Vágólapra másolva!
Minimális célul a csoportból való továbbjutást tűzte ki Konsztantyin Sarovarov, a fehérorosz nőikézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya, aki szeptemberben foglalta el helyét a nemzeti csapat élén. Az 1988-ban játékosként olimpiai bajnoki címet szerző szakvezető azonban úgy véli, ha kiszemeltjei közül mindenki vállalja a szereplést, komolyabb tervei is lehetnek az együttesnek a magyarországi Európa-bajnokságon.

Tizenhat esztendővel ezelőtt a szovjet férfikézilabda-válogatott veretlenül nyerte meg a szöuli olimpiát, a döntőben 32-25-re múlta felül a házigazda Korea legjobbjait. A csapatban olyan klasszisok szerepeltek, mint a még a mindig aktív Alekszander Tucskin és Andrej Lavrov, illetve Valerij Gjopin, Vjacseszlav Atavin, Jurij Sevcov és a többi világnagyság.

Hogy miért e múltidézés? Nos, a szöuli diadalból kivette részét az a Konsztantyin Sarovarov is, akit ősszel neveztek ki a fehérorosz nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitányának. Márpedig Belorusszia az Európa-bajnokság D csoportjában a magyarok ellenfele lesz.

A korábbi kapitány, Valerij Pevnickij még júliusban mondott le - no nem az eredménytelenség, inkább a pénz miatt. Az azeri szövetség ugyanis olyan összeget kínált neki, amelynek nem tudott ellenállni, s elvállata a keleti ország női csapatának irányítását. Hogy Azerbajdzsán kézilabda-törekvései komolyak, arra példa, hogy november 23-28-a között a fővárosban, Bakiban rendezik a 2005-ös világbajnokság egyik előselejtező-csoportját...

A fehéroroszok választása ezek után arra a Sarovarovra esett, aki immáron két éve másodedzőként tevékenykedett a nemzeti csapatnál, s aki hivatalosan szeptemberben foglalta el a kispadot.

A kerethirdetésnél is akadtak azért problémák, öt játékos Eb-szereplése ugyanis bizonytalan. Az még hagyján, hogy Tatjana Rizevics (BNTU Minszk) sérült, s hogy a csapat talán legismertebb tagja, a Podgoricában szereplő Tatjana Jeraminok a hírek szerint visszavonul a válogatottságtól, ám akadt három olyan kézilabdázó is, aki szíve szerint hazát cserélne.

A Luch Moszkvában szereplő testvérpár, Irina Gajzutite és Inga Gajzutite, illetve Jekaterina Liszok (Lada Togliatti) a hírek szerint az orosz nemzeti együttesben kívánja folytatni pályafutását, minszki értesülésünk szerint utóbbi kézilabdázó Fehéroroszország színeiben való Eb-szereplésére 10, előbbiekére 50 százalék az esély.

A bő keretben azért akad ismerős, hiszen Jelena Abramovics kapus mellett Irina Artszomienko, Natalija Artszomienko, Raisza Tyihonovics, Aleszia Kurcsenkova, Tatjana Klimankova és Krisztina Szvatko is ott volt a két évvel ezelőtti, dániai kontinensviadalon, ahol szintén a csoportmeccsek során találkozott egymással a fehérorosz és a magyar együttes, a Mocsai Lajos tanítványai akkor 34-23-ra győztek is.

Az [origo] érdeklődésére Konsztantyin Sarovarov azért kisebb esélylatolgatásba is bocsátkozott. "Nagyon nehéz dolgunk lesz, hogy jó eredményt érjünk el az Európa-bajnokságon. Jelenleg azt mondom, ha jól játszunk, akkor Ausztriát legyőzhetjük, s megelőzhetjük a csoportban, s így a harmadik helyen továbbjuthatunk. Amennyiben legjobb játékosaink mindegyike elfogadja a meghívást a válogatottba, akkor még merészebb álmaink is lehetnek. De a minimum cél a középdöntőbe kerülés."

Ami a csapat felkészülését illeti: a keret november 22-én, Minszkben találkozik, s négynapos felkészülést követően részt vesz a kijevi Turcsin-kupán (november 26-28.). A viadal után a csapat visszatér Fehéroroszországba és a fővárosban marad az Európa-bajnokság kezdetéig.

a fehéroroszok bő kerete
kapusok: Natalija Petrakova (Gjövik, norvég), Aleszia Szafonova (BNTU Minszk), Jelena Abramovics (Zvezda Zvenigorod, orosz)
mezőnyjátékosok: Victoria Bye, Olga Kondratyeva, Tatjana Rizevics, Anna Szukomirova, Natalija Majlicsko, Anna Sztyepanova (mind BNTU Minszk), Irina Artszomienko, Natalija Artszomienko (mindkettő Meble Rys-Goscibia Sutkowice, lengyel), Irina Gajzutite, Inga Gajzutite (mindkettő Luch Moszkva, orosz), Natalija Platanovics, Anna Pogerilo (mindkettő Gorodnichanka Grodno), Raisza Tyihonovics (Frankfurt, német), Tatjana Jeraminok (Buduchnost Podgorica, szerb-montenegrói), Aleszia Kurcsenkova (Alicante, spanyol), Tatjana Klimankova (Nürnberg, német), Jekaterina Liszok (Lada Togliatti, orosz), Krisztina Szvatko (SPR, lengyel).

Pincési László