Vágólapra másolva!
Szombaton kezdődik a férfikosárlabda-NB I küzdelemsorozata, a nyitányon az elmúlt szezon döntőseiből az Atomerőmű Nyíregyházán, a bajnok Kaposvári Klima-Vill Zalaegerszegen lép pályára. A megkérdezettek e két csapatot jövő májusban is a legjobb négy közé várják, s igazából az lenne a meglepő, ha nem közöttük között dőlne el az aranyérem sorsa.

A címvédő Kaposvár szerdán jókora bravúrral 17 pont különbséggel verte neves horvát ellenfelét a Koracs Kupa előselejtezőjében, ráadásul úgy, hogy kizárólag a kupára szerződtetett amerikai sztárja, Allison nem is játszhatott egy adminisztratív mulasztás miatt. Mindez azt mutatja, hogy a Klima-Vill idén is az aranyesélyesek egyike lesz.

"Maradjunk annyiban, hogy szeretnénk az első négy közé kerülni" - fogalmazott óvatosan Földi Sándor, a somogyiak vajdasági edzője. "Kiegyensúlyozott, még a tavalyinál is erősebb mezőnyű a pontvadászat, s az úgynevezett kicsik is megerősödtek. Szerintem heten pályáznak az első négybe: mi, a Paks, a Körmend, a Szolnok, a Falco, az Albacomp és a Debrecen. Játékoskeretünk annyiban alakult át, hogy távozott Gémes, Halimic és Nunnery, érkezett viszont Dzunic és Bukva. Centerposzton - a Bukva, Ivkovic, Filipovics trióval talán a legerősebbek vagyunk az országban, kérdés, ezt mennyire tudjuk kihasználni."

Általános vélekedés szerint a paksi Atomertőmű SE csapata soha nem volt még ilyen erős, mint idén. Terrence Davis, az együttes amerikai sztárja is így gondolja: "Szerintem mi leszünk a bajnokok, egykori honvédos barátommal, Sitku Ernővel és a Körmendről érkezett Fodor Gergővel - Marci bátyjával, Fodor Péter edzőnk fiával - még erősebbek lettünk. Szerintem nincs gyenge pontja a csapatnak, a Mészáros, Fodor Gergely, Davis, Sitku, Czigler kezdőötös, olyan tartalékokkal, mint Fodor Marci, Érsek, Jurgilas, Rajkó biztos aranyesélyes. Mellettünk a Körmend, a Kaposvár és az Albacomp lesz ott a final fourban."

A Körmend sokáig nagy favoritnak számított az elmúlt bajnokságban, aztán a vasiaknak meg kellett elégedniük a bronzéremmel. "Papíron most sincs több esélyünk, a Paks és a Kaposvár kimagaslik a mezőnyből" - állítja Patonay Imra, a Körmend szakvezetője, a korábbi szövetségi kapitány. "Amerikai centerünk, Sean Riley Dombóvárra szerződött, a válogatott Fodor Gergő Paksra, így lényegében két magasbedobóval, Edmonsonnal és Mujanoviccsal állunk fel, a három külső poszton pedig Németh Isti, a 19 éves horvát szupertehetség Denis Toroman, valamint a sokat fejlődött Trummer szerepel. A cserepadról Zsebe, Grebenár, Keresztes és Szlávik ugrik majd be. A többi csapat? Felnőttek a "kicsik", az Albacompon és a Falcón kívül a Nyíregyháza, a Dombóvár, a Debrecen és a MAFC is nagyon megerősödött. Nem lesz könnyű győzni egyikük otthonában sem."

A negyedik helyen végzett Szolnoki Olajnál a legnagyobb nyereség a három év után visszatért jugoszláv Goran Miljkovic lehet - sokan úgy vélik, ő a legjobb hazánkban dolgozó kosárlabdaedző. Figyelemreméltó, hogy még a felettébb finnyás szakmai ízlésű Rátgéber László, a MiZo-Pécsi VSK mestere is elfogadja egykori honfitársát. A Tisza-partiak elképzelt kezdőötöse - Orosz, Lapov, Vukcevic, Cziczás, Maljkovic -, kiegészítve Szarvassal, Trepákkal és a "kis" Mérésszel nem tűnik gyengének. Más kérdés, hogy tavaly is favoritnak számítottak, aztán ott végeztek, ahol.

Az NB I A csoportjának mezőnye: Atomerőmű SE, Kaposvári Klima-Vill, Körmend, Szolnok, Albacomp, Falco, Zalaegerszeg, Dombóvár, Nyíregyháza, Debrecen, MAFC, Szeged.

Ch. Gáll András

Korábban: