Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság irodájába is ellátogatott Hasszán Musztafa, a Nemzetközi Kézilabda Sszövetség elnöke, akit a MOB vezetői is igyekeztek meggyőzni arról, hogy hazánk méltó házigazdája lenne a 2011-es férfi világbajnokságnak.

A MOB részéről Kamuti Jenő főtitkár és Bakonyi Tibor alelnök fogadta az egyiptomi sportdiplomatát, de a megbeszélésen jelen volt Molnár Zoltán ügyvezető igazgató, Vass Károly és Sinka László elnökségi tag, Babati Lajos marketing-igazgató és Nagy Zsigmond nemzetközi titkár is.

Kamuti Jenő rögtön azzal kezdte, a honi kézilabdázók megbecsülését mutatja, hogy a MOB elnökségébe három, a sportághoz kötődő tagot is beválasztottak (Bakonyi Tibort, Vass Károlyt és Sinka Lászlót). A MOB főtitkára úgy vélte, a honi labdajátékok közül a legnagyobb népszerűségnek örvendő kézilabdázás hívei igazán megérdemelnék, hogy a rendkívül sikeres női vb és Eb, valamint férfi junior vb után egy felnőtt férfi világbajnokságot is rendezzenek.

"És amennyiben sikerül elnyerni a rendezés jogát, a Magyar Olimpiai Bizottság a maga részéről minden eszközzel hozzá fog járulni ahhoz, hogy az esemény a legnagyobb társadalmi, gazdasági és politikai támogatottságot élvezze" - közölte Kamuti Jenő.

Bakonyi Tibor MOB-alelnök nem először találkozott az IHF vezetőjével, de ismét megragadta az alkalmat arra, hogy jelezze: a Parlamentben a volt kézilabdások lobbija igen erős, azt pedig országgyűlési és fővárosi önkormányzati képviselőként bizonyosan állíthatja: egy ilyen esemény valamennyi politikai erő részéről egyértelmű támogatást kapna.

Musztafa elnök hangsúlyozta, tisztában van azzal, milyen óriási súlya van a magyar sportban a kézilabdának, de azért jelezte: hatalmas versengés várható a 2011-es vb rendezési jogáért. A sportvezető büszkén idézte az athéni olimpiáról készült EBU-jelentést, amely szerint az atlétika és az úszás után Európában a kézilabda volt a legnézettebb sportág, azaz a tévénézők körében ez a csapatjáték volt messze a legnépszerűbb.

Nem véletlen, hogy - mint elárulta - elnöksége idején jelentősen növekedtek az IHF bevételei; amikor hivatalba lépett, a korábbi partnerektől kapott ajánlatokat visszautasította, és a tévés és marketing-jogokért, valamint a világversenyeken használandó labdákért és hivatalos szerelésekért végül az eredetileg felkínált összegek többszörösét kasszírozta a nemzetközi szövetség - utóbbi két területen például 25 ezer euró helyett több mint 200 ezer az évi bevétel.

Hasszán Musztafa végül elmondta, minden elismerése a honi kézilabdázás irányítóié, hiszen igen ritka az, hogy egy ország mind a férfi, mind a női vonalon egyaránt erős, "ráadásul önök mindezt sokkal kisebb éves költségvetés mellett érik el, mint a németek, a dánok vagy a spanyolok." Az IHF elnöke azzal búcsúzott, a magyarokon múlik, sikeres lesz-e a pályázat, azaz a labda nálunk van - amire Kamuti Jenő, Bakonyi Tibor és Sinka László szinte egyszerre válaszolta: "Szeretnénk is a labdát megtartani, és nem kiadni a kezünkből."