Vágólapra másolva!
Szó sincs arról, hogy Dávid Kornél 28 napos próbaszerződéssel a zsebében utazna szerdán reggel - a Lufthansa-járattal, Frankfurt érintésével - Washingtonba, a Wizards kosárlabdacsapatához. Dávid ennél sokkal többet, egyéves, ámde nem garantált szerződést kap majdani munkaadóitól akkor, amikor megérkezése után átesett a tüzetes orvosi vizsgálaton.

Dávid kedden még edzett Székesfehérvárott, az Albacomp csapatával, ahogy azt szinte egész nyáron tette - fizikai állapota tehát nyilvánvalóan semmi kívánnivalót nem hagy maga után.

- Olyasmi nincs is az NBA-ben, hogy próbaszerződés: az embert vagy tíz napra, vagy egy évre szerződtetik, ez utóbbi lehet garantált vagy nem garantált kontraktus. Előbbi esetben akkor is ki kell fizetnie a klubnak az erre az időszakra eső bért, ha megsérül a játékos vagy nem küldik pályára, utóbbi esetben viszont bármikor felbonthatják a szerződést - mondta Dávid.

- Az ön esetében mennyi az "erre az időszakra eső bér"?
- Maradjunk annyiban, hogy több mint tavaly volt, meghaladja az évi félmillió dollárt, de alatta marad az egymilliónak. S természetesen minden bruttóban értendő, az én jövedelmi sávomban negyven százalék fölötti az adó.

- Kinek köszönheti mostani szerződését, természetesen önmagán, a tehetségén kívül?
- Korábbi ügynökömmel, az amerikai Herb Rudoyjal már nem állok szerződéses viszonyban - ő egyébként többek között Toni Kukocot is segítette -, egy másik amerikai iroda képviseli most az érdekeimet. Torontói menedzserem, Milkovich Károly pedig az ügyes-bajos dolgaim intézésében segít, minden olyan ügyben, ami nem szorosan a munkaszerződésem aláírásával kapcsolatos.

- Áll valamiféle kapcsolatban Michael Jordannel, a Wizards szakmai elnökével?
- Személyesen nem, de szerződéstervezetem alján - nyomtatva - az ő neve áll, ha majd alá kell írni a klub részéről, ő lesz az. Vagy ha addig bejelenti, hogy újra játszik, akkor a mostani helyettese.

- Október 11-én akár már pályára is léphet az előszezon nyitányán, egyik korábbi klubja, a Detroit Pistons ellen.
- Szeretnék is ott lenni a csapatban. Az edzőtábort október 2-án kezdjük az észak-karolinai Wilmingtonban, majd október 11-től hét, úgynevezett pre-season meccset játszunk, kétszer-kétszer a Torontóval és a Detroittal is! Október 30-án kezdjük az alapszakaszt a Madison Square Gardenben, a New York Knicks otthonában. Szeretnék ott lenni a kispadon, lehetőleg nem utcai ruhában, hanem szerelésben. A meccset különben láthatják a magyar szurkolók is, a SPORT 1 élő, egyenes közvetítésében, magyar idő szerint hajnali fél kettőkor.

Dávid neve egyelőre még nem olvasható a Wizards honlapján, a játékoskeretben - nota bene Jordané sem, hiszen még egyikük sem kötött szerződést a klubbal.

A Wizards előszezonjának programja:
Detroit - Washington, szeptember 11., csütörtök
Miami - Washington, szeptember 13., szombat
Detroit - Washington, szeptember 18., csütörtök
Washington - New Jersey, szeptember 20., szombat
Philadelphia - Washington, szeptember 22., hétfő
Toronto - Washington, szeptember 25., csütörtök
Boston - Washington, szeptember 26., péntek