Vágólapra másolva!
Magabiztos teljesítménnyel nyert az ukrán Khimik Juzsnyíj ellen a kaposvári férfikosárlabda-csapat, amely - eddigi legjobb nemzetközi eredményét elérve - 17 csapat közül a harmadik helyen végzett az Északi-főcsoportban.

Európa-kupa, a harmadik helyért:
Kaposvári Klíma-Vill KK - Khimik Juzsnyíj (ukrán) 86-59 (26-16, 24-12, 20-16, 16-15)
Mariupol, sportcsarnok, 1200 néző
vezette: Bekis (fehérorosz), Okhrimenko (orosz)
Kaposvár: Simon (11/3), Dzunic (12), Jackson (16), De Gray (11/3), Ivkovic (20). Csere: Szőke (10), Varga R. (4), Filipovic (-), Ágfalvi (2). Vezetőedző: Goran Miljkovic
Khimik: Beskov (6), Korocskin (5/3), Fatic (12/3), Pogorelov (7/3), Matiokucevic (2). Csere: Ushakov (2), Makszimenko (10/3), Vinogradov (9), Kuznyecov (4), Pascsenko (2). Vezetőedző: Zvezdan Mitrovic
az eredmény alakulása: 3. perc: (8-4), 7. perc: (21-12), 12. perc: (29-18), 16. perc: (40-24), 22. perc: (56-33), 26. perc: (62-36), 34. perc: (74-48), 38. perc: (82-53)
kipontozódott: Matiokucevic (a 34. percben)

A kedden este elveszített elődöntő természetesen másnap is téma volt a kaposváriaknál. A reggeli után a Leverkusen elleni mérkőzést elemezték a csapat tagjai, Miljkovic edző pedig a hibák kiküszöbölésére hívta fel a figyelmet. Persze lehet, hogy ha csak a tiszta dobóhelyzeteket sikerül értékesíteni, most a döntő előkészületeiről olvashatnának. A gyönyörű napsütés a hangulatot és az időt is enyhítette.

Néhányan vállalkoztak egy kis parti sétára vagy vásárlásra. Az Azovi-tenger hullámai helyett azonban közel egyméteres jégpáncél fogadta az érkezőket. A boltban járók is élményekkel tértek vissza. A többfunkciós helyi áruházban gyakori vendégek az utcán kóborló kutyák, az illatszer-osztály vitrinjében pedig egy jól megtermett vörös macska gubbasztott gazdájára várva. A várost járó külföldinek olyan érzése támad mintha időutazáson venne részt. A házak falait többemeletes mozaikok díszítik, melyről a gyári munkás épp olyan boldogan tekint vissza, mint az űrhajós, vagy a kalászt lengető parasztasszony. Akad olyan tér, ahol még Lenin mutatja az utat a jövőbe, a tömegközlekedési eszközök pedig mintha időszámításunk előttiek lennének. Az ukránok a függetlenné válás óta - gyakorlatilag a semmiből - hatalmas erőfeszítés árán próbálják megteremteni a működő piacgazdaságot. Ennek eredményeképpen az utóbbi évekre sikerült visszaszorítani az inflációt, így a sportra is több jut. Különösen látszik ez az Azovmash komplexumán, melyet a legkorszerőbb technikával szereltek fel. A rendezőket sem lehete azzal vádolni, hogy nem adnának a külsőségekre. A vadonatúj sportcsarnokban négy óriás kivetítőn is nyomon lehet követni az eseményeket. A büfébe akár ki sem kell menni, mert fruttiárusok hada pásztázza a lelátókat. A legnagyobb tetszést mégis az Európai Regionális Kosárlabda Liga saját tánckara aratta. A litván hölgyekből álló csapat a holtidőkben pergő ritmusban, profi módon szórakoztatta a nagyérdeműt.

Magyar kosárlabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=28842

A harmadik helyért az ukrán bajnokság hatodik helyén álló Khimik ellen kísérelhették meg a javítást a somogyiak. A kezdeti jó védekezés mellett több ziccert is dobhattak a Klíma-Vill játékosai, ám Makszimenko és Fatic tripláival zárkózott az ellen. A negyed vége előtt Simon és a csereként érkező Szőke hasonló módon támadta az ukrán állásokat. Az elődöntőhöz képest sokkal mozgékonyabban kosárlabdáztak a kaposváriak, és ami a legfontosabb, a támadásokat nagyobb százalékban sikerült pontokkal befejezni. Ivkovic rendre sikerrel vívta meg csatáit a palánk alatt és egy lepattanó híján dupla-dupláig jutott az első 20 perc alatt. A szünet előtt még Jackson látványos zsákolása hozta tűzbe a közönséget. Az ellenfél lassan beletörődött a megmásíthatatlanba, és egyre többször csak asszisztált a kaposvári pontszerzésekhez.

A harmincra duzzadó különbség érthetően felszabadulttá tette a somogyiakat, akik megoldásaikkal a publikumot is próbálták szórakoztatni. Az utolsó negyedben pihenőt kaptak a Kaposvár kulcsemberei, Szőke és Ágfalvi pedig pontokkal hálálta meg a játéklehetőséget. A magyar férfi klubcsapatok közül egyedül állva maradt kaposváriak győzelmükkel a harmadik helyen zárták szereplésüket az Északi-főcsoportban és egy díszes üvegserleggel térhettek haza.

Goran Miljkovic: "Örülök, hogy megszereztük a harmadik helyet. Tapasztalatainkat a magyar bajnokságban és a kupában is hasznosíthatjuk, ahol megpróbálunk minél jobban szerepelni."

Zvezdan Mitrovic: "Erősebb csapat a Kaposvár, tőlünk most ennyire tellett."

A hazai pályán szereplő ukrán Azovmas Mariupol diadalmaskodott főcsoportban, miután a fináléban biztosan győzött a német Bayer Leverkusen ellen.

Azovmas Mariupol (ukrán) - Bayer Leverkusen (német) 88-61 (a felénél 47-41)
Mariupol, 2000 néző

A Final Four végeredménye:
1. Azovmas Mariupol (ukrán)
2. Bayer Leverkusen (német)
3. Kaposvár
4. Himik Juzsnyij (ukrán)

Balatoni Hajnalka