Társoldalunk:

Carter és Olajuwon egy csapatban

Már májusban is csupán egyetlen kosár választotta el a Toronto Raptors csapatát a későbbi nagydöntős Philadelphia 76ers kiütésétől az NBA-playoffban. Sokakban akkor megfogalmazódott: bajnokcsapat kaliberű társaság formálódik Lenny Wilkens edző keze alatt. Aztán a holtszezonban tovább erősödhetett ez a meggyőződés: az Ontario-tóparti társulat hosszú távú szerződéssel kötötte az Air Canada Centre-hez a klub kulcsembereit: Vince Cartert, Antonio Davist, Alvin Williamst és Jerome Williamst. Most pedig robbant az újabb bomba: Hakeem Olajuwon, a Houston Rockets 38 éves centere minden valószínűség szerint Torontóban fejezi be illusztris NBA-karrierjét.

Fotó: Reuters
Carter Torontóban
"öregedhet" meg
Carter szerdán jelentette be, hogy hat évvel meghosszabbítja szerződését, ami összesen 88 millió dollárt (16,66 milliót évente) jelent a zsákolás-műfaj jelenlegi királyának. A 24 éves, 198 centis hátvéd/bedobó jelenlegi szerződése még egy évig van érvényben (a 2001/2002-es szezonban csekélyke 3,1 millió dollárt keres majd), azaz Carter minimum 31 éves koráig marad a kanadai városban. "A pénz nem számít" - közölte Vince, ami azért nem igazán hangzott meggyőzően. "Persze jó, ha van, de pusztán attól még nem leszel boldog, hogy sok millió dollárt keresel. Más csapatnál is milliomos lehetnék, viszont nem lennék boldog. Őszintén szólva nem is tudnám elviselni, ha úgy lennék milliomos, hogy közben nem vagyok boldog."

Carterben egy filozófus veszett el. A játékos küldött egy "szeretetcsomagot" Olajuwonnak is, aki akkor még nem számított a Raptors játékosának. "Várunk rád, Álom! Ha kell, magam megyek el érted Houstonba, a szerződés egy példányával" - üzent Carter a "The Dream" becenevű 38 éves, nigériai születésű játékosnak. Nem is hiába. A houstoni sajtó ugyanis már tudni véli, hogy 213 centi magas centerük, aki profi pályafutása mind a 17 szezonját a Rockets együttesénél játszotta végig, négy évre 22 millió dollárért elkötelezte magát a Raptorshoz. Ha ez így van, akkor a torontói csapatnak fennállása során most lesz először igazi centere - az az Antonio Davis, aki mostanában ezen a poszton játszott, valójában magasbedobó a maga 207 centijével. Így viszont az All-Star csapatig jutott Davis most elfoglalhatja természetes helyét magasbedobóban, s akkor egy Alvin Williams, Vince Carter, Morris Peterson, Antonio Davis, Hakeem Olajuwon összetételű kezdőötös az egyik legerősebb alakulat lehet a keleti főcsoportban.

Egy házzal arrébb, Bostonban ugyanúgy további hat évre kötötték a csapathoz sztárjátékosukat, Paul Pierce-t, mint ahogy Torontóban Cartert. Pierce-nek is jövőre jár le jelenlegi szerződése, utána kezdődik a hat év. Mind Pierce, mind Carter az 1998-as drafton kelt el, előbbi nyolcadikként, utóbbi negyedikként.

Ch. Gáll András

SZTÁR Sport

Korábban az [origo]-ban:

Davis 60 millióért marad Torontóban