Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda-bajnokság 2. fordulójában az Albacomp otthonában simán verte a Debreceni Vadkakasokat, ahogy az Atomerőmű a ZTE-t, a Szolnok a Dombóvárt, valamivel szorosabban - de szintén érvényesítve a hazai pálya előnyét - a Körmend a MAFC, a Falco a Szeged gárdáját.

Férfikosárlabda-NB I, 2. forduló:
Albacomp-UPC - Debreceni Vadkakasok KSE 107-70 (29-20, 31-27, 23-9, 24-14)
Székesfehérvár, 2000 néző
vezette: Váradi, Farkas
Albacomp: Csirke (4), Williams (37/3), Antics (26/6), Sanni (12), Góbi (15), csere: Boros (7), Bencze (4), Matus (2), Mihalics (-), Dávid (-) Edző: Sterbenz László.
Debrecen: McDaniel (14), Halm (12/3), Ridl (13/9), Gémes (12), Rucker (10), csere: Takács (2), Ádám (-), Tóth (5/3), Lakatos (2) Edző: Nagy Zoltán.

Figyelembe véve, hogy a rettentően megerősödött Vadkakasok a Falcót leckéztették egy hete, az Albacomp pedig szenvedett az újonc Szeged ellen, kijárt a rangadó-minősítés a meccsnek. Pláne, hogy apró finomságok tették kellően pikánssá a találkozót: Halm és Gémes személyében két, az utóbbi években három-három bajnoki címet gyűjtő kosaras érkezett ezúttal látogatóként oda, ahol nemrégiben tombolva ünnepelte őket a publikum. A székesfehérvári diadalok persze már régen a múlt részét képezik, s ha valaki mégis nosztalgiával szemlélte volna a két ex-albacompos klasszis játékát, azt Halm maga rántotta vissza a valóságba, midőn pár másodperc elteltével triplát vágott volt csapatának. Sőt, nemsokára Gémes is beköszönt, részeként a huszáros debreceni kezdésnek: a vendégek hét ponttal megléptek.

Csakhogy az is hamar kiderült, az Albacomp nem enged meg magának olyan bizonytalankodásokat, amiket a rajton. Utolérte ellenfelét a házigazda, s egyben megkezdődött Damon Williams showműsora. Az amerikai, aki az előszezonban ontotta a pontokat, majd a Szedeák ellen csak lézengett a pályán, villámgyorsan beszórt tízet, úgy, hogy távoli dobásai nem is sikerültek. Védekezéséért amúgy egyik fél sem érdemelt sok dicséretet az első félidőben, különösen feltűnő volt, hogy a Falcótól mindössze 69 pontot beszedő Debrecen most húsz perc alatt hatvanat kapott... (60-47). Az Albacomp motiváltságát és akaratát össze sem lehetett hasonlítani az egy héttel korábbival, s ennek a harmadik negyedben igen látványos bizonyítékát adták: mindössze 9 pontot kaptak.

A női mezőnyben ez szinte megszokott, itt azonban joggal okozott sokkot a kakasok táborában. A vendégek dobáltak közelről és távolról, de a fehérvári védekezés hatékonyságát nem csökkentették egyre reményvesztettebb kísérleteik. A másik palánk viszont kevéssé volt védve: az egy-egyben verhetetlen Williams mellett főleg Antics és Góbi szórta meg Ruckeréket. Ezúttal még az sem volt kérdéses, hogy eléri-e a százat a vezető csapat, már percekkel a vége előtt sikerült boldoggá tenni az erre ácsingózó publikumot. Természetesen Williamsnek, aki az igazi diferenciát jelentette a két gárda között. Nemcsak azért, mert ilyen formában játszó dobója nem volt a Debrecennek, hanem "matematikailag" is: 37 pontja nélkül éppen döntetlen lett volna...

