Vágólapra másolva!
Bár az utolsó mérkőzésig versenyben volt a magyar férfikézilabda-válogatott az elődöntőbe jutásért, a szlovéniai Európa-bajnokság utolsó középdöntő-mérkőzésén Németországtól elszenvedett 28-23-as vereséggel végül a minimális célt sem teljesítette, s nem jutott a legjobb nyolc közé.

Pincési László helyszíni tudósítása Ljubljanából

VI. Európa-bajnokság, középdöntő, II. csoport, 3. forduló:
Magyarország - Németország 23-28 (12-16)
Ljubljana, 5000 néző
vezette: Plesa, Carligeanu (románok)
gól: Diaz 6, Mocsai 3/1, Kertész 3/1, Buday 3, Császár 1/1, Mezei 2, Pásztor 2, Nagy 1, Iváncsik G. 1, illetve Zeitz 8, Stephan 6/3, Hens 5, Jansen 3, Kehrmann 3, Zerbe 1, Schwartzer 1, Weber 1
hetes: 7/3, illetve 4/3
kiállítás: 10, illetve 12 perc

Kisebb egységekben több magyar csoportot is felfedezhettünk a ljubljanai Hala Tivoli nézőterén, ám egyértelműen a német szurkolók uralták a területet. Fontos meccs várt az utolsó középdöntő-napon mindkét válogatottra: Németország és Magyarország ugyanis az elődöntőbe kerülésért vívott csatát.

Sőt, a magyarokat még az a tét is nyomaszthatta, hogy a szerbek Csehország felett aratott győzelme miatt egy esetleges vereséggel pakolhattak is volna össze, hiszen csoportötödikként még a nyolc közé sem juthattak volna. Skaliczki László szövetségi kapitány ezúttal Mohácsi Árpád és Laluska Balázs pihentetése mellett döntött, a németeknél Grimm és a sérült Baur maradt ki a nevezhető csapatból.

Úgy is kezdődött a meccs, ahogy várni lehetett, a németek magas embereik révén az átlövéseket erőltették, a 211 cm magas Zerbe első két kísérlete viszont olyan gyengére sikeredett, hogy Heiner Brand kapitány támadásban lecserélte a veterán klasszist. Nem mintha ez segített volna a csapaton, Diaz ugyan két egyéni betörésből még mert (és tudott) vállalkozni, 4-2-es vezetésünk után mintha megtört volna a csapat, s hasonlóan az előző meccsek ugyanilyen szakaszaihoz, "elfelejtett" gólt dobni.



A 15. percben még döntetlen állást (7-7) három gyors német találat követte, sikerült egy emberelőnyt negatívan zárni (kettőt kaptunk, egyet lőttünk), s az először a 26. percben négyre növő különbséget (11-15) az utolsó másodpercek kapkodásával "megőrizni" (12-16).

A második félidő elején megjött a szurkolótábor hangja, a szlovénok között ülő magyarok ugyanis megtanították az alapvető rigmust (Magyarok, magyarok), a hazai drukkerek pedig éltek a lehetőséggel, s beskálázták magukat a saját találkozójuk előtt.

A mi helyzetünk azonban nem javult: Mocsai kihagyott büntetővel kezdett, Zeitz nem tudott hibázni, Schwartzer első beállós góljával 20-14-re megléptek a németek. Fazekas hiába védett kiválóan (már az első játékrészben is jobb százalékkal rendelkezett kollégájánál, Fritznél), az újabb, immáron negyedik büntetőt is sikerült kihagyni.

Ám a Fazekas-show folytatódott, a Fotex hálóőre hosszú percekig nem kapott gólt, ziccerek tömkelegét hárította, így a kihagyott helyzetek ellenére Iváncsik ejtésével a 44. percre 18-20 állt az eredményjelzőn. A lelátó szimpátiatüntetést rendezett Diazék mellett, amitől ismét beállt a pánik, a szokásos hullámvölgy visszahozta a hat gól különbséget (18-24).

Pásztor durvasága és Buday lábbal való mentés miatti kiállítása vezette be az utolsó 10 percet, kettős emberhátrányban Hens növelte az előnyt, Kehrmann sem kegyelmezett, s hiába védett Fazekas talán az egész Európa-bajnokságot tekintve is a legjobb százalékkal egy félidő alatt, a lejtőn nem lehete megállítania a csapatot.

Skaliczki László időt kért az 53. perc végén, de már csak odázni lehetett a végzetet, amely ezúttal 28-23-as eredmény formájában jött el. A német siker azt jelenti, hogy a magyar válogatott még nyolcba sem jutott az Európa-bajnokságon, azaz nem sikerült teljesíteni a minimális célkitűzést sem.

Skaliczki László: "Erős kézilabdakultúrájú ország nagyon jó csapatától szenvedtünk vereséget. Gratulálok a fiúknak, mert a sok hiba ellenére szakaszaiban méltó partnerei voltunk a németeknek. Fazekas vezéregyéniségnek bizonyult, pechünkre az ellenfél kapusa is szenzációsan védett."

Heiner Brand, német kapitány: "Elégedett vagyok a mai teljesítménnyel, hiszen győzelmünkkal bejutottunk az elődöntőbe. A találkozón a csatajelleg dominált, ráadásul egy nagyon jó magyar csapat volt az ellenfelünk."