Vágólapra másolva!
Szerda délelőtt meglepő információ került fel a Debrecen Televízió hivatalos honlapjára, amely elképzelhetővé tette, hogy a városban mégsem rendeznek nőikézilabda-Eb-meccseket. A városi szervezőbizottság kilátásba helyezte, felmondja az együttműködési megállapodást, amennyiben az országos szövetség nem enged betekintést a szerződésekbe. A délutáni szervezőbizottsági ülésen normalizálódott a helyzet. Zalaegerszegen és Békéscsabán a támogatási kontraktus megkötésével talán elhárultak a legnagyobb akadályok, Győr készen áll a csapatok fogadására.

Másfél hónappal a magyarországi nőikézilabda Európa-bajnokság nyitánya előtt még mindig nem teljesen tisztázott minden a helyszínekkel kapcsolatban. Azt korábban is lehetett tudni, hogy az öt helyszín közül három, a budapesti Papp László Aréna, a győri Egyetemi Csarnok és a debreceni Főnix-csarnok megfelel az előírásoknak, ám szerdán délelőtt a hajdúsági város képviselői kilátásba helyezték, mégis visszalépnek.

A Debrecen Televízió honlapján "Veszélyben az Eb?" címmel jelen meg írás, amelyben a hajdúsági szervezőbizottság nehezményezte, hogy nem tekinthet bele a viadal szerződéseibe.

Márpedig ez különös jelentőséggel bírhat, hiszen a Magyar Kézilabda Szövetség és a városok közötti szerződés értelmében minden létesítményt ingyen bocsátanak az esemény rendezésére, ám a fővárossal kötött megállapodás tartalmát a helyi szervező bizottságok eddig nem láthatták, feltételezésük szerint a szövetség bevételei egy részét eltitkolja a városok elől. (Az Eb bevételeiről tudni kell, hogy teljes egészében a magyar szövetség kasszájába folynak be és azt csak a rendezvény után forgatják vissza a rendező városok kézilabdasportjába.)

Győr készen áll
Az újonnan épült Egyetemi Csarnok esetében nem is okozhatott gondot a helyszín. Az ugyan már korábban kiderült, hogy a világítás nem felel meg az előírásoknak, ám ezt már a szeptember eleji, asztalitenisz főiskolai-egyetemi világbajnokságra kijavították. Csupán kisebb tennivalók akadnak: mindkét kapu mögé labdafogó hálót kell felszerelni, meg kell hosszabbítani a közvetítőállásokat és a nézőteret is közelebb kell "vinni" a pályához.


A hírek szerint akadtak problémák Zalaegerszegen is, ahol a minisztérium által ígért pénz nem érkezett meg, ennek megfelelően csúsztak is a munkálatokkal. Józsi György helyszínigazgató azonban jó hírrel szolgált: "A minisztériumból már elküldték a papírokat, így nem lesz akadálya az ígért 15 millió forint kézhez vételének. Ahhoz ugyanis, hogy hozzájussunk, eredendően egy támogatási szerződést kell kötnünk. A pénzfolyósítás azért apadt el, mert a tervek szerint a sportlétesítmények értékesítéséből befolyó összeg fedezte volna mindezt, ám végül más forrás után kellett nézni. Békéscsaba ugyanebben a helyzetben volt, ott is megoldódott a probléma."

- Azt lehet tudni, hivatalosan mennyibe került a zalaegerszegi Városi Sportcsarnok felújítása?
- Összesen 62 millióba, ebből 15 milliót vállalt az állam, ezt természetesen előre meghiteleztük. A csarnokra ráfért már az alapos felújítás. Hétfőn az Európai Kézilabda Szövetség illetékesei tartanak csarnokbejárást, utána már csak az Eb technikai hátterének megteremtése a feladatunk.

Pincési László