A végén már egészen olyan hangulat uralkodott a csarnokban, mint a bajnoki diadalok idején, ami persze nem jelent semmit az idei szezon további részét illetően, legfeljebb jólesett a fehérvári publikumnak: tavaly nemigen volt alkalmuk látványos játékot ünnepelni. A Vadkakasok pedig kissé leforrázva távoztak, de azért ne vegyünk rá mérget, hogy a stabil, rutinos kezdő ötössel rendelkező gárda nem fogja megcsipkedni egyik-másik riválisát. Jobban, mint ezúttal az Albacompot.

Mol-Szolnok - Dombóvári VMSE 93-53 (15-9, 25-11, 23-12, 30-21)
Olaj-csarnok, 1300 néző
vezette: Dr. Vígh, Földházi
Szolnok: MALJKOVIC 12/3, MÉRÉSZ CS. 11/6, Vukicevic 11, Orosz 7, LAPOV 12. Csere: TREPÁK 17, Cziczás 2, PAVLOVIC 16/6, Szarvas 5/3, Rusznák. Edző: Goran Miljkovic.
Dombóvár: PUSKÁS 14/3, Lee 16/3, Bódi, Panta 10/6, Riley 9. Csere: Vavra,
Jovanovics 4, Balogh, Krasznai, Vojvoda. Edző: Déri Csaba.
Az eredmény alakulása: 3. perc: 4-5, 6. perc: 11-7, 14. perc 26-14, 25. perc: 52-26, 34. perc: 71-39, 38. perc: 88-48.

Debütált az Olaj-csarnok bajnoki mérkőzésen, ugyanis amíg nem készül el a körcsarnok, előreláthatólag február végéig a kisebbik tiszaligeti létesítményt kénytelenek használni a szolnokiak. Természetesen teltház várta a Miljkovic-legénység hazai bemutatkozását.

Kemény védekezéssel nyitottak a házigazdák, bizony nem sok babér termett Riley-ék számára a palánkok alatt. Az más kérdés, hogy a bírók kiszúrták maguknak Lapovot, a szolnokiak centere alig kilenc perc alatt három faultot szedett ösze. Edzője lecserélte, a helyére beállt Trepák jól centerezett, míg kívülről Vukicevic volt többször is eredményes. A vendégeknél nagyon hiányzott Riley mellől egy másik vérbeli center, mint kiderült, Karagits azért nem szerepel közöttük, mert nem kötöttek vele szerződést. A Szolnok viszont jól tette, hogy leigazolta Pavlovicot, mert a hátvéd jól és ponterősen kosarazott, látszik rajta, hogy sok mindent tud erről a játékról.

Hamar kiderült, hogy nemcsak papíron van lényeges különbség a felek között, hanem játékban is. A szünetet követően sem változott semmi, a szolnokiak rendre kivédekezték vetélytársukat, támadásban pedig látványos elemekre is futotta erejükből. Mivel egy percig sem volt kétséges a győztes kiléte, elmaradtak a kosármeccseken szokásos izgalmak. Abban majd minden bizonnyal a rangadókon lesz része a hazai publikumnak, mint például jövő szombaton, a Debrecen ellen, de mindezt megelőzi a szerdai Szedeákkal szembeni derbi.

Goran Miljkovic: - Jó játék volt, különösen védekezésben remekeltünk, köszönjük közönségünk támogatását.

Déri Csaba: - Más kategóriát képvisel a Szolnok játékosállománya, mint a miénk. Küzdöttünk, hajtottunk, de ennél sokkal több kell, ha sikeresen akarunk szerepelni.

Somos Zoltán, Varga Csaba

További eredmények:
Marc-Körmend - MC MAFC 84-72 (18-15, 26-25, 17-14, 23-18)
Atomerőmű SE - Flextronics-ZTE 102-55 (29-13, 17-13, 27-14, 29-15)
Falco KC-Szombathely - Naturtex-Szedeák-Szeged 104-83 (32-22, 23-18, 23-21, 26-22)

Korábban: