Vágólapra másolva!
Nem sikerült az újabb bravúr a magyar férfikézilabda-válogatott számára, miután a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után a középdöntő első találkozóján 29-21-es vereséget szenvedett a világbajnoki bronzérmes Franciaországtól.

Pincési László helyszíni tudósítása Ljubljanából

VI. Európa-bajnokság, középdöntő, II. csoport, 1. mérkőzés:
Magyarország - Franciaország 21-29 (8-14)
Ljubljana, 600 néző
vezette: Boye, Jensen (dánok)
gól: Buday 5/1, Diaz 3, Laluska 3, Nagy L. 2, Ilyés 2, Kertész 2, Mocsai 1, Iváncsik G. 1, Pásztor 1, Mezei 1, illetve Karabatic 5/1, Girault 5/1, G. Gille 3, Cazal 3, B. Gille 3, Burdet 3, Kempe 3, Junillon 2, Abati 2
hetes: 2/1, illetve 3/2
kiállítás: 8, illetve 8 perc

Ha egyelőre nemtapasztalható is akkora kézilabda-őrület a férfi Európa-bajnokság kapcsán, mint decemberben, a hölgyek világbajnokságán, azért akadnak bőven titkos rajongói a sportágnak. Különben mivel lenne magyarázható a hodosi határőrök egymás közötti zrikálása? A magyar határőr büszkén mesélte, fogadott a kollégáival két liter borban, hogy a vasárnapi, Szlovénia elleni meccset a magyarok nyerik, döntetlennel egyelőre bor nincs, de talán sikerül kiegyezni egy másfél-másfél literes "ikszben" a nedű terén is.

Ljubljanában viszont már érezhető volt kézzel foghatóan, itt Eb-t rendeznek, a parkban lévő Tivoli sportcsarnok környékén rendőrautók és biztonsági emberek jelenléte erre utalt. A középdöntőket "hivatalosan" a celjei ág spanyol-svájci meccse nyitotta, a fővárosban pedig Magyarország és Franciaország csapott össze először.

Skaliczki László szövetségi kapitány ezúttal Rosta Miklóst és Császár Gábort ültette lelátóra, s meglepetésre Buday is csupán a kispadon kapott helyet. Kilenc percen keresztül nem is indokolta semmi a pályára küldését, a csapat ugyan nem játszott jól, főleg védekezésben akadtak komoly hiányosságok, ám a kapuban Fazekas bravúrt bravúrra halmozott.

A Fotex kapusa négy és fél perc alatt három ziccert fogott, s miután Abati egyedi módon elvégzett hetese sem lett gól (a Magdeburg légiósának kicsúszott a kezéből a labda, kívülről úgy látszott, mintha dühösen földhöz vágta volna), a 9. percre 4-1-re húzott el a magyar gárda.

A franciák csupán a 15. percben szerezték második találatukat Cazal révén, az esseni átlövő gyorsan vágott még kettőt, így a tizenegy perces góliszony végére egy 7-0-s sorozattal 8-5-re fordítottak. Ezzel már Olivier Krumbholz is elégedett lehetett, a francia női válogatott kapitánya az egyik gall tévécsatornát erősítette szakkommentátorként.

A magyar szakvezetés időt kért, Buday pályára lépett, de ez csak ideiglenesen jelentett fellendülést. Alakulhatott volna másképp is a folytatás, ha 7-9-nél Pásztor nem a lécre bombázza ziccerét, de mivel kimaradt a helyzet, a franciák a félidő hátralévő részében még egy hajrával megerősítették vezetésüket (8-14).

A második játékrész elején folytatódott a rémálom: Abati kiállítása ellenére emberhátrányból is kettőt dobtak a franciák (9-16), s a 45. percre nyolcra nőtt a különbség (13-21). A fájó mindebben az volt, hogy a csoportmeccseken mutatott átlagteljesítménnyel ennél jóval szorosabb meccset kellett volna játszani, persze a vb-bronzérmes jobb erőt képviselt eddigi ellenfeleinknél.

Mivel sem védekezésben, sem támadásban nem sikerült újítani, az utolsó negyedórában a kapitány pihentette legjobbjait, Diaz, Pásztor és Nagy László helyett Ilyés, Iváncsik és Laluska kapott nagyobb szerepet. Skaliczki olykor nem rejtette véka alá a véleményét, főleg a dán játékvezetők ténykedésével kapcsolatban, de végig tűzben tartotta tanítványait.

Nem rajta múlt, hogy a csapat végül az utolsó percek betlijének (is) következtében 29-21-es vereséggel kezdte a középdöntőt, javításra szerdán Szerbia-Montenegró ellen lesz lehetőség.

Skaliczki László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Gratulálok a francia csapatnak és kollégámnak, jól felkészültek ellenünk, s kiválóan végrehajtották, amit elterveztek. A találkozó elején már komoly gondok mutatkoztak a játékfelfogásunkban, egyedül kapusunk bravúrjai tartottak bennünket. Elképzelés nélkül, dekoncentráltan kézilabdáztunk, ami nem méltó az Eb-középdöntőhöz. A második félidőben pedig már nem tudtunk újítani. A következő két meccsünkön akaratos, alázatos, büszke játékosokat szeretnék a pályán látni, akik végigküzdik a mérkőzéseket."

Claude Onesta, francia kapitány: "Jól játszott a csapatom, elégedett vagyok, főleg a védekezéssel. Kiváló meccset nyertünk meg."