Vágólapra másolva!
Új olimpiai kvalifikációs rendszert vezet be a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF).

Az ötkarikás játékokra - így már Pekingbe is - kvótát szerző tizenkét férfi és tíz női válogatott számára megszűnik az eddigi "vb-centrikus" lebonyolítás, és helyét a kvalifikációs tornák veszik át.

Az IHF tanácsa által elfogadott lebonyolítás szerint az európai, az ázsiai, az afrikai és a pánamerikai szövetség saját maga dolgozhatja ki, hogy az adott földrészről melyik az az egy csapat, amely olimpiai kvótához jut. Ez vélhetően mindig az olimpiai előtti utolsó kontinensbajnokság aranyérmese lesz.

Ezen kívül az ötkarikás játékok házigazdája és az aktuális világbajnok is résztvevő. Így már hat együttes részvétele biztos. A fennmaradó helyekre (férfiaknál hat, nőknél négy) kvalifikációs tornákat írnának ki. A nőknél négy, a férfiaknál hat ilyen viadal lenne négy-négy résztvevővel, s az itteni első helyezettek indulhatnának az olimpián.

Sinka László, a magyar szövetség főtitkára szerint előnye és hátránya is van az új szisztémának. "A kontinens- és a világbajnokságon kívül nem volt mód kvótát szerezni, most viszont van javítási lehetőség" - mondta Sinka.

Hozzátette: sok kérdés fogalmazódott meg benne. Például nem tisztázott, ki rendezhet olimpiai kvalifikációs tornát. Pályázni kell, vagy kijelöli a helyszínt az IHF? Milyen alapon választják ki, hogy ott ki legyen a négy résztvevő? A hazai csapat nem kerül-e túl nagy előnybe a többiekkel szemben? Mi történik akkor, ha a világbajnok egyben kontinenselső is?

"Remélem, hogy az IHF tanácsa, amely legközelebb augusztusban éppen a magyarországi junior férfi vb-n ülésezik, mielőbb választ ad ezekre a kérdésekre. Az új helyzetben új programokat kell kidolgozni, hiszen eddig az Eb-re és a vb-re összpontosítottunk, most pedig figyelni kell a selejtező tornákra is" - tette hozzá Sinka.

Az IHF ajánlása szerint az olimpiai előtti kontinentális selejtezőt (amin valószínűleg Európában az Eb-t kell érteni) a nőknél decemberben, a férfiaknál januárban kellene megtartani, míg a többi kvalifikációs tornát a nőknél márciusban, a férfiaknál pedig májusban vagy júniusban.

Sinka megjegyezte, nemcsak kézilabdában, hanem más sportágakban is igény a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről, hogy kimondott ötkarikás selejtezőket rendezzenek.