Társoldalunk:

A GYSEV és a Kaposvár parádés kupasikere

Hiába győzött az Albacomp a férfi Európa-kupa negyeddöntőjének visszavágóján, nem tudta ledolgozni a német Leverkusen első mérkőzésen szerzett tizenhárom pontos előnyét.

Férfi Európa-kupa, Északi-főcsoport negyeddöntő, visszavágó:

Albacomp - Bayer Leverkusen 92-87 (23-25, 21-19, 29-17, 19-26)
Székesfehérvár, 2000 néző
vezette: Kudlicki (lengyel), Teluch (cseh)
Albacomp: MATUS (11/9), MOSELEY (18/12), HART (17/3), Bencze (4), LAPOV (18/3). Csere: GÓBI (15), Halm (9/3). Edző: Sterbenz László.
Leverkusen: Kovacev (5/3), GREENE (22/9), WUCHERER (14), BEST (24), SCHULTZE (16/6). Csere:Fox (6), Geib (-), Weber (-), Malbeck (-). Edző: Heimo Förster.
Továbbjutott: a Leverkusen, 181-173-as összesítéssel.

Duplán is hátrányos helyzetből várta a kupavisszavágót a magyar listavezető. Tizenhárom pontot kellett volna behoznia, ráadásul a Bundesligában, a magyar bajnoksággal ellentétben nincs (értelmetlennek tűnő) téli szünet, így a látogatók lendületből érkeztek Fehérvárra, míg az Albacomp még csak próbál felpörögni a szükséges fordulatszámra.

Az első negyedben úgy tűnt, hiába, mivel a németek rettentő agresszív védekezésre, letámadásra és gyors támadásokra épülő stílusa maradéktalanul érvényesült. Greene triplái, és a másik amerikai, Best bravúros palánk alatti megoldásai hétpontos vendégvezetést eredményeztek, vagyis összesítésben már hússzal tartott előrébb a Bundesliga jelenlegi hetedikje. A hazaiak átvették a Leverkusen ritmusát, pedig nem kellett volna: siettek és a dobásokat is siettették, kevés eredménnyel.

A centerposzton mutatkozó magassági fölény ugyan több lepattanót eredményezett Lapovéknak, de támadásban az alacsonyabb Best szenzációsan védekezett Benczén és Góbin is, ráadásul jó százalékkal dobtak a németek, így sokszor hiába várta a lecsorgót a hazai centerpáros. Moseley rendületlenül kísérletezett a triplákkal, s mikor végre kettő beesett, rögtön felzárkózott az Albacomp. Lapov, szokásához híven, okosan kivonta magát a palánk alatti pankrációból (a bírók nem vették szívükre a kemény stílust, pedig osztották egysmást a felek rendesen), a horvát center középtávolról szerzett kosarai azonban csak a szünetbeli döntetlenhez bizonyultak elégségesnek. Igaz, feljövőben volt az Alba: Matus remek asszisztjai mellett harmadik kísérletre kintről is betalált, Góbi eredményesen birkózott és Halm is jó cserének bizonyult.

Vagyis lassan belemelegedett a fehérvári legénység, olyannyira, hogy a németeket meg elkezdte kiverni a hideg... A harmadik negyed egy varázslatos szakaszában ugyanis triplaesőben áztak, ekkor Moseley, Matus, Hart és Lapov is jól célzott távolról (előbbi kettő kétszer is), s mivel védekezésben is felvette a kesztyűt a Sterbenz-csapat, hirtelenjében elfogyott a Leverkusen összesítésben sokáig behozhatatlannak tűnő előnye. Sőt, a fergeteges buzdítás közepette rohamozó fehérváriak tizenhét pontos előnyre tettek szert, vagyis továbbutásdra álltak! Megnyugodni azonban nem volt idő, mert a több csereemberrel operáló, kulcsembereit gyakrabban pihentető Förster mester jól keverte a kártyákat: labdaszerzésekkel, leindításokkal és továbbra is borzasztó kemény védekezéssel válaszolt a Leverkusen az Albacomp rohamaira. (Német keménység ide vagy oda, a második félidőben 13-4 volt a büntetők aránya - nem a magyaroknak...)

8-0-t repesztettek a vendégek, és ez sorsdöntő volt. Miként az is, hogy az egyébként nagyon jól játsztó Matusnak (11 pont, 11 assziszt, 6 lepattanó) nem volt cseréje, Theisz betegsége és Boros sérülés miatti lemaradása okán. A fehérvári irányító elfáradt, döntő pillanatokban labdát veszített, így az utolsó két percben sikerrel védte a számára még megfelelő különbséget a Bayer. Nagyot harcoltak a hazaiak, remek ellenfelet győztek le - de nem eléggé. Így aztán jöhetett a kupacsaták speciális koreográfiája: a vesztes örült, a győztes búslakodott.

Sterbenz László (Albacomp): "Tizenhét pontos előnynél sem hihettük, hogy megvan a továbbjutás, mert eladott labdáinkat gyors indításokból megbüntette az ellenfél. Sajnálom, tényleg egy hajszálon múlt."

Heimo Förster(Leverkusen): "A második félidőben rosszul védekeztünk az Albacomp dobó játékosain, sok triplát kaptunk. Szerencsére jó támadásokkal ellensúlyoztuk a saját palánk alatti hibákat, az utolsó két percben viszont remek védekezésünk hozta meg a továbbjutást."

Somos Zoltán

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK