Vágólapra másolva!
Harmadik mérkőzésén Szlovénia ellen lépett pályára a magyar nőikézilabda-válogatott a szentpétervári világbajnokság B csoportjában. Az együttes végig futva az eredmény után ismét a hajrában állt talpra, s az időntúli hetest védő Pálinger Katalin révén mentett pontot.

B csoport, 3. forduló:
Magyarország - Szlovénia 27-27 (11-14) (videoösszefoglaló)
Szentpétervár
v.: Olesen, Pedersen (dánok)
gól: Görbicz 7/1, Balogh B. 6, Tóth T. 4, Siti E. 4, Ferling 2, Mehlmann 2/1, Kindl 1, Kenyeres 1, illetve Gyerepaszko 7/2, Doler 7, Oder 7/1, Dercar 3, Pus 1, Freser 1, Kurent 1
hetes: 4/2, illetve 5/3
kiállítás: 14, illetve 16 perc

Harmadik mérkőzésén Szlovénia ellen lépett pályára a magyar nőikézilabda-válogatott, a tét a csoportelsőség felé vezető nagy lépés volt a lányok számára. Németh András és Zsiga Gyula ezúttal Hornyák Ágnest és Őri Cecíliát ültette a lelátóra.

A magyarok kezdték a játékot, az első gólt mégis a balszélső Oder ejtette Pálingernek. A találkozó eleje kísértetiesen hasonlított a keddi, Angola elleni összecsapáshoz. A vendégek beállósjátékával meggyűlt a védelem baja, se Dolert, de Pust nem tudták megtartani védőink - az első öt gólból négyet ők ketten szereztek (3-5).

A 10. percben megtalálta a hálóhoz vezető utat Gyerepaszko is, sőt, Freser kiállítása ellenére Doler hátrányból is eredményesnek bizonyult (3-7). Ekkor Görbicz villant, három gólja mellett újabb kiállítást erőszakolt ki Freserrel szemben (6-7).

Húsz percet kellett várni ahhoz, hogy Ferling révén egyenlítsen, majd a 23. percben - Vérten kiállítása miatt emberhátrányban - Balogh révén végre előnyt szerezzen a gárda(10-9). Ám ez inkább a magyar csapatot zavarta meg, a feleslegesen elszórt indítások és pontatlan passzok visszaadták a szlovénok önbizalmát. A jobbkezes jobbszélső, Dercar, majd Oder kétszer is betalált, Németh András 10-12-nél időt is kért. "Nézz fel, ne rohanj!" - magyarázta idegesen a szakvezető. Bár a hajrában Pálinger bravúrokat mutatott be, az utolsó másfél percben Freser és Kurent révén a félidő 14-11-es szlovén vezetéssel zárult.

Forrás: www.bolcs27.hu

Pálingert ünnepelte az egész csapat
Fotó: www.bolcs27.hu

A szünetben új taktikákat eszelt ki a magyar szakvezetés, érkezett a csapatba Kenyeres Fanni és Siti Eszter - ám utóbbi hiába játszott remekül, a védekezés ismét ingatag lábakon állt. Gyerepaszko két bombával és két hetessel toldotta meg első félidei egyetlen találatát, a 40. percre ismét négyre nőtt a különbség (15-19), de az egykori ukrán átlövő nem fáradt el, s a félidő közepére már öt gól volt a magyar hátrány.

Újabb váltás következett, Németh András a Pannon GSM-kupán már gyakorolt háromirányítós rendszerhez nyúlt, a védelmet kicsit megnyitotta, elöl pedig a Ferling, Görbicz, Siti trió sokmozgásos, improvizatív kézilabdát mutatott be.

Változás az 52. perc után következett, amikor kettős előnybe került az együttes, Mehlmann büntetőből, Balogh a szélről, Tóth lerohanásból volt eredményes (23-24) - Robert Begus kapitány azonnal időt is kért.

Szerencsére nem állt le a magyar lendület, ugyan Tóth megkapta harmadik kiállítását, de Pálinger hatalmas bravúrral védte Gyerepaszko hetesét, Siti pedig egyenlített (25-25).

A hajrá őrületét még két-két gól jellemezte, ráadásul az utolsó másfél percre Borbás kiállítása miatt hátrányba került a magyar csapat, ám Gyerepaszko bivalyerős löketét Pálinger kitornászta. Hiába támadhatott az utolsó percben az együttes, hiába kért időt Németh András, a lányok lövésig sem jutottak, ráadásul az utolsó nyolc másodperc még elegendő volt ahhoz, hogy hetest harcoljon ki az ellenfél, szerencsére Pálinger hárította Oder időntúli büntetőjét.

"Sajnos nem egységes a védekezésünk, de az eredmény és a játék ismét megmutatta az erőnket" - nyilakozta az FCK világklasszis kapusa a találkozót követően, hozzátéve, a továbbiakban sem ismer majd lehetetlent az együttes.

A válogatott zsinórban második mérkőzésén állt talpra reménytelen helyzetből, de továbbra is kérdéses, mikorra küzdi le rapszodikus teljesítményét, mert Angolánál és Szlovéniánál azért akadnak jóval erősebb ellenfelek is a vébén.

A csütörtöki szünnap után az együttes pénteken Korea ellen folytatja a csoportküzdelmeket.

Pincési László