Vágólapra másolva!
A Korea elleni szenzációs győzelem után teljesen más stílusú mérkőzést játszott a magyar nőikézilabda-válogatott a szentpétervári világbajnokság csoportkörének utolsó mérkőzésén. Norvégia ellen végig szaladva az eredmény után a pazar formában védő Pálinger vezérletével 20-18-ra nyert az együttes, ezzel csoportelsőként, a maximális négy ponttal került a középdöntőbe.

Pincési László helyszíni jelentése Szentpétervárról

B csoport, 5. forduló:
Magyarország - Norvégia 20-18 (6-9) (videoösszefoglaló)
Szentpétervár, 500 néző
v.: Ljudovik, Vakula (ukránok)
gól: Görbicz 7/2, Tóth 6, Mehlmann 3/2, Vérten 2, Siti E. 1, Kovacsicz 1, illetve A. Johansen 4, Rokne 3, Blanco 2, K. Lunde 2, Thorsen 2, Breivang 2, K. Johansen 2, Aamodt 1
hetes: 5/3, illetve 3/0
kiállítás: 18, illetve 16 perc

Csak a réteges öltözködés segíthet azon, aki a kézilabda-világbajnokság helyszínén városnézésre vetemedik. Szentpéterváron tombol a tél, ami havazásban kevésbé, a mínusz fokokban annál inkább megmutatkozik. Szombaton délután kisebb látogatást tettem a Nyevszkij Proszpekten, a város legimpozánsabb sugárútján, útba ejtve pár hidat (ami nem nehéz az Észak-Velencéjének is nevezett városban), megcsodáltam a befagyott kanálisokat, a Nagy Katalin cárnő szobrát, és néhány templomot.

Ilyen kulturális élmény után a sportcsarnokban visszazökkentem a való életbe. A hűvös idő nem múlott, a helyiek szerint ez megfelelő hőfok, ezt bizonyítandó három helyi szépség pólóra vetkőzve nézte a mérkőzéseket - a férfinép nagy örömére.

A sajtóhelyen továbbra sem leltem asztalra (bár az ottaniak a vasrúdra szerelt ferde rajztáblát annak csúfolták), konnektort is csak a tévéseknél találtam, oda viszont nem engedett fel egy marcona biztonsági ember. Szerencsére a rádiós kollégák felcsempésztek a hátsó liften...

A megpróbáltatások után külön élmény volt látni a lelátót, ahol a norvégok még nagyobb csapattal képviseltették magukat, a magyarok negyvenfős táborát a két kimaradó, Kenyeres és Szűcs gyarapította.

A bemutatásnál a felek megtapsolták egymást, az összecsapást a magyar együttes kezdte, de az első lövést Tóth - csakúgy, mint egy nappal korábban Mehlmann - alaposan elméretezte. Az első gólt mégis a Fradi átlövője jegyezhette, sajnos azonban nagyon idegesen játszott az együttes. Pontatlan zárások, erőtlen lövések jellemezték a gárdát, a 7. percre úgy állt 1-3 az eredményjelzőn, hogy addig Pálinger három nagy lövést is hárított.

Forrás: MTI



Pedig adódtak lehetőségek, ám Görbicz kettős előnyben hetest rontott, Balogh negyedik ziccerét is elrontotta, így lehetetlenség volt közelebb kerülni. Nagy szerencse, hogy az ellen sem távolodott, Pálinger ugyanis csodálatosan védett, így a félidő még látótávolságon belüli, 9-6-os norvég előnnyel zárult.

A második játékrészt két norvég gól vezette, erre szerencsére öt magyar válasz érkezett. Tóth három átlövéssel, Mehlmann két értékesített büntetővel jelentkezett. Pálinger pedig levegőben úszva, kapufához simulva, spárgázva, de védte olykor a védhetetlent is (11-11).

A két ukrán játékvezető szórta a kiállításokat, mint bolond a lisztet, ámokfutásuk betetőződéseként még Zsiga Gyula másodedzőnek is sárga lapot adtak... A 43. percben Mehlmann is hetest rontott, a csapat viszont kettős emberhátrány védekezett ki. A kapitány minden trükköt bevetett, Balogh helyén Kovacsicz játszott, Vérten posztjára Görbicz került (meg is lőtte a maga cunderét) - ám a pillanatnyi "gyógykezelések" hosszú távon nem orvosolódtak.

Hét perccel a lefújás előtt visszaállt a félidei különbség (14-17), ám Görbicz és Tóth vállára véve a csapatot az 57. percre megfordította az állást (18-17).

Az utolsó három perc őrült izgalmakat hozott: Mehlmann gyönyörű egyéni akcióval növelte az előnyt, majd Tóth kiállítását követően Pálinger megfogta a harmadik norvég hetest is, s bár még szépítettek a norvégok, Vérten beállította a 20-18-as győzelmet.

Nem játszott jól a magyar együttes, de az elmúlt mérkőzések tanulságait leszűrve egyet már most ki lehet jelenteni: küzdeni tudásban világbajnok-szinten áll. A csapat a maximális négy szerzett ponttal jutott a középdöntőbe, s ne kiabáljuk el ugyan, de gyönyörű második hét elé is nézhet.

Németh András: "Nagyon gyengén kezdtük a mérkőzés, a védekezésünk és a kapusteljesítményünk azonban stabil volt, ez adott esélyt csapatomnak a meccs megnyerésére. A legszebb álmaink váltak valóra az eddigi szerepléssel."