Vágólapra másolva!
Franciaország, Ausztria és Fehéroroszország lesz a csoportellenfele a magyar nőikézilabda-válogatottnak a december 9-19-e között, hazánkban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon. A sorsolással egybekötött Vígszínházbeli gálán a legnagyobb dilemma előtt a magyar szakvezetés állt, amelynek 3-3 csapat ismeretében választani kellett, melyik négyesbe kéri az együttest. Mocsai Lajos kapitány végül a gyengébbik ágnak tűnő C-D csoportok mellett voksolt, azaz a világbajnok franciák mellett a középdöntőben a címvédő dánok következnek.

Egy órával az esemény előtt hatalmas gyereksereg lézengett a Vígszínház bejáratánál, ám ezúttal nem délelőtti matinéra érkeztek a fiatalok. Az impozáns létesítményben más eseményre került sor, aki jól odafigyelt, a bejáratnál olyan sztárokat láthatott, mint Pádár Ildikót, Siti Esztert, Kökény Beatrixet, vagy a feltűnően elegáns Pálinger Katalin, Ferling Bernadett kettőst.

A Vígszínház ezúttal ünnepre készült, de kivételesen nem a művészet, a sport, azon belül is a kézilabda játszotta a főszerepet. A decemberben sorra kerülő 6. nőikézilabda-Eb hivatalos sorsolásra került sor a Szent István körúton, s a ceremóniát színes műsorkavalkád tarkította.

A Tűzvilág néptánccsoport peregő ritmusú nyitányát követően Gyurcsány Ferenc, Gyermek- Ifjúsági- és Sportminiszter mondott beszédet, külön kiemelve Radulovics Bojana elismerését (Dunaferr világklasszisát 2000 után 2003-ban is a világ legjobbjának választották), s megemlítve: "a kézilabda fővárosa valahol Magyarország térképén keresendő."

Ezt követően Tor Lian, az Európa Kézilabda Szövetség újonnan megválasztott elnöke méltatta a szervezőket, s köszöntötte az egybegyűlteket, majd megkezdődött a sorsolás, amelyet a betétszámok jócskán elnyújtottak. A legérdekesebb kétség kívül Ungár Anikó bűvészmutatványa volt, aki utolsó trükkjéhez a színpadra hívta Hasszan Musztafát, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség elnökét és Vass Sándor korábbi szövetségi kapitányt is, akik kifejezetten élvezték az "itt a pénz, hol a pénz" játékot, s csodálkoztak, hogyan került egyiptomi zsebkendőből magyar marokba a négy érme...

Magát a sorsolást olyan ismert kézilabdasztárok segítették, mint Csenki Györgyné, az 1965-ben világbajnok csapat tagja, az egykori világválogatott, ötszörös magyar gólkirály Varga István, Mátéfi Eszter, Kocsis Erzsébet, Pádár Ildikó és Kökény Beatrix.

A négy kalap 3-3 képviselőjének kisorsolása után a szokásoknak megfelelően a rendező ország részéről Mocsai Lajos szövetségi kapitány eldönthette, hogy csapata mely csoportban szeretne majd játszani. Sokat persze nem kellett gondolkodnia a szakvezetésnek, Mocsai ugyan félrevonult tanácskozni Marczinka Zoltán edzővel és Vanyus Attila csapatvezetővel, de a nézőtéren egyértelmű volt a vélemény: csakis a D csoport jöhet szóba.

Egyrészt azért, mert ez volt a legkönnyebb trió (a világbajnok franciák mellett két könnyebb csapat, Ausztria és Fehéroroszország részvételével), másrészt az ágakat nézve is ez tűnt biztosabbnak a továbbjutás szempontjából. (Az Eb menete nem tér el a megszokottól: a kvartettek első három helyezettjei kerülnek a középdöntőbe, és magukkal viszik az egymás elleni eredményeket. Az A és B jelű, illetve a C és D csoportból továbbjutók vannak azonos ágon. A hatos csoportok első két helyezettje keresztbejátszva vívja az elődöntőt, a többi azonos pozícióban záró együttes a helyosztókon találkozik.)

"Nagyon kiegyensúlyozott csoportok voltak, de úgy véltük, a kezdeti feszes mérkőzéseket könnyen vívjuk meg Győrött, és utána Debrecenben jobban boldogulunk majd a magyar környezetet már ismerő németek, valamint dánok ellen" - indokolt a kapitány.

A Vígszínházban ünnepségre is sor került: Hasszan Musztafa, az IHF elnöke, Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára, valamint Sasha Jansen, az adidas képviselője köszöntötte Radulovics Bojanát, akit 2000 után 2003-ban is a világ legjobbjának választottak.

a decemberi Európa-bajnokság csoportbeosztása

A csoport: Norvégia, Csehország, Ukrajna, Spanyolország

B csoport: Oroszország, Szerbia és Montenegró, Szlovénia, Horvátország

C csoport: Dánia, Románia, Németország, Svédország

D csoport: Franciaország, Magyarország, Ausztria, Fehéroroszország.

Pincési László