Vágólapra másolva!
Igazi örömjátékkal 35-23-ra nyert a magyar nőikézilabda-válogatott az Ukrajna elleni utolsó középdöntő-mérkőzésen, így az eredeti célkitűzés, az olimpiai szereplés mellett csoportelsőként bejutott a horvátországi világbajnokság elődöntőjébe. A szombati ellenfél Korea lesz, a másik ágon a franciák az ukránokkal meccselnek. Az 5. helyért Norvégia Spanyolországgal játszik, a címvédő oroszok kiestek, s nem lesznek ott Athénban sem.

16. nőikézilabda-világbajnokság, középdöntő, I. csoport, 3. forduló:
Magyarország - Ukrajna 35-23 (18-10)
Rijeka, 800 néző
vezette: Arnaldsson, Vidarsson (izlandiak)
gól: Radulovics 8/2, Kulcsár 7, Lovász 7, Kirsner 3, Siti 3, Szrnka 2, Farkas 1, Pigniczki 1, Bohus 1, Ferling 1, Mehlmann 1, illetve Ljapina 8/4, Verheljuk 3, Radcsenko 3, Jacsenko 2, Szukalo 2, Csernova 1, Sucka 1, Szakada 1, Hryholiunas 1, Ribina 1
hetes: 2/2, illetve 5/4
kiállítás: 10, illetve 18 perc

Zágrábot látni! - ezzel a jelszóval léphetett pályára a magyar nőikézilabda-válogatott a horvátországi világbajnokság középdöntőinek harmadik napján, s ezúttal nem arra gondoltak a lányok, hogy a hazafelé vezető úton megpillantsák az autópálya mellett fekvő fővárost.

A csapat előtt Ukrajna tornyosult ellenfélként, az az együttes, amely ellen három éve sikeres Európai-bajnoki döntőt vívtak Mocsai Lajos tanítványai. A tét - az olimpiai szereplés és a vb-elődöntő - ezúttal csak a mieinket nyomaszthatta, keleti szomszédunk ugyanis már megszerezte a kvalifikációt.

Izgalomra persze semmi ok nem lett volna, ha a csapat nyer szerdán Norvégia ellen, ám ha leszámítunk minden vélt vagy valós hibát, az elektromos áram(kimaradás) okozta sokkot nem tudta feldolgozni az együttes. Ami érdekes, a horvát lapok sikeresen agyonhallgatták a Rijekában történteket, kivételt csupán a helyi Novi list című újság jelentett, amely Bocsánatkérés címmel megkövette a résztvevőket. A többi lap viszont nem írt erről egy szót sem.

Marczinka Zoltán: "Fantasztikusan játszottunk, nem érződött, hogy az olimpiai indulási jog volt a tét számunkra. Örömteli, hogy ezen a fontos mérkőzésen mindenki hozzá tudott tenni a sikerhez. A célkitűzést teljesítettük, de nem szeretnénk megállni, Zágrábban még nagy feladatok várnak ránk.
Leonyid Ratner, az ukrán válogatott szövetségi kapitánya: "A mostani találkozóra nem tudtam motiválni a játékosokat, mert már biztos volt a helyünk a négy között. Ha érmet akarunk hazavinni, akkor a folytatásban ennél a teljesítménynél lényegesen jobbat kell nyújtanunk


A csapatban továbbra is két kisebb sérülés okozott gondot. Románia ellen kedden Bohus Bea térde megroppant, de a fájdalom ellenére, beinjekciózva vállalni tudta a játékot Norvégia ellen is, míg Tóth Tímea hétfőn meghúzódott combja miatt hagyott ki meccseket.

A szurkolók közötti betegség átcsapott a csapatra is, Mocsai Lajos lázas betegen, orvosi tanácsra nem ülhetett le a kispadra, így a csapatot segítője, Marczinka Zoltán dirigálta, de nem volt teljesen egészséges a vébén parádésan védő Pálinger Katalin sem.

A magyar csapatból ezúttal is Tóth pihent, a másik oldalon Leonyid Ratner meglepetésre kihagyta legjobb gólszerzőjét, Olena Cigicát, a Kometal Szkopje Eb-ezüstérmes átlövőjét. Ha hinni lehet a pletykáknak, az ukránok újfajta számolást "vezettek be", mert eredendően úgy készültek a találkozóra, hogy ez még fontos lehet a továbbjutás szempontjából.

Amikor megtudták, mindegy, kicsit leeresztettek, a magyarok pedig olyan elánnal vetették magukat a küzdelembe, hogy most talán még egy lámpaoltás sem segített volna az ellenfélen. Radulovics és Lovász egymást múlták felül a gólszerzésben, így 14 perc elteltével már 9-3-as eredmény állt a táblán. A védekezésben nem akadt sok hiba, Pálinger egészen káprázatosan őrizte kapuját, s bár a félidő közepén Ljapina révén még feljött Ukrajna 11-8-ra, a félidőt 18-10-es előnnyel zárta az együttes.

A második félidő első gólját Kirsner szerezte (19-10), a teljesen széteső ukránok olyannyira beletörődtek a vereségbe, hogy még edzőjük, a halvérűnek cseppet sem nevezhető Ratner is csendesen ücsörgött a padon. Az "új kapitány", Marczinka Zoltán nyugodt szívvel állíthatta b e a csapatba azokat a játékosokat, akik eddig kevesebbet szerepeltek a vébén, így pályára került Mehlmann és Szrnka is, a kapuban Pálingert Sugár váltotta.

24-13-nál már tizenegy gólra nőtt a különbség, a 49. percben pedig Mehlmann kígyótérről eleresztett lövésével 28-16-ra módosult az állás. A vége örömjáték, parádé, és 35-23-as siker.

A magyar válogatott ezzel csoportelsőként zárt, s szombaton Korea ellen a vb-döntőbe kerülésért meccselhet. A másik ágon Franciaország-Ukrajna találkozó lesz, az olimpiai részvételt jelentő 5. helyért Norvégia Spanyolországgal csap majd össze.