Vágólapra másolva!
Érdekes hír jelent meg az egyik napilap szerdai számában, miszerint a MAFC férfikosárlabda-csapata eladná élvonalbeli indulási jogát az FTC-nek, amely évi 20-30 millió forintból működtetné új szakosztályát. Az [origo] megkereste a klub ügyvezető igazgatóját, Kangyal Tibort, aki cáfolta ezeket a híreket.

"FTC néven a MAFC?" címmel kis keretes írás jelent meg a Budapesti Nap szerdai számában, amely szerint szóba került, hogy a Ferencvárosi Torna Club megvásárolná a MAFC férfikosárlabda-csapatától az indulás jogát, s a Népligetben 20-30 millió forintos évi keretből működtetné az új szakosztályt.

A Műegyetemi Atlétikai és Football Club (MAFC) mizériája tavaly ősszel kezdődött, amikor a Magyar Kosárlabda Szövetség, illetve a Férfi Hivatásos Alszövetség nem fogadta el a csapat nevezését a férfibajnokság A csoportjába, mondván, a benyújtott anyag hiányos. A MAFC ugyan mindent elkövetett, hogy bebizonyítsa igazát, végül nem sikerült meggyőznie a szövetséget. A csapat a harmadosztályba kapott besorolást, a legjobbak között pedig a kecskeméti Univer KSE indulhatott.

Idén februárban változott a helyzet, miután a Sport Állandó Választott Bíróság decemberben megállapította, hogy törvénysértő volt a kirekesztő döntés, a Férfi Hivatásos Alszövetség úgy döntött, a MAFC a 2003-2004-es szezonban visszakapja élvonalbeli tagságát, s hogy mindez zökkenőmentes legyen, felemelik az A csoport létszámát tizennégyre. A MAFC meg is kezdte a felkészülést az új évadra, támogatókat keresett, amikor is megjelent az ominózus cikk...

"Egy évvel ezelőtt gyakorlatilag egyetlen papírunk hiányzott a nevezésből, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától kellett egy úgynevezett 'nullás igazolás', amelyet minden csapattól kérnek - bár milyen vámügye lenne egy kosárklubnak? -, de a miénk eltűnt. Mire beszereztük az újat, már nem voltunk élvonalbeliek” - kezdte a beszélgetést Kangyal Tibor, a MAFC ügyvezető igazgatója.

- A jelenlegi helyzet szerint azonban szeptembertől a MAFC ismét A csoportos lesz. Vagy esetleg van valóságalapja a megjelent hírnek?
- Amikor elkezdtük a tárgyalásokat a leendő szponzorokkal, akkor tény, tárgyaltunk a Budapesti Nap című újság kiadójával is, de nem jutottunk semmire. Úgy tűnik, azt hitték, vagy velük egyezünk meg, vagy senkivel. Azt viszont, hogy mi a Ferencvárossal tárgyalnánk, most hallom először öntől. A MAFC talán az egyetlen kosárlabdacsapat Magyarországon, amely mindig tagja volt az élvonal első két osztálya valamelyikének, erről nem szeretnénk lemondani a jövőben sem.

- Azért tartottuk érdekesnek az információt, mert korábban felröppent pletykaszinten az is, hogy a Fradi ismét beszállna a női kosárlabdába, ettől pedig már csak egy ugrás a férfi mezőny...
- Lehet, hogy a Ferencvárosnál vannak ilyen tervek, ez nem tudhatom. Az viszont elárulom, nagyon komoly tárgyalásokat folytatunk a XI. kerületi önkormányzattal, s segítségével a kerület tőkeerős cégei közül szeretnénk megnyerni támogatókat.

- Ha most azt kérdezem: lesz-e a következő idényben élvonalbeli férfikosárlabda-csapata a MAFC-nak?
- Egészen biztosan lesz.

Pincési László