Vágólapra másolva!
Az első öt percet leszámítva esélyt sem hagyott ellenfelének a magyar nőikézilabda-válogatott, amely az Európa-bajnoki felkészülés jegyében magabiztosan, 35-24-re verte Romániát. A találkozó legeredményesebbje a hétgólos Tóth Tímea lett. A két válogatott pénteken, ugyancsak Debrecenben, zárt kapuk mögött mérkőzik meg egymással.

Európa-bajnoki felkészülési mérkőzés
Magyarország - Románia 35-24 (18-12)
Debrecen, 3000 néző
v.: Dobrovits, Tájok
gól: Tóth T. 7, Görbicz 6/2, Radulovics 5/3, Kindl 5, Nagy I. 4, Ferling 2, Kulcsár 2, Mehlmann 2, Pigniczki 1, Siti E. 1, illetve Gogirla 6/3, Senocico 5, Lungu 4, Varzaru 3, Ardean-Elisei 3, Avadanii 1, Bradeanu 1, Manea 1
hetes: 6/5, illetve 4/3
kiállítás: 4, illetve 10 perc

A mozgalmas szerdai nap után a Románia elleni edzőmérkőzéssel folytatta Európa-bajnoki felkészülését a magyar nőikézilabda-válogatott Debrecenben. A csapat körül zajlik az élet már napok óta, a kapitány keretszűkítésének először Siti Beáta esett áldozatul (joggal tehető fel kérdés, miért kellett egyáltalán visszahívni a keretbe, ha komoly lehetőséghez nem jutott a felkészülés során?), majd váratlanul az a Farkas Ágnes mondta le fizikális okokra hivatkozva az Eb-szereplést, akin az ukránok és a szlovének ellen még úgy látszott, az utóbbi évek legjobb formáját mutatja a címeres mezben.

Sugár Tímea sem zárja szívébe az idei esztendőt, hiszen az olimpia után lemaradt az Eb-ről is, míg Pálffy Zsuzsanna és Kirsner Erika a fennmaradó utolsó helyért csatázott.

Akadt probléma az ellenfélnél is, ahol a belvillongások és a furcsa lemondások után Cornel Otelea kapitány váratlanul jobbátlövő nélkül maradt. Hogy a háttérben milyen egyezség történt a szövetség, és a Zilcotub Zalau mindenhatója, Tadici között az nem tudható, mindenesetre Debrecenben már ott volt Roxana Gatzel, akit Otelea egyszer már kitett a keretből.

Manea találatával a vendégek ragadták magukhoz a kezdeményezést, s az első percekben nem is nagyon találta a ritmust a magyar csapat. Kiss Szilárd a hatosfalat erőltette védekezésben, ám a két hét alatt összecsiszolódott rendszer Farkas Ágnes kiesésével összeomlott. Kindl és Tóth nem tudta megoldani a középső posztot, pedig a kapitány még azzal is próbálkozott, hogy cserélgette őket, melyikőjük legyen jobb, illetve bal oldalon, így a nyolcadik percben visszatért a nyitott védekezéshez.

Ennek meg is lett az eredménye, a csapat ugyanis 5-5-ről negyedóra elteltével 12-6-ra húzott el, s ha nincs Kindl buta kiállítása (rossz csere miatt), akkor lehet, a félidő végére tovább nőtt volna az előny (18-12). A játékrész láttán, aki nem tudta, hogy ez válogatott meccs, akár a Dunaferr edzőtáborára is "gyanakodhatott" volna, ugyanis a pályán gyakorlatilag csak az újvárosiak jutottak szóhoz.

Fordulás után Nagy és Tóth gyors góljaival nyolcra nőtt az előny (a Ferencváros átlövője remekül játszott a meccsen) Pálinger szenzációsan védett, míg az ellenfél nagyágyúi közül Lungu feledhető produkciót nyújtott, de Dinu sem villogott a kapuban.

Az állandósuló tízgólos előny még úgy sem csökkent, hogy Gogirla a hajrára hozta megszokott góljait. Az utolsó tíz percnek 30-20-ról vágott neki az együttes, Pálingert Sirina váltotta, támadásban a Szűcs, Siti Eszter, Mehlmann trió rohamozta a román kaput. A végeredmény 35-24 lett, a csapat magabiztosan várhatja a pénteki, zárt kapus visszavágót, s az egy hét múlva rajtoló Európa-bajnokságot is.

Kiss Szilárd szövetségi kapitány: "Nagyon sokat edzettünk a héten, ez látszott a játékon, mert nem voltuk túl frissek. Ennek ellenére megfelelő teljesítményt nyújtott a csapat, a 35 gól mindenképpen jó előjel. Az első félidőben kilenc átlövésgólt szereztünk, a másodikban is ötöt-hatot, erre már lehet építeni a támadójátékot. Védekezésünkben a 3-2-1 megpezsdítette a meccset, Kindl és Tóth mentségére szóljon, a hatosfalban még soha sem szerepeltek így együtt."

Pincési László