Vágólapra másolva!
Sima, huszonnégy pontos győzelmet aratott az Albacomp férfikosárlabda-csapata a bajnoki rájátszás első fordulójának első összecsapásán. A fehérváriak 95-71-re győzték le a paksi Atomerőmű együttesét, s összesítésben 1-0-s előnyre tettek szert.

Férfikosárlabda-bajnokság, rájátszás, 1. forduló
Albacomp - Atomerőmű SE 95-71 (30-19, 23-14, 23-18, 19-20)
Székesfehérvár, 2500 néző
vezette: Váradi, Ádám
Albacomp: Theisz (-), MOSELEY (24/6), HART (14/3), BENCZE (16), LAPOV (19/3). Csere: BOROS (6), Góbi (8), Halm (8/6), Matus (-), Soós (-). Edző: Farkas Sándor
ASE: Mészáros (4), DAVIS (16), Smith (14/3), SITKU (17/3), Czigler (6). Csere: Pojbics (6), Jurgilas (2), Érsek (6/6). Edző: Fodor Péter.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

A bajnoki negyeddöntő legizgalmasabbnak ígérkező párharcát vívják a felek - legalábbis előzetesen mindenki ezt várja a címvédő Paks és az alapszakaszban csaknem végig vezető Albacomp csatájától. A pályahátrányból induló, ezúttal teghát idegenben játszó tolnaiak megerősödött önbizalommal érkeztek Fehérvárra, hiszen pár napja megnyerték a Magyar Kupát - elveszítették viszont Fodor Gergelyt, és a sérült válogatott védő hiánya érzékenyen érinthette őket (jóllehet, nélküle diadalmaskodtak a kupadöntőben is).

Az Albacomp lehengerlő meccskezdése mégsem csak Fodor távollétének számlájára írható. A fehérváriak visszatért sikeredzője, Farkas Sándor az egészséges agresszivitást és elszántságot jelölte meg a siker első számú kulcsaként a találkozó előtt - és fiai értettek a szóból. Keményen védekezett, lepattanót szinte nem is engedett rosszul dobó ellenfelének az Alba, miközben centerei a másik palánk alatt is remekeltek. Bencze és Lapov jó formáját Moseley nagyszerű pillanatai és az ismét csatasorba állított Hart pontjai egészítették ki támadásban, ezek voltak összetevői a 8-0-val indító és az első negyedben harmincig jutó Albacomp remek nyitányának.

A Paks nyerte a férfikosár-Magyar Kupát/sport/csapat/kosarlabda/20030412apaks.htmlKosárlabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=28842A férfi rájátszás/sport/csapat/kosarlabda/20030409aferfi.html

Sitku révén ugyan igyekezett lépést tartani az ASE, de annál nagyobb felzárkózásra, midőn 4-12-ről 13-12-re jöttek vissza, a későbbiekben nem voltak képesek. Szünetig húsz pontra hízott a fehérvári előny, köszönhetően többek között a lepattanó-harc meglepő alakulásának is. Czigler és Sitku mellett nem szokás tizenkettővel több lecsorgó labdát összeszedni, Bencze, Lapov és Góbi azonban nem tisztelte a hagyományokat. Hozzátartozik a krónikához,hogy Mészáros sérülése miatt újabb kulcsember vált ki a Paksból, így még nehezebbnek tűnt a címvédő helyzete húsz perc után.

Veszített ugyan már nagyobb előnyről is meccset az Alba ebben a szezonban, ezúttal azonban érezhető volt: Farkas Sándor nem engedi "elaludni" fiait. Tartotta a különbséget a Boros révén jó karmesterrel, Moseleynak köszönhetően eredményes támadóval és változatlanul domináns centerkettőssel operáló Fehérvár. Smith és Davis jobb híján egyéni akciókból próbált szűkíteni a különbségen, Fodor Péter pedig zónavédekezésre utasította csapatát, de a padról érkező Halm hamarjában két triplával jelezte: ez is hiábavaló próbálkozás.

A végén Lapov Benczének, és Moseley Hartnak adott "álompasszai", Davis bravúros berepülései már nem a meccs kimenetelét, inkább színvonalát befolyásolták jótékonyan, feledtetve az időnkénti feszült hangulatból eredő kisebb kakaskodásokat. Harminc ponttal is vezetett az Albacomp, amely az alapszakasz végén mutatott erőtlen játéka, és a Paks kupagyőzelme után nem várt különbséggel nyert a negyeddöntő első meccsén. A hangsúly persze az "elsőn" van, mert a párharc folytatódik, vasárnap, Pakson.

Farkas Sándor: "Nagyon örülök a győzelemnek. Vezetünk 1-0-ra, ennyi, semmi több."

Fodor Péter: "Gondjaink Mészáros sérülésével tovább szaporodtak. Az Albacomp frissebb volt, jobban játszott, megérdemelten nyert."

Somos Zoltán