Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda-bajnokság szerdai játéknapján a Szolnok hazai pályán hét ponttal nyert a Falco ellen, az Atomerőmű epdig egy ponttal győzött a Dombóvár otthonában. Az Albacomp Székesfehérváron a Körmendet, a Kaposvár pedig Debrecenben a Vadkakasokat verte. A Korac-kupát a Nancy nyerte: a francia csapat a korábban az Atomerőműt búcsúztató Minyeralnijétől bizonyult jobbnak.

Férfikosárlabda-NB I, középrájátszás, 11. forduló:
Mol Szolnok - Falco KC-Szombathely 86-79 (22-18, 25-26, 20-19, 19-16)
Tiszaligeti sportcsarnok, 1200 néző
vezette: Szabó Gy., dr. Páli
Szolnok: Maljkovics 2, PAVLOVICS 21/9, Vukicsevics 11/3, OROSZ 22, LAPOV
24/3. Csere: Mérész Cs. 4/3, Szarvas 2, Trepák 1, Cziczás. Edző: Goran Miljkovics
Szombathely: KÁLMÁN 35/3, ALEXE 16/3, Pankár 3/3, Borszéki 13/3, Sallay 3. Csere:
Dénes, Gráczer 2, HENRIK 6/6, Molnár 1. Edző: Zsoldos András
Az eredmény alakulása: 4. perc: 10-9, 8. p.: 18-15, 15. p.: 35-29, 18. p.: 44-41, 24. p.: 55-47, 28. p.: 65-54, 34. p.: 72-71, 38. p.: 79-75.
kipontozódott: Dénes a 31., Vukicsevics a 35. percben

A vasiaknál Wiley mellett Tarle sem vállalhatta a játékot, így igencsak "fiatal évjáratú" csapatot küldött pályára Zsoldos András, míg a házigazdáknál mindenkire számíthatott Miljkovics mester. Rutinos centerek hiányában - mint ahogy az várható volt - inkább a mezőnydobásokat, illetve a büntetőket erőltették a vendégek, közülük Kálmán különösen remekelt, tartotta lelket csapatában, hiszen az első húsz percben 22 pontot termelt a válogatott irányító. A házigazdák meglehetősen nehezen pörögtek föl, soraikból csak Lapov és Pavlovics nyújtotta azt amit tud. A másik két légiós, Vukicsevics és Maljkovics idegesen kosárlabdázott, sorra szedték össze a személyi hibákat, az előbbinek három, míg az utóbbinak négy faultja volt negyedóra játékot követően. Így nem csoda, hogy meglehetősen szorosra sikeredett az első félidő.

A szünetet követően egy 7-0-ás etappal kezdtek a hazaiak, a vasiak azonban nem adták fel és ismét vendéglátóik nyomába eredtek, meglehetősen szorossá tették az állást. A zárónegyed az egykori szolnoki kedvenc, Alexe triplájával indult, innentől fej-fej mellett haladtak a felek, sőt a 36. percben Kálmán találatával a Falco vette át a vezetést. A hajrá nagy izgalmakat hozott, a Szolnok higgadtabban játszott vetélytársánál, jobban lepattanózott, ziccerig kijátszotta támadásait, amit Oroszék rendre pontokkal fejeztek be. Ezúttal nem játszottak jól a piros-feketék, de küzdöttek és kicsikarták a győzelmet a vártnál sokkal jobban játszó vetélytársával szemben. A folytatás szombaton este hat órakor lesz, amikor a Körmend látogat a Tiszaligetbe.

Goran Miljkovics (Szolnok): "Nehéz győzelmet arattunk, a legfontosabb az, hogy a nehéz sorozatmeccsek közepette is nyerni tudtunk hazai pályán."

Zsoldos András (Szombathely): "Fegyelmezettségben sokat léptünk előre, és tartalékos csapattal is nyerési esélyünk volt a jó erőkből álló Szolnokkal szemben."

Dombóvári VMSE - Atomerőmű SE 87-88 (27-22, 17-19, 27-26, 16-21)
Dombóvár, 600 néző. V: Bognár, Valovics.
Dombóvár: Puskás (8), BÓDI (17/9), Jovanovics (12), VAVRA (15), RILEY (26/3). Csere: Balogh (-), KRASZNAI (9/3). Edző: Déri Csaba.
Atomerőmű: Mészáros Z. (11), Fodor G. (-), DAVIS (33), SITKU (18), CZIGLER (18). Csere: Érsek (2), Rajkó (3/3), Fodor M. (3/3). Edző: Fodor Péter, Hirth Attila.
Az eredmény alakulása: 3. perc: 4-8, 8. p.: 15-15, 14. p.: 33-30, 18. p.: 41-32, 24. p.: 54-51, 33. p.: 71-74, 38. p.: 81-82.
kipontozódott: Fodor G. a 32. percben.

Fotó: SZTÁR Sport
Sitku 18 pontot dobott

A fordulás után a remek napot kifogó Davis találataival kapaszkodott az Atom, de a paksiak csak futottak az eredmény után. Az utolsó negyed elején ismét Davis percei következtek, s az amerikai pontjaival átvette a vezetést az ASE (33. p.: 71-74). A dombóváriak egy huszáros, 8-0-ás rohammal megint fordítottak (79-74), három perccel a vége előtt azonban ismét a paksiak jártak közelebb a győzelemhez (81-82). Az idegölő utolsó másodpercekben a játékvezetők érvénytelenítették Bódi hármasát, helyette két büntetőt ítéltek a dombóvári javára, ez azonban kevés volt a hosszabbítás kiharcolásához. A két Tolna megyei együttes eddigi találkozói közül a dombóváriak ezúttal álltak a legközelebb a bravúrhoz, pedig legjobbjuk, Lee sérülés miatt pályára sem léphetett. Az Atom úgy tűnik, kilábalt a hullámvölgyből, hiszen nagy küzdeni tudásról téve tanúbizonyságot fontos mérkőzést nyert.

