Vágólapra másolva!
Rijekából Zágrábba tett át székhelyét a magyar nőikézilabda-válogatott, amely a világbajnokság utolsó két napján a horvát fővárosban lép pályára. Szombaton 16 órakor az elődöntőben Korea lesz az ellenfél, s győzelem esetén vasárnap a francia-ukrán találkozó győztese következik majd. A lányok fogadkoznak, aranyérmesek lesznek, a betegséggel küzdő Mocsai Lajos szövetségi kapitány pedig talán ott lehet már a kispadon.

Mondhat bárki bármit, a magyar nőikézilabda-válogatott esélyesként utazott el, s annak megfelelően is szerepel a horvátországi világbajnokságon. A felkészülés alatti sikerek és buktatók során Mocsai Lajos szövetségi kapitány egyaránt nyugodt maradt, nem lelkendezett, de nem is siránkozott, pedig lehetett volna oka mindkettőre.

A káposztásmegyeri AstraZeneca-kupán elszenvedett francia és spanyol vereség után akadt olyan újságíró, aki kérdéseivel a legszívesebben keresztre feszítette volna a szakmai stábot, ám Mocsai akkor azt mondta: a csapat megy tovább a kijelölt úton, s majd kiderül, ez mennyit is ér. A világbajnokság eddigi történései a kapitányt igazolták: a csoportban egyedül Németországtól szenvedett vereséget az együttes, Elefántcsontpart és Kína nem okozott nehézséget, Szlovénia és Dánia ellen pedig sziporkázott a csapat. Nem véletlenül ejtette el azt a majdnem elhallgatott mondatot Kim Jensen, az olimpiai és Európa-bajnok dánok edzője: "Azt hiszem, a magyaroké a vb egyik legjobb csapata."

A rijekai középdöntőben Románia és Ukrajna nem jelentett akadályt, Norvégia ellen pedig a döntetlen elfogadható eredmény - főleg a körülmények ismeretében. A csapat csoportelsőként jutott az elődöntőbe, ahol szombaton Korea ellen kell pályára lépni. A gárda már el is utazott Zágrábba, az elődöntő és a döntő helyszínére. A Dom Sportova csarnok 9000 néző befogadására alkalmas.

Pálinger és Radulovics pihent
Pálinger Katalin hőemelkedés, Radulovics Bojana derékpanaszok miatt kihagyta a péntek esti edzést, amelyet már Mocsai Lajos szövetségi kapitány tartott a zágrábi csarnokban. A kapus az ukránok elleni csütörtöki mérkőzés után nem érezte magát jó erőben, aztán éjjel felment a láza. Radulovics pedig azért kért pihenőt, mert egy kicsit fáradt és fáj a dereka. A csapat két pillére úgy vélekedett, hogy pályára tud lépni a Koreai Köztársaság ellen.


Mocsai Lajos szövetségi kapitány még lázas beteg, de elképzelhetetlennek tűnik, hogy kihagyja az elődöntőt. A fertőzés továbbterjedésének érdekében ugyan nem a csapattal együtt kelt útra a Kvarner-öbölből, de szombaton már várhatóan ott lehet a kispadon.

Illusztris vendégeket vár a horvát főváros a hét végére, az már biztos, hogy a World Handball magazin által az évszázad legjobbjának választott ukrán Zinajda Turcsina, a Szpartak Kijev elnöke a helyszínen szorít majd tanítványaiért és honfitársnőiért, de Zágrábba várják az athéni olimpia szervezőbizottságának delegációját is, a kézilabda-eseményért felelős Panaiotisz Traikoglu vezetésével.