Vágólapra másolva!
Alaposan átalakul a következő évadra a magyar bajnok GYSEV-Ringa nőikosárlabda-csapata. Az már korábban eldőlt, hogy a szlovák Zuzana Zirkova és Eördögh Edit távozik a bajnoktól. Nem marad a GYSEV másik szlovák kosarasa, Alena Kovacova, valamint az előző bajnokság hajrájában szerződtetett két játékos, Bíró Eszter és a bosnyák Razija Mujanovic sem.

Bár az előbb említett távozó kosarasok többsége meghatározó játékosa volt a bajnokcsapatnak, mégis úgy tűnik, inkább erősödik, mintsem gyengül a címvédő. Erre pedig azok személye a garancia, akik maradnak, és persze akik érkeznek.

Az utóbbi évek legjobb magyar női kosárlabdázójának tartott Balogh Judit továbbra is a zöld-sárga együttest erősíti, miként marad a GYSEV-nél az ausztrál irányító Tully Bevilaqua, valamint Dénes Krisztina, Seres Éva és Török Szilvia is.

És végül az érkező szupersztárokról. A 29 éves, 191 centi magas cseh Eva Nemcova személyében a világ egyik legjobb bedobója érkezik a soproniakhoz. Ő az egyetlen olyan európai kosaras, aki az amerikai női profiligában, a WNBA-ben bekerült az All-Star csapatba 1997-ben. Európa legjobb női játékosa volt 1996-ban, hogy sok-sok kitűntető címe közül csak a legnagyobbakat említsük.

A brazil Alessandra Santos Oliveira két méter magas és volt már világbajnok, valamint olimpiai ezüst- és bronzérmes hazája válogatottjával, legutóbb a szlovák Ruzomberok játékosaként elég sok borsot tört az Euroliga negyeddöntőjében a GYSEV-Ringa játékosainak orra alá.

A harmadik új szerzeményt egyelőre az Európa-klasszis jelzővel illethetjük. A 199 cm magas orosz Zakaluzsnaja a török Fenerbahce színeiben a játszott már Sopronban a GYSEV ellen.

Érkezett még a soproniakhoz egy fiatal kosaras is, az egyik legtehetségesebb magyar utánpótlás-játékos, Vajda Anna a BSE együtteséből. A soproni klub még egy magyar kosarassal folytat előrehaladott tárgyalásokat, az ő leigazolására napokon belül sor kerülhet. Akkor teljessé válik Farkas Sándor együttesének játékoskerete.

A szakvezetőnek az okoz majd a későbbiekben egy kis gondot, hogy csapata kulcsemberei közül ketten, Alessandra Santos Oliveira és Zakaluzsnaja is csak az őszi világbajnokság után, október elején csatlakozik a soproni együtteshez, pár nappal a magyar bajnokság és pár héttel az Euroliga kezdete előtt. Előbbiben ezzel a kerettel a címvédés, utóbbiban pedig a legjobb négy közé a cél.

Botár László

Ajánlat:

A női bajnoki döntő eredményei

Korábban:

A GYSEV-Pécs párharc a Barca-Realhoz hasonlít

Fórum:

Magyar kosárlabda