Déri Csaba (Dombóvár): "Bebizonyítottuk, hogy nem egyszemélyes csapat vagyunk. Kis szerencsével nyerhettünk volna."

Fodor Péter (Atomerőmű): "A találkozó eleje a terveink szerint alakult, ám rajtunk kívül álló okokból nem tudtunk előnyt szerezni. Emiatt nagy küzdelem alakult ki, amiből a végén mi kerültünk ki győztesen."

Albacomp-UPC - BC Marc-Körmend 83-74 (23-15, 22-7, 17-17, 21-35)
Székesfehérvár, 2000 néző
vezette: Kékesi, Nagy II L.
Albacomp: Csirke (7/3), Boros (12), Williams (24/6), Báder (16), Góbi (15). Csere: Matus (-), Bencze (5), Shannon (5/3). Edző:Sterbenz László.
Körmend: Németh (18/12), Madison (18), Trummer (6/6), Mujanovics (14/6), Edmonson (14). Csere: Zsebe (2), Grebenár (2). Edző: Patonay Imre.

Már a meccs előtt zúgott a vastaps a csarnokban, mégpedig egy vendégjátékost köszöntve. Igaz, ezúttal a fehérváriak is tiszta szívvel ünnepelhették Zsebe Ferencet, hiszen a vendégek örökifjú játékosa olyat ért el, ami alighanem hosszú ideig egyedülállóvá teszi: 500. mérkőzésén lépett pályára - s természetesen az 1983-as debütálás óta valamennyin a Körmendet szolgálta. Őt ismerve még fogja is egy darabig...

A találkozó aztán minden volt, csak ünnepély nem a vendégeknek - legalábbis két és fél negyeden keresztül. Az Albacomp, akárcsak legutóbbi hazai meccsén a Kaposvár ellen, ezúttal is szinte hiba nélkül védekezve, a lepattanózásban elképesztő fölényt mutatva lépett meg vendégektől. Báder ás Góbi az egész meccset tekintve annyi lepattanót szerzett, mint a teljes Körmend együtt. Támadásban jól tartotta kézben a "gyeplőt" Csirke, Williamset nem tudták tartani Némethék, és hát a magas emberek sem csak a saját palánkjuk alatt jeleskedtek. Sterbenz Lászlónak szinte cserélnie is alig kellett, miért is tette volna, mikor csapata a mezőny egyik legponterősebb gárdáját a második negyedben hét ponton tartotta?

Szünetig huszonháromra növelte a különbséget a gyenge egyéni teljesítményeket felvonultató vendégekkel szemben az Alba, s mikor a harmadik negyedben harmincat számolt a fehérvári publikum (62-32), még azt is elhihették a hazaiak, hogy visszavágnak a megsemmisítő körmendi zakóért (39 pont). Csakhogy a negyed végén, majd a következő elején 12-0-ás rohamot vágott ki a küzdőszelleméről is híres vasi alakulat, rögvest átírva a forgatókönyvet. Németh szórta a hármasokat, az első félidőt pont nélkül záró Mujanovics csatlakozott hozzá, s mivel az előzékeny házigazda jónéhány könnyen elszórt, eladott labdával is kedveskedett vendégének, egyszeriben szoros lett a meccs. Legalábbis a mínusz harminchoz képest...

Mert az Albacomp győzelmét összességében nem fenyegette veszély, s ha erre magyarázatot keresünk, a fehérvári jó teljesítmények mellett a negyedek pontelosztásában is megtaláljuk: az utolsóban csaknem annyit dobott a Marc, amennyit az előző háromban összesen. Vagyis ugyanúgy járt, mint egy hete a bajnok Kaposvár: kései hajrájával csak szépíteni tudott a nagy előny birtokában könnyelművé váló fehérváriakkal szemben.

Sterbenz László (Albacomp): "Sikerült lemásolnunk a Kaposvár elleni meccset. Amíg nem dőlt el a találkozó, jó ritmusban játszottunk, aztán viszont szorossá tettük magunknak."

Patonay Imre (Körmend): Megérdemelten nyert az Albacomp. Az első félidőben pontatlanul dobtunk, támadásban gyengék voltunk, aminek szerintem egyik oka a hazaiak olykor túl kemény védekezése volt."

A nap negyedik mérkőzésén:
Debreceni Vadkakasok - Kaposvár 73-92 (18-27, 19-24, 25-23, 11-18)

Korac-kupa: a Nancyé a trófea

A Nancy férfi csapata nyerte meg a Korac-kupát, miután a döntő visszavágóján 95-74-re kapott ki az orosz Minyeralnije Vodi vendégeként. Az első mérkőzésen a francia együttes győzött 98-72-re. A Nancy hazájának hetedik elsőségét szerezte meg a sorozatban: korábban a Limoges ötször, a Pau-Orthez egyszer hódította el a trófeát. Az oroszok a nyolcaddöntőben az Atomerőmű SE-t búcsúztatták.

Korac-kupa, döntő, visszavágó:
Minyeralnije Vodi (orosz) - Nancy (francia) 95-74

Győzött a Nancy, 172-167-es összesítéssel.

Varga Csaba, Fekete László, Somos Zoltán

Ajánlat:

A férfikosárlabda-NB I felsőházi állása

Korábban:

Simán verte a Kaposvár a Falcót

Fórum:

Magyar kosárlabda