Vágólapra másolva!
Kettős győzelemmel jutott tovább, így a jövő évi férfikézilabda Európa-bajnokság résztvevője a magyar válogatott, amely a selejtező békéscsabai visszavágóján magabiztosan, 36-25-re nyert Macedónia ellen.

Eb-selejtező, visszavágó:
Magyarország - Macedónia 36-25 (17-14)
Békéscsaba, 2300 néző
vezette: Vakula, Liudovik (ukránok)
gól: Iváncsik 8, Perez 7, Gál, Laluska 4-4, Buday, Vadkerti 3-3, Nagy, Ilyés 2-2, Tombor, Harsányi, Herbert 1-1, illetve Majnov 5, Temelkov 4, Alusovski, Zarkov 3-3, Majnovski, Janovski, Teljepnev, Atanasovski 2-2, Lazarov, Jovic 1-1
továbbjutott: Magyarország, kettős győzelemmel, 68-54-es összesítéssel

A múlt vasárnapi, szkopjei csatában helyenként remek játékkal nyert biztosan 32-29-re az olimpiai negyedik együttes, így a riválisnak nem sok veszíteni valója volt. A hazai szurkolókon semmi sem múlott, már másfél órával a kezdés előtt telt ház, 2300 néző hangolt a remek atmoszférájú csarnokban.

A vendégek legismertebb játékosának, az MKB Veszprémben légiós Lazarovnak nem indult jól a mérkőzés, vérző sebe miatt azonnal le kellett cserélni. Nélküle a csapat nem ért olyan sokat, ennek megfelelően 2-0-lal nyitott a házigazda. Laluska kiállítása alatt viszont jött az egyenlítés, majd a fordítás Temelkov révén (2-3). Azonos létszámban Buday bevágta hétméteresét, majd a kapusok pillanatai következtek. A legveszélyesebb macedón büntetése alatt visszavették a vezetést a magyarok, miközben Lazarov turbánnal visszatért a pályára, s újra szoros lett az állás.

Jól tartották magukat a macedónok, viszont Iváncsik ellen nem volt orvosság, 12 perc alatt a hét magyar találatból négy az ő nevéhez fűződött. Később a Spanyolországban távozó Laluska is felzárkózott hozzá (9-6). Gál kiállítása megtörte a lendületet, azonban Perez gyorsan duplázott. Mivel az első mérkőzés hőse, Fazekas nem sok labdával találkozott, ezért Szente váltotta őt. Felváltva estek a gólok, a magyarok nem tudtak ellépni, de ez nem hatott görcsösen. Gál például flegmán, ziccerben a háta mögött dobta a labdát a hálóba. A macedónok megpróbálták felgyorsítani a játékot, így nehezebben zártak vissza a magyarok védekezésre. Ebben a rohanásban aztán a vendégek fáradtak el, és a félidő utolsó tíz percét 5-2-re elveszítették.

A második félidőben összesen hat gólt kellett ledolgozniuk a macedónoknak, erre nem volt igazán esélyük. Buday hamar értékesített két hétméterest, és tovább nőtt a különbség. Így volt ez kettős emberelőnyben is (21-15), és ezzel eldőlt a továbbjutás kérdése, már csak azért is, mert Szente ugyancsak remekelt. Innentől a közönség maradéktalan kiszolgálása következett, igaz, olykor becsúszott egy-egy könnyelműség is. A kedvüket és lelkesedésüket vesztő macedónok jó statisztának bizonyultak, vigyáztak a rivális testi épségére és alig veszélyeztették a magyar kaput. A 44. percben sikerült kétszámjegyű előnyre szert tenni (28-18).

Az utolsó negyedórában már mindenkinek bizalmat szavazott Skaliczki László szövetségi kapitány. 31-18-nál a vendégek edzője, a legendás Zoran Zivkovics időt kért, de hiába. Kérdés maradt az is, hogy valamennyi hazai mezőnyjátékos dob-e gólt? A válasz: nem, mert a tartalék irányító Lendvay eredménytelen volt - pedig a hajrában mindent elkövetett -, igaz, védekezésből ő is alaposan kivette a részét. A magyar csapat a teljesen megérdemelt kettős siker révén részt vehet a január 26. és február 5. közötti svájci Eb-n. A kontinensviadal csoportsorsolását jövő szombaton tartják 18.30-kor Luzernben.

Skaliczki László: "A fiatal, az olimpiához képest átalakított és a korábban a válogatottól visszavonult Perez visszahívásával megerősített csapat bebizonyította, hogy képes nagyszerű eredményeket elérni. Fontos, hogy a magyar kézilabda válogatott ott legyen a világversenyeken. A macedónok nem adták könnyen magukat, de amikor fáradság miatt cserélniük kellett, már nem tudtak lépést tartani velünk."

Iváncsik Gergő, a legeredményesebb magyar játékos: "A macedónoknak mindegy volt, nekünk rontottak, de ez csak arra volt elegendő, hogy ne szakadjanak le. Majd a nagy meleg és a rohanás miatt elfáradtak, és így fel tudtuk őrölni őket. Szép győzelemmel zártuk ezt az idényt."

Szente Gábor: "Az volt a feladatom, hogy ha már társam, Fazekas Nándor nem tudott most segíteni, én tegyem ezt. Örülök neki, hogy ment a védés, és ezzel hozzájárultam a győzelemhez és a továbbjutáshoz."