Vágólapra másolva!
Hihetetlenül érett kézilabdával, remek végjátékkal 27-24-es győzelmet aratott női válogatottunk a szentpétervári világbajnokság bronzmérkőzésén Dánia ellen, s megszerezte a nőikézilabda-sport kilencedik magyar vb-érmét. Az aranyérmet a házigazda oroszok nyerték meg, miután a döntőben 28-23-ra diadalmaskodtak Románia felett.

Pincési László helyszíni tudósítása Szentpétervárról

Nőikézilabda-világbajnokság, a harmadik helyért:
Dánia - Magyarország 24-27 (15-14)
Szentpétervár, Jégpalota, 2500 néző
v.: Polagyenko, Csernega (oroszok)
gól: Fruelund 7/1, Vestergaard Brandt 3, Lund Nielsen 3, Brödsgaard 3, Touray 3, L. Mortensen 2, Hörlykke 2, D. Andersen 1, illetve Görbicz 7/2, Borbás 4, Kenyeres 3, Siti E. 3, Mehlmann 2, Ferling 2, Tóth T. 2, Vérten 1, Kovacsicz 1, Szűcs 1, Balogh B. 1
hetes: 1/1, illetve 4/2
kiállítás: 4, illetve 10 perc

Ritkán látható nagy verést szenvedett a dán nőikézilabda-válogatott az oroszok elleni vb-elődöntőben, ám ahogy a csapat mínusz kilencről felállt kétgólos hátrányra, az intő lehetett a magyar együttes előtt is.

A csapat ma végre havas környezetben is láthatta Szentpétervárt, a szállodától a csarnokig tartó közel egyórás buszút alatt ugyanis végig szakadt a hó - Holle anyó túl erősen rázza párnáit, most már az is félő, egyáltalán a gépek felszállnak-e hétfőn, ha nem csendesedik az idő.

A bronzcsata előtt Rikke Hörlykkét 125. válogatottsága alkalmából köszöntötték a dánok, a magyaroknál ezúttal Kindl és Őri ülhetett a lelátóra. Cserkészcsapat módjára kezdett együttesünk, Vérten, Tóth és Mehlmann első lövése egyaránt a kapu fölé szállt. Igaz, mi legalább lőttünk, az olimpiai bajnoknak az első percekben ez sem jött össze mindig.

A 7. percben Szűcs bombájával újra vezetéshez jutott együttesünk (2-3), Görbicz csípőből tüzelve kettőre növelte az előnyt, s ha Kovacsicz nem tart annyira Schmidttől, akár komolyabban is megléphetett volna a magyar csapat. A dán bal oldal okozta a legtöbb bajt, Fruelund és Louise Mortensen szerezte a dánok első öt találatát (5-7).

Az állandósuló kétgólos magyar vezetés miatt érkezett is a mumus, a kapuba a másik Mortensen, Karin állt. Hatott a csel, Balogh szélről a kapufát találta el, Tóth a lécre ejtette első vb-büntetőjét, Vérten ziccerét pedig kirúgta az Ikast világklasszis hálóőre.

A 21. perc elejére Vestergaard Brandt hátrányból egyenlített, Touray góljával már az ellennél volt az előny (10-9). Jöhetett a szokásos kapaszkodás, ami a félidő végére 15-14-es dán vezetést eredményezett.

Egyszerű játék a kézilabda: a második játékrész elején négy Pálinger-védés, illetve egy-egy Ferling- és Siti-gól elegendőnek bizonyult a fordításhoz (15-16). A Mortensen okozta sokkot Görbicz két akciógóllal próbálta szertefoszlatni, közben a kapus azért megfogta Ferling hetesét (17-20).

A háromirányítós játékunk nagyon ült, Görbicz az őrületbe kergette a dánokat közbelövéseivel, s amikor Ferling révén az 52. percben 23-19-re módosult az állás, Jan Pytlick kapitány időt is kért. A sokat bírált beállós poszton Borbás végre villogott, amikor Fruelund még megrázta magát, a visszatérő Tóth, Hornyák belső páros is kitett magáért.

A hajrá hat perce megnyugvást hozott, 24-22-es magyar előnynél ugyanis Görbicz, Siti, majd Borbás is beköszönt, innen pedig nem lehetett elrontani a végjátékot. Magyarország végül 27-24-re győzött, s a harmadik hellyel nőikézilabda-története kilencedik vb-érmét szerezte.

Németh András szövetségi kapitány: "A csalódott csapatok mérkőzésén mindig az dönt, hogy melyik csapat tudja feldolgozni jobban a vesztes elődöntő kudarcát. A románok elleni vereség után egyből visszamentünk a hotelbe, nem elemeztük a csapat játékát, csakis az előttünk álló feladatra koncentráltunk. Ezen a mérkőzésen főleg lelkileg és erőnlétben voltunk jobbak, ez főleg a második félidőben jött elő."

Kim Jensen, a dánok másodedzője: "Gratulálok ellenfelünknek, sajnos, csak az első félidőben tudtuk megfogni a magyarok átlövőit, a második játékrészre azonban Görbicz és Siti sok gondot okozott. Rengeteg helyzetet hagytunk ki."

A magyar nőikézilabda-válogatott hétfő éjszaka érkezik Budapestre. A csapat Frankfurt érintésével repül haza Szentpétervárról, s a tervek szerint 22.55-kor landol Ferihegy 2-n.