Vágólapra másolva!
A GYSEV-Ringa nőikosárlabda-csapata kedden idegenben lép pályára a szlovák Ruzomberok ellen az Euroliga negyeddöntőjében, míg ugyanebben a kupasorozatban a PVSK Valenciennes-be látogat. A párharcok két győzelemig tartanak.

A soproniak szakvezetőjének, Farkas Sándornak a múlt heti Magyar Kupa-kudarc után kell felrázni együttesét.

"Úgy gondolom - és ezzel nem vagyok egyedül -, azzal, hogy Sztyepanova a Pécshez került, a PVSK nemhogy a Final Fourba jutásra, hanem az egész Euroliga megnyerésére esélyes lett. A kupadöntőn, amely 23 pont különbséggel ért véget, az orosz center szerzett 18 pontot és 12 lepattanót, jelenléte nagyon sokat jelentett" - utalt vissza még a kupadöntőre Farkas. "Ezek után, mivel a Pécs pár napot pihent és friss volt a kupadöntőn, a mi játékunkban nem volt benne a győzelem. Ezen azonban túl vagyunk, megbeszéltük a lányokkal és azt hiszem túltették magukat rajta, szombat óta csak a Rózsahegyre koncentrálnak. Látom rajtuk, hogy nagyon egységesek és elszántak."

- Mi jellemzi a szlovák sztárcsapat játékát?
- Mindenekelőtt egészen kiváló erőnlét. Csupán hat-hét emberrel játssza végig a meccseit a Rózsahegy, a játékosok szinte egymás gondolatát is ismerik. Ami a játékosállományukat illeti, két extraklasszis kisemberük van, a jóval 30-on túl is kitűnő fizikai állapotnak örvendő Bjeliková és a jugoszláv sztár, Bogojevic. Ponterős bedobójukat, Lara Mandicot jól ismerhetik a soproni szurkolók, őt a fiatal, ám nagyon tehetséges Csikosová szokta időnként helyettesíteni, aki talán nem olyan eredményes, mint Mandic, de jobban védekezik nála. A belső posztokon Vesel akár bedobót is képes játszani, a brazil Alessandra pedig a világ egyik legjobb középjátékosa, Aki csereként beszáll néha, az a cseh Pavlicková. Ilyen csapat vár ránk, ellenük kell bravúrt véghezvinni idegenben, itthon pedig remélem szurkolóink segítségével meg tudjuk verni ezt a remek csapatot.

- Az ön együttesében viszont két olyan játékos is van, akik kicsit hazatérnek Rózsahegyre, hiszen ott nyertek Euroligát...
- Így van, bár amennyire én tudom Zirková és Kovacová nem éppen felhőtlen viszonyban vált el a rózsahegyi klubtól annak idején, úgyhogy nem vagyok benne biztos, hogy régi kedvenceknek járó fogadtatás várja majd őket. Látom a két szlovák lányon, hogy ott munkál plusz motivációként a bizonyítási vágy.

- Milyen hangulatú mérkőzésre számít?
- A rózsahegyiek hazai meccseiken rendre telt ház előtt játszanak, ami legalább háromezer nézőt jelent, akik végig buzdítják kedvenceiket. Ellenfelünk korábban kétszer is nyert már Euroligát, tradíciói vannak Rózsahegyen a kosárlabdának, érthető, hogy hatalmas szurkolótáboruk van, de remélem soproni hangokat is lehet majd hallani a csarnokban.

A mási magyar hölgykoszorú, a PVSK még sosem járt sikerrel a francia bajnoki cím védőjének, a Valenciennes-nek az otthonában. A francia bajnokságot jelenleg is vezető együttes - amely egyetlen kudarcát az örök rivális Bourges-tól szenvedte el - utolsó Euroliga-csoportmeccsén a GYSEV-Ringát verte meg (75-72), s magabiztosan végzett a csoport élén.

Tavaly a százszázalékos teljesítménnyel a Final Fourba menetelő PVSK ugyanebben a szakaszban két mérkőzésen jutott túl a török Galatasarayon. A litván Jolanta Vilutyte nyári hazatelepülésével meggyengült pécsieknek nagy segítségére lehet a frissen igazolt - s a megnyert Magyar Kupa-döntőn remeklő - orosz centerklasszis, Maria Sztyepanova.

A kisebbik soproni csapat, a Ronchetti-kupában érdekelt Postás vezetőedzője, Meszlényi Róbert abban bízik, hogy szerdán tíz pont alatt sikerül tartani a különbséget a címvédő olasz Schio otthonában, akkor a visszavágón van esély a döntőbe jutásra.

"Vasárnap a helyszínen láttam az Euroliga-negyeddöntős Como elleni bajnoki mérkőzésüket, amelyet biztosan, 67-57-re nyertek. Fantasztikus csapat, nagyon nehéz mérkőzés vár ránk" - mondta a riválisról a szakember.

A soproniak gondjait fokozza, hogy a bolgár Najdenova hasfalhúzódás miatt nem edzett a hétvégén, és bizonytalan az olaszországi szereplése.

A pécsiek egykori játékosuk ellen

Kedden 19 órakor Franciaországban játszik Euroliga-mérkőzést a MiZo-Pécsi VSK. A pécsiek a negyedik helyen végeztek a csoportjukban, így a másik csoport első helyezettjét, a francia USVO-t kapták ellenfélnek. Az Union Sportive Valenciennes Olympic jelenleg első a francia ligában, csak egy veresége van, ezt a Magyarországon is ismert Bourgestól szenvedte el. Tavaly megnyerte a francia kupát és második lett az Euroligában, tehát nagyon erős együttesről van szó. A mostani nemzetközi kupában az előcsatározások során két amerikai és egy-egy belga, illetve magyar kosarast játszattak, a többiek franciák, közülük néhányan válogatottak. Honfitársunkat, a szintén válogatott Béres Tímeát tavaly nyáron éppen Pécsről igazolták.

A baranyai gárda már vasárnap délután útra kelt Pécsről, az éjszakát Budapesten töltötte, majd repülővel Brüsszelbe indult, onnan pedig hétfőn Valenciennesbe, ebbe a francia-belga határnál lévő városba. "Többször játszottunk már korábban a Valenciennes ellen, de idegenben még sohasem nyertünk ellenük. Éppen itt az ideje, hogy megtörjön a rossz sorozat. Erre az ad reményt, hogy az orosz válogatott Sztyepanovával megerősödtünk" - mondta Rátgéber László, a PVSK vezetőedzője.

A találkozót a pécsi egyetemi klubban óriás kivetítőn nézheti meg élőben a közönség. A visszavágóra csütörtökön este 6-kor kerül sor Pécsett. A párharc két győzelemig tart, a győztese bejut az Euroliga négyes döntőjébe, a Final Fourba.

Botár László, Horváth László

Korábban:

Fórum:

Magyar kosárlabda