Vágólapra másolva!
Elbúcsúzott az Európa-bajnokságtól a magyar kéztilabda-válogatott, amely második csoportmérkőzésén Szerbia-Montenegrótól 29-24-es vereséget szenvedett, ráadásul Izland 28-28-as döntetlent ért el Dániával szemben. A szigetorszégiak elleni vasárnapi mérkőzésnek már semmi tétje, maximum a szép búcsú Svájctól.

VII. férfikézilabda-Eb, C csoport, 2. forduló
Magyarország - Szerbia-Montenegró 24-29 (12-13)
Sursee
v.: Hansson, Olsson (svéd)
gól: Iváncsik G. 6, Iváncsik T. 5, Buday 3/1, Gál 2, Nagy L. 2, Józsa M. 2, Ilyés 1, Lendvay 1, Laluska 1, Törő 1, illetve Milosavljevic 8/2, Ilic 6/3, Sudzum 6/1, Nikolic 3, Andjelkovic 3, Kojic 1, Petric 1, Toskic 1
hetes: 5/1, illetve 7/6
kiállítás: 12, illetve 18 perc

Nehéz lehetett olyan tudattal pályára lépni, hogy akár már az Európa-bajnokság második napján elbúcsúzhat a továbbjutástól a magyar férfikézilabda-válogatott. A terv egyszerűnek tűnt: győzni kell! Létfontosságú mérkőzésen Szerbia-Montenegró ellen ezúttal is Zubai és Mikler nélkül vette fel a harcot az együttes, ott volt viszont a csapatban a lábsérüléssel bajlódó Gál Gyula.

Úgy is kezdődött a mérkőzés, ahogy a dánok ellen csütörtökön, az Iváncsik testvérek gyorsan kétgólos vezetést szereztek, sajnos azonban a meccsmásolás folytatódott, így öt perc alatt fordítani is tudott Szerbia.

Ahogy várni lehetett, Sterbik Árpád gyorsan letudta "vak mérkőzését" az Európa-bajnokságon, a Ciudad Real kiváló kapusa Izland ellen jóformán akkor találkozott a labdával, ha a hálóból kellett kihalásznia, ellenünk viszont hegyként tornyosult a ketrecben. Ne is mondjunk semmit, beszéljenek a számok: a félidőben 23 kapura lövésből 12-t fogott a kapus, az 52 százalékos teljesítmény pedig már a világklasszis produkció határát súrolja.

Főleg annak ismeretében, hogy hetesből képtelen volt a magyar együttes betalálni, Iváncsik Tamás mellett Buday és Császár próbálkozását is védte Sterbik, kollégája, Fazekas mutatója (28 százalék) pedig jócskán elmaradt a várakozástól.

Védekezésben sikerült megtalálni az összhangot, jelezte ezt a kevesebb szerb kapura lövés is, ám támadásban továbbra is állt feladata magaslatán a csapat. Átlövő-teljesítmény nélkül ilyen szinten képtelenség versenyben maradni, márpedig Ilyés és Nagy összesen egy-egy gólt vállalt. Főleg a Barcelona átlövője okozott csalódást, a világklasszisnak tartott lövő azért másfél mérkőzés alatt legalább egyszer megmutathatta volna, hogyan kell lendületből érkezni, felemelkedni, s szétbombázni a kaput...

A félidő közepén 8-6-ra még Magyarország vezetett, de jött a hullámvölgy, no meg Sterbik parádéja, így Szerbia-Montenegró fordított, s végül Nikolic utolsó percben szerzett találatával egygólos előnyt harcolt ki a szünetre (11-12).

A második félidőben sem változott a játék képe, sőt, rohamosan romlott. Utoljára a 33. percben volt látótávolságon belül az ellenfél, 13-14-ről azonban könnyedén lépett meg 16-20-ra Szerbia. Sterbik még azt a luxust is megengedte, hogy egy hetest átengedett Saricnak - ezt Buday be is lőtte -, majd visszajött, s negyedszer is megtréfálta a magyar együttest.

Az indiszponált Nagy Lászlót Laluska váltotta, ez arra volt jó, hogy bebizonyította, lehet átlövésgólt látni az olimpiai negyediktől is. A csapatból csak a két szélsőt, Iváncsik Tamást és Gergőt lehetet dicsérni, Fazekas is felnőtt a feladathoz, összességében 32 százalékosra javítva a teljesítményt, ám a másik oldalon Sterbik-Saric kettős ellenállhatatlan volt.

Mondhatjuk, két ellentétes mutató döntött: a kapusok közötti különbség és a büntetők értékesítésének százaléka.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Nehéz meccse volt, főleg azért, mert az első félidőben hiába voltak meg a lehetőségeink, elképesztő rosszul használtuk ki azokat, ziccerek maradtak ki. A második félidőben már teljesen elbizonytalanodtunk, nem volt egyenletes a teljesítményünk."

Miután az esti összecsapáson Dánia 28-28-as döntetlent ért el Izlanddal szemben, eldőlt az is, a magyar együttes a vasárnapi, utolsó csoportmeccstől függetlenül az utolsó helyen végez, azaz nem jut a középdöntőbe.

eredmény
C csoport (Sursee)
Izland- Dánia 28-28 (15-14)

a csoport állása
1. Izland 3 pont (64-59)
2. Dánia 3 (57-53)
3. Szerbia-Montenegró 2 (60-60)
4. Magyarország 0 (49-58)

D csoport (Bern)
Oroszország - Portugália 35-32 (18-12)
Norvégia - Horvátország 28-32 (14-20)