőszámú elvként az döntött, hogy olyan játékosok kerüljenek az együttesbe, akikkel már csinált végig világversenyt. A tizenkilenc játékos mellett még két átlövő szerepelt tervei között, de Szűcs a sajnálatos sérülés miatt nem jöhetett szóba, a győri Mörtel Renátára pedig inkább a jövőben számít majd.

"Nehéz dolgom lesz a keretszűkítéskor, de két embert ki kell hagynom, nekik itthon kell maradniuk. Ez már egyfajta szűkítésnek felfogható, de figyelembe kell vennem, hogy olyanok maradjanak itthon, akik később könnyebben beilleszthetőek az együttesbe és a taktikai elképzelésekbe" - nyilatkozta a kapitány, aki délután aztán megjelölte: Pálffy Zsuzsa és Nagy Ivett lesz a két kimaradó.

A kapuskérdésről Mocsai elmondta, ha két kimagasló teljesítmény akad a felkészülés során, akkor lehet, csak két kapussal vág neki a világversenynek, de szavai azt sugallták, inkább a három kapusos megoldásra hajlana. Tegyük hozzá, három kiváló, más-más stílusban védő hálóőrre szükség is lehet a horvátországi vébén.

Az edzést egyébként 25 perces egymás közötti játék zárta. Az egyik csapatban Sirina mellett Nagy Ivett, Farkas Ágnes, Siti Eszter, Görbicz Anita, Bohus Beáta, Lovász Zsuzsanna, Kindl Gabriella és Tóth Tímea kapott helyet, míg a másik együttesben a maradék (Pálinger Katalin és Sugár Tímea, Kirsner Erika, Ferling Bernadett, Pigniczki Krisztina, Radulovics Bojana, Pálffy Zsuzsanna, Mehlmann Ibolya, Kulcsár Anita, Szrnka Hortenzia kapott helyet. A tét az ebédnél egy szabadon választott sütemény volt, amelyet a vesztes csapat fizetett volna a győztes tagjainak. Az eredmény korrekt bíráskodás mellett "alakformáló" (azaz sütimentes) 12-12-es döntetlen lett.

Pincési László

[origo]