Vágólapra másolva!
Ami várható volt, az bekövetkezett: Zoran Martic távozott a Szolnok férfikosár-csapatának a kispadjáról, helyére Kmézics Zorán került. A trénert nem kell bemutatni Szolