Társoldalunk:

Hétfőn véglegesítik kéziseink Eb-keretét

2006.01.18. 15:44

Megnevezte 16+1 fős Európa-bajnoki keretét Skaliczki László, a magyar férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Az MKSZ elnöksége jóváhagyta a tervet, s elfogadta Németh András beszámolóját is a szentpétervári női világbajnoksággal kapcsolatban.

Videoriport a sajtótájékoztatóról

Még nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy megvan az utazó kerete a magyar férfikézilabda-válogatottnak a január 26-án kezdődő svájci Európa-bajnokságra. A szerdai sajtótájékoztatón Skaliczki László szövetségi kapitány azt elárulta ugyan, mindenképpen 13 mezőnyjátékossal és 3 kapussal utazik a kontinensviadalra, ám Fazekas Nándor, illetve Lendvay Péter sérülése miatt csupán a hétfői orvosi konzílium után mondhatja ki a végleges szót.

A két játékos még a hétvégén rendezett isztriai négyes tornán szenvedett sérülést, egyikük sem utazhat a nemzeti csapattal Németországba, ahol az Eb-címvédő ellen pénteken és szombaton játszik két újabb mérkőzést.

"Egyelőre Grebenár Gábort hívtam meg a keretbe, ő utazik el velünk a hétvégén, s majd a hétfői orvosi vizsgálat dönti el, milyen kerettel kezdjük meg a szereplést" - mondta a kapitány.

Skaliczki László elmondta, a felkészülés januárban kezdődött meg, a legnagyobb gondot arra kellett fordítani, hogy a csapat mentálisan és fizikálisan is felpörögjön az Eb kezdetére. "Megpróbáltuk kinyitni játékosaink alkotószabadságát, hangsúlyosabbá tettük a rövidebb lefolyású, egyéni játékot. Emellett a csapatszellem és a kohézió megtalálása volt a legfontosabb."

A csapat eddig 17 edzés, egy gyakorló mérkőzés és az isztriai torna három találkozójával a háta mögött várja a felkészülés utolsó hetét, a 25 éves átlagéletkorú válogatott (amely öt olyan játékossal utazik Svájcba, akik még nem szerepeltek világversenyen) január 26-án, Dánia ellen kezdi meg a szereplést.

Az Eb-keret
kapusok: Mikler Roland (Dunaferr), Fazekas Nándor (TuS-N-Lübbecke), Szente Gábor (Pick Szeged)
mezőnyjátékosok: Buday Dániel (MKB Veszprém), Ilyés Ferenc (szeged), Császár Gábor (Dunaferr), Józsa Máté (PLER-Airport), Gál Gyula (MKB Veszprém), Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Iváncsik Tamás (Tatabánya-Carbonex), Lendvay Péter (Szeged), Laluska Balázs (Ademar Leon), Törő Szabolcs (Dunaferr), Nagy László (Barcelona), Grebenár Gábor (Dunaferr), Harsányi Gergely (PLER-Airport), Zubai Szabolcs (Dunaferr)

A sajtótájékoztatón Kiss István, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke elmondta, az új rendszer jól funkcionált a női válogatottnál. "Két fontos kérdésre szerettünk volna választ kapni tavaly. Egyrészt, hogy klubedző lehet-e szövetségi kapitány, illetve, hogy a szakmai stáb más felkészülési szisztémája hogyan vihető át a gyakorlatba. Azt kell mondanom - s ebben megerősített bennünket a női liga is -, Németh András kiválóan oldotta meg a feladatot. A szentpétervári világbajnoki bronzéremben a játékosok és a szakvezetés mellett komoly szerepe volt a klubok munkájának is, ezt feltétlenül ki kell emelni az értékeléskor."

Németh András elmondta, már készen vannak a tervek a 2006-os évre is, komoly változtatást nem kíván eszközölni, így a Norvégia elleni nyitányt követően (a csapat három meccset vív az Európa-bajnokkal) egy hosszabb külföldi edzőtábor mellett lesznek ismét hazai felkészülési tornák is.

A sajtótájékoztató keretében a szövetség tízmillió forintos támogatási szerződést kötött a Hervis Sport- és Divatkereskedelmi Kft.-vel.

Pincési László

[origo]

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK