Vágólapra másolva!
A klub történetének első bajnoki döntőbe jutását kivilágos kivirradtig ünnepelték egy bowlingklubban péntek éjjel a Soproni Postás játékosai és vezetői, Meszlényi Róbert edzővel és Füzy András ügyvezető elnökkel az élen. A klub első embere a napokban szárnyra kelt - a GYSEV-vel történő esetleges fúzióval, illetve a Ferencváros, illetve a FOTEX esetleges szerepvállalásával kapcsolatos - hírekre reagált az [origo]-nak adott nyilatkozatában.

Ami a GYSEV-ügyet illeti: a soproni vasutasok most már bizonyos, hogy nem indulhatnak az Euroligában, hiszen pénteken elvesztették a MiZo-Pécsi VSK elleni bajnoki elődöntő harmadik, a továbbjutásról határozó mérkőzését. Török Zoltán, a GYSEV klubigazgatója ennek ellenére elképzelhetetlennek tartja, hogy csapata kimaradjon a legrangosabb európai klubsorozatból: "Akkora szellemi tőke halmozódott fel a klubnál az elmúlt négy esztendő Euroliga-szereplése során, hogy igazságtalan lenne a magyar szövetség részéről, ha nem indítani a GYSEV-et."

A felvetésre, miszerint a szövetség elnöksége már döntött arról, hogy a bajnokság arany- és ezüstérmese indul a kupában, Török így válaszolt: "Nem hinném, hogy érdeke lenne a magyar kosárlabdasportnak egy anyagilag ellehetetlenült klub szerepeltetése, hogy aztán a szóban forgó egylet menet közben szégyenszemre visszalépjen a sorozattól."

Török természetesen hallott arról a feltételezésről, miszerint a két soproni csapat fúziója megoldást jelenthetne - a Posta hozománya az indulási jog és a játékoskeret lenne, a GYSEV-é a pénz, a sokéves tapasztalat, s a jelenleg még európai színvonalú személyi állomány -, ám szerinte ez nem érné meg a vasutasoknak: "Miért fuzionálnánk a Postával? Szerintem mi fogunk indulni az Euroligában, a Postás játékosainak pedig néhány hét múlva lejár a szerződése, szabadon igazolhatókká válnak. Számunkra az egyesülés csak nyűggel járna: a Postás 60 milliós tartozásának átvállalásával, amiért cserébe semmit sem kapnánk."

Füzy álláspontja szerint is elképzelhetetlen a fúzió, de más okokból: "Nincs szükségünk arra, hogy egyesüljünk a GYSEV-vel. Miénk az Euroliga-indulás joga, s ezzel természetesen élni is fogunk. Azon munkálkodunk, hogy ennek megteremtsük az anyagi fedezetét. Az FTC-vel, illetve Várszegi Gáborral vagy a FOTEX-csoporttal eddig még nem tárgyaltunk, de elindítottuk a kapcsolatfelvételt. Játékoskeretünk együtt marad, minden kosárlabdázónk a Postás színeiben szeretne ősztől az Euroligában szerepelni. A Magyar Posta Rt. 60 millió forinttal - 48 millió plusz 12 millió ÁFA - tartozik a klubnak egy minden szempontból érvényes reklámszerződés alapján, melynek ránk vonatkozó részét december 31-ig teljesítettük. Olyan dokumentumok vannak a birtokomban, amelynek láttán biztos vagyok benne, hogy a Posta fizetni fog. Nem akarunk pert, sokkal inkább békés megegyezést, már csak azért sem, mert a következő szezonban - Euroliga-szereplőként - üzleti alapú együttműködést szeretnénk az állami tulajdonú részvénytársasággal."

Ch. Gáll András