Vágólapra másolva!
A cseh Nymburk otthonában is megőrizte veretlenségét a remekül hajrázó Kaposvár a férfikosárlabda Európa-kupa harmadik fordulójában. Az Albacomp is hibátlan még: a székesfehérvári együttes ezúttal a szlovákiai Losoncon diadalmaskodott. Az eddig százszázalékos Diósgyőr az orosz Vologda vendégeként elszenvedte első vereségét a női Európa-kupában, a Szolnok, a BSE és a Soproni Postás viszont egyaránt hazai győzelemmel folytatta a szereplését. Az Euroligában a GYSEV vereséget szenvedett a Valencia otthonában.

Férfi Európa-kupa, Északi-főcsoport, C csoport:
ECM Nymburk (cseh) - Kaposvári Klíma-Vill KK 75-80 (18-22, 22-20, 22-11, 13-27)
Nymburk, 600 néző
vezette: Ponomarjev (orosz), Herceg (horvát).
Nymburk: Vorlicsek (5), GREPL (15/12), Novotny (12), JOHNSON (18/3), Ides (10). Csere: Votroubek (5/3), Rerábek (-), Panacsek (-), SPICSKA (10). Edző: Predrag Benácsek.
Kaposvár: SIMON (17/6), DZUNIC (24/12), Jackson (10/6), DE GRAY (11), IVKOVIC (14). Csere: Varga R. (-), Filipovic (4), Szőke (-). Edző: Goran Miljkovic.
Az eredmény alakulása: 3. perc: (2-6), 7. perc: (9-17), 13. perc: (22-30), 17. perc: (34-37), 25. perc: (53-48), 29. perc: (57-53), 33. perc: (62-58), 36. perc: (66-69), 39. perc: (73-74).
Kipontozódott: Ides (a 38. percben), illetve Filipovic (a 37. percben).

A somogyiakat a Nymburktól hét kilométerre fekvő, festői szépségű fürdővárosban, Podebradyban helyezték el. A gárda tagjai a keddi utazást követően a belvárosban tett esti sétával aktivizálták a zsibbadt végtagjaikat, majd szerdán délelőtt egy átmozgató edzés szerepelt a programban.

Eztán következhetett a továbbjutás szempontjából is kulcsfontosságú párharc. A mérkőzés helyszínéül szolgáló általános iskolai tornacsarnokban a pálya ugyan kifogástalan volt, ám mellette mindössze egy 400 ülőhelyes lelátó állt a nézők rendelkezésére.Az ellenfél már a felkészülési időszakban letette névjegyét, hiszen a magyar válogatottat is komoly leckében részesítette a Pannon-kupán. Azóta Benacsek edző fiai ugyan csak a hetedik helyen tanyáznak a hazai pontvadászatban, ám otthonukat igazi oroszlánbarlangként tartják számon.

Maroknyi, de igen lelkes szurkolócsapat érkezett a somogyi megyeszékhelyről is, akik már a bemutatáskor hallatták hangjukat. A csehek kezdőcsapatából ezúttal is hiányzott az amerikai Mourice Whitfield, aki családi tragédia miatt hazautazott az Egyesült Államokba. Novotny kosarával szerzett vezetést a Nymburk, de a két triplát dobó Jackson is hamar letette névjegyét. Remekül védekezett a Kaposvár, a "megrostált" akciók után pedig pontos találatokkal 15-5-ös vezetéshez jutott. Időkérés után cserékkel szervezte át csapatát Benácsek edző. A cseheket Johnson rendszeres duplái hozták fel, így Miljkovicnak is időt kellett kérnie.

A folytatásban Simon triplája talált rést a hazai zónán, Jackson és Ivkovic pedig közelről ostromolta a gyűrűt. Jót tett a frissítés a cseheknek, akik Johnson hathatós közreműködésével tapadtak a kaposváriakra. Egyre több kísérlet maradt ki a vendégoldalon, a szünetig azért két pontot megőrzött előnyéből a magyar együttes.

A szünet után villámrajtot vett a Nymburk: Ides egyenlített, Novotny ziccere pedig már a vezetésüket jelentette. A vendégeknél Dzunic dobások sorozatát hibázta el, a csehek pedig csak jöttek feltartóztathatatlanul. Idegessé, kapkodóvá vált a kaposváriak játéka, így gyakorlatilag a hibáikból élt az ellenfél.

Rémesen kevés volt a negyedben szerzett tizenegy pont, aztán a záró szakaszban Dzunic tett jóvá valamit két hármassal, majd a végig jól lepattanózó De Gray pöccintésével lett 62-62 hét perccel a vége előtt. A csehek másodedzője reklamálásáért technikaival bűnhődött, Simon pedig a Kaposvárt jutatta vezetéshez. A végjátékban Dzunic kimagasló érdemeket szerzett a győzelem kivívásában, amellyel a kaposváriak őrzik vezető helyüket a csoportban.

Predrag Benácsek (Nymburk): "A találkozó jó részében működött a zónavédekezésünk, de az utolsó negyedben 19 pontos Dzunic keresztül húzta a számításainkat."

Goran Miljkovic (Kaposvár): "Nagyon örülök a bravúros győzelemnek, amelyet az utolsó negyedben harcoltunk ki."

A nap másik magyar érdekeltségű találkozóján:
Lucenec (szlovák)-Albacomp 75-86 (a felénél 42-39)
A fehérváriak legközelebb december 4-én lépnek pályára a németországi Würzburgban.

Balatoni Hajnalka