Társoldalunk:

A GYSEV és a Kaposvár parádés kupasikere

A szlovák Lucenec elleni hazai győzelmével a Kaposvár férficsapata - története legnagyobb sikerét elérve - bejutott az Európa-kupa négyes döntőjébe.

Kaposvári Klíma-Vill KK - BK E.S.O. Lucenec (szlovák) 89-59 (30-20, 18-12, 21-17, 20-10)
Kaposvár, 800 néző.
vezette: Szczerba (lengyel), Macela (cseh)
Kaposvár: SIMON (10/3), Dzunics (12/6), JACKSON (11), DE GRAY (13), IVKOVIC (18). Csere: Varga R. (5/3), Szőke (9), Filipovic (8), Fülöp (3), Ágfalvi (-). Edző: Goran Miljkovic.
Lucenec: Curovic (3/3), Tarabus (-), Snopko (11/3), LACO (17/3), Simonides (-). Csere: Svitek (9/3), SUJA (13/3), Azacis (4), Kacáni (2), Kovacik (-). Edző: Tibor Jany.
Az eredmény alakulása: 3. perc: 5-0, 6. perc: 17-5, 12. perc: 36-24, 17. perc: 36-29, 23. perc: 57-34, 27. perc: 67-38, 34. perc: 74-49, 38. perc: 87-55.
Kipontozódott: Simonides (a 22. percben)
Továbbjutott: a Kaposvár, 159-136-os összesítéssel.

A vártnál sokkal kevesebb néző volt kíváncsi a hazaiak újabb nemzetközi fellépésére, pedig parázs csatának ígérkezett a Kaposvár-Lucenec párharc. A múlt szerdai idegenbeli diadal után egypontos előny birtokában várhatta a visszavágót a hazai együttes. A vendégeknél két helyen is módosult a tízes keret: Melus betegség miatt el sem utazott társaival, míg Ceman kiszorult a legjobbak közül. Helyüket Kovacik és Kacáni foglalták el.

Az ellenfelet irányító jugoszláv Curovic őrzését ezúttal Dzunicsra bízta edzője. Az első találatot De Gray révén a kaposváriak jegyezhették, majd Simon pontjaival tovább nőt az előny. Az  első összecsapáson öt hármast dobó Snopkót - indokoltan - "megkülönböztetett figyelem kísérték" a hazaiak. Egészen a negyedik percig, amikor első távoli találatát érte el a fiatal játékos. Sorra jöttek a cserék a vendégeknél, így került pályára Svitek és Suja is. Kollektíven, szemre is tetszetősen szőtte akcióit ezekben a percekben a Kaposvár. Az első negyed végéig kissé magára talált a Lucenec, amely elsősorban Snopko ponterősségének köszönhetően zárkózott fel.

A folytatásban letámadással kísérleteztek a vendégek és akcióikat felgyorsítva próbálták bevenni a kaposváriak gyűrűjét. A hazaiaknál szereplő Varga R., Szőke, Filipovic trió lehetőséget adott arra, hogy Miljkovic edző pihentethesse a kezdőket. Több volt a hiba a szlovákok játékában, ezért Jany edző időt is kért a tizenötödik percben. Szigorúbban védekeztek a vendégek, akik az elrontott kaposvári dobások után ismét tízen belülre kerültek. A két helyzetet is elrontó Ivkovicot lecserélték, igaz csak rövid időre. Végre Dzunics is megmutatta miért is áll az igen előkelő második helyen a sorozat összesített pontlistáján. A félidő zárása előtti utolsó két percben szerzett találataival továbbinyolc egységet tett hozzá csapata előnyéhez. A tizenhat pontos vezetés tudatában nyugodtabban melegíthettek a kaposváriak, ám bizonyára azért ott volt a fejekben az első meccs tanulsága. Akkor ugyanekkora hátrányt dolgozott le a losonci gárda.

A pihenő után Jackson lopott labdát, majd De Gray egy finom mozdulattal húszpontosra növelte az előnyt. A zónázó vendégek elvesztették a kipontozódó Simonidest, aki az egyre jobban belelendülő Ivkovicot nem tudta szabályosan tartani. Az amerikai Jackson nagyon hasznosan kosarazott: sorra szerezte a roppant fontos lepattanókat és pontjai mellett elhibázhatatlan helyzetbe hozta társait. A tetemes előny tudatában meglazult a hazaiak védekezése, emiatt könnyű kosarakkal faragott hátrányán a szlovák együttes.

A záró szakaszban Szőke indította a pontgyártást, amivel harminc fölé kerültek a kaposváriak. A végén valamennyi csapattag játéklehetőséget kapott, így Fülöp és Ágfalvi is a pályán ünnepelhette a továbbjutást.

A Final Four küzdelmeinek február 11. és 13. között ad otthont az egyik résztvevő. A kaposváriak még fontolóra veszik, hogy pályáznak-e a rendezésre, mivel a csarnokuk nem éri el a nemzetközi szövetség által feltételként megszabott 3000 fős befogadóképességet.

Goran Miljkovic (Kaposvár): "Nagyon örülünk a továbbjutásnak. Köszönjük a város segítségét, hogy idáig eljuthattunk, ígérjük, ezután is harcosan játszunk majd."

Tibor Jany (Lucenec): "A hazai mérkőzés alapján más összecsapásra számítottam. Amikor megközelítettük a ellenfelünket, újabb hibák következtek és nem tudtunk közelebb kerülni riválisunkhoz."

Balatoni Hajnalka

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK