Vágólapra másolva!
Sztárok mentek, sztárok jöttek - így lehetne tömören értékelni az MKB Veszprém KC, illetve a Pick-Szeged férfikézilabda-csapatának átigazolásait jellemezni. A 2005-2006-os bajnokság előtt mindenesetre az érkező nevek azt jelzik, a korábbinál is nagyobb csata várható a bajnoki aranyéremért.

A Fotex után az MKB Bank érkezett Veszprémbe, s ez egy újabb időszámítás kezdetét jelentheti a helyi kézilabdasport életében. A csapat új néven, MKB Veszprém KC-ként vág neki a 2005-2006-os szezonban, s a játékoskeret is alaposan átalakul. A távozók oldalán csupa válogatott játékos található, igaz, a horvát Renato Sulic súlyos autóbalesete miatt meg sem mutathatta magát a szurkolóknak - a beállós a hírek szerint Magdeburgban próbálhat szerencsét.

Kertész Balázs is ritkán jutott szóhoz, a jobbszélső a hírek szerint Százhalombattán folytathatja, míg Perger Zsolt kapus Spanyolországban próbálna szerencsét. Nagy veszteség ellenben a kubai származású magyar válogatott Díaz Ivo távozása, kétségtelen, vele a spanyol Ademar León nagyhalat fogott, míg a védelem egységéért felelős Csoknyai István ezentúl Zovko mester segítőjeként áll majd a csapat rendelkezésére.

S hogy kik lehetnek az új ászok? A válogatott kapus Tatai Péter Győrből érkezik Veszprémbe, míg Tombor Csaba Nyíregyházáról szerződik az ország másik szegletébe. A légiósok közül a Sandefjord norvég válogatott beállósától, Bjarte Myrholtól sokat vár a szakvezetés, míg Ivan Lapcevic a Gummersbach után Magyarországon bizonyíthat.

A nagy rivális Pick-Szeged sem tétlenkedett, csupa válogatott játékost igazolt, igaz, a Tisza-partiaknál is akad jó néhány távozó. Az átigazolási szezon egyik legnagyobb nyertese a Pestszentlőrinc-Elektromos-Rév csapata lehet, amely Kotormán Attila, Szabó Péter és Bajusz Sándor személyében három komoly erősségű kézist igazolt Szegedről. De távozott a Picktől Laluska Balázs, (Ademar León), valamint Halász Máté (Tatabánya) is.

Az érkezési oldalon Lendvay Péter (PLER), Bakos Dávid (PLER), illetve Herbert Gábor (Győr) a válogatottban is szerepet kapott már, míg az újvárosi Milorad Krivokapic a szerb nemzeti csapatot erősíti. A legnagyobb névi mégis csak Nenad Perunicicé, aki a német Wallau-Massenheim játékosaként félévi katari "regeneráció" után igazolt Szegedre. Perunicic pályafutása során kétszer nyert Bajnokok Ligáját (1995-ben a Bidasoával, 2002-ben a Magdeburggal), egyszer KEK-et (1997, Bidasoa), egyszer EHF-kupát (1998, Kiel), háromszoros német bajnok és kupagyőztes (1998-2000), spanyol bajnok (1995) és kupaelső (1996). A jugoszláv válogatott színeiben az 1996-os Európa-bajnokságon, illetve az 1999-es világbajnokságon is bronzérmes volt.

A dobogóra pályázhat még a Dunaferr, a PLER, illetve a Tatabánya is. A dunaújvárosi csapat Milorad Krivokapic (Szeged), illetve Marijan Kleis (Nyíregyháza) távozásával sokat veszített, nagy kérdés, az újonnan szerződtetett Nagy Kornél (Békés), Törő Szabolcs (Tatabánya), Peter Kukucka (Eperjes) trió mire lesz képes Imre Vilmos együttesében.

A Pestszentlőrincről már ejtettünk szót, bár Lendvay Péter, Bakos Dávid, Bakos György és Frey János személyében kulcsjátékosok hagyták el a fővárosi gárdát, a Kotormán, Szabó, Bajusz trió sokat segíthet a jó szereplésben.

Igazi sötét ló a Tatabánya-Carbonex KC együttese, amelyben Szathmári János, Katzirz Dávid, Törő Szabolcs és Zsigmond György sem maradt, ellenben érkezett a korábbi válogatott Mohácsi Árpád (Athinaikosz Athén), illetve Doros Ákos (Bidasoa), de erősítést jelent Halász Máté (Szeged), Darko Pavlovic (La Coruna) vagy éppen Bakos György (PLER) is.

Pincési László