Vágólapra másolva!
Március 12-én, vasárnap a Győri Graboplast ETO otthonában lép pályára a Besancon nőikézilabda-együttese. A KEK-negyeddöntő első felvonása előtt a gárda magyar légiósát, Pőcze Juditot kerestük meg, s beszélgettünk kicsit a francia és magyar bajnokságról s természetesen a kupacsatáról.

"November 11-én, a világbajnokság előtti utolsó bajnokin sérültem meg, a jobb bokám szalagjai szakadtak el. Akkor éjjel meg is műtöttek, s bár az első diagnózis után féléves kihagyással ijesztgettek, végül három hónap lett belőle. Szerencsére a műtét jól sikerült, nagyon sokat köszönhetek az itteni orvosoknak" - mondta Pőcze Judit.

- Hogy érzi magát Besanconban?
- Köszönöm szépen, nagyon jól. Tavaly nyáron szerződtem a csapathoz, szerencsére nagyon könnyen beilleszkedtem, a csapattársak befogadtak, sokat segítettek. Sajnos a csapat jelenleg mindössze a 7. helyen áll, ami az utóbbi évek sikereinek fényében nem a legbiztatóbb. Ám ehhez az is hozzátartozik, hogy ötször szenvedtünk egygólos vereséget, ha azok a pontok meglennének, az élmezőnyhöz tartoznánk.

- Furcsa látni, hogy amíg a csapat a listavezető Metz ellen egyszer győzött, egyszer pedig ikszelt, addig gyengébb csapatoktól vereséget szenvedett...
- Ez azért van, mert a francia bajnokság sokkal kiegyensúlyozottabb, mint a magyar. Nagyon hullámzó a forma, itt bárki legyőzhet bárkit, nem dominál annyira a hazai pálya sem. Még a bíráskodásban sem, ha jobb az idegenbeli együttes, akkor nyer, a játékvezetők nem nyúlnak bele csúnyán a meccsekbe.

- Ha össze kellene hasonlítania, akkor mit mondana, a magyar vagy a francia bajnokság erősebb?
- Szerintem a magyar, de nem sokkal.

- A nemzetközi kupában a Győr lesz az ellenfél. Mit szóltak a sorsoláshoz?
- Amikor bejutottunk a legjobb nyolc közé, s láttam, hogy a Győr és a Dunaferr is ellenfél lehet, megfordult a fejemben, hogy összekerülhetünk. Az ETO-nak nem örültünk, mert tisztában vagyunk azzal, milyen erőt képvisel. 50-50 százalékot adok mindkét félnek a továbbjutásra, ehhez szoros meccset kellene játszanunk Győrött.

- Figyelemmel kíséri a magyar bajnokságot?
- Igen, szerencsére vannak műholdas magyar csatornáim, amelyeken látok meccseket. És persze az interneten az eredményeket figyelem.

- Mi a meglátása a bajnoki esélyeket illetően?
- Azt mondom, annak ellenére, hogy a Győrt sok sérülés sújtja, egyértelműen a bajnokság esélyese. Az ezüstéremért nagy harc lesz. Számomra a Fradi nagyon kellemes meglepetés, a bajnokság előtt nem vártam ennyit a csapattól, szerintem erőn felül teljesítenek. A Dunaferr nagyon hullámzó, az a csapat, amely majdnem megfogta a Slagelsét idegenben, nem szabadna, hogy a magyar bajnokikon néha ennyire szenvedjen. A Cornexinél évről évre a dobogó a cél, kívülről úgy is látszik, a város, a klubvezetés, az edző és a csapat is megtesz érte mindent, nem tudom, mi hiányzik. Bevallom, négybe vártam az együttest, helyette a Debrecen került oda, ahol kiváló szakmai munka folyik, s nagyon harcos csapat.

- És előző csapata, a Spartacus?
- Azt kell mondanom, alegtöbben fiatalok és rutintalanok a keretben. Aki pedig tapasztalt, az nem bírja elvinni ezt a terhet. Főleg átlövők hiányoznak nagyon. Most Laurencz Laci bácsin a sor, hogy benn tartsa a csapatot, de félek, erre nem lesz szükség. Lehet, hogy folytatódik a tendencia, s idén sem lesz kieső, pontosabban nem lesz olyan másodosztályú klub, amely vállalná az indulást.

Pincési László

Kialakult a kupaprogram/sport/csapat/kezilabda/20060301szrnka.html?pIdx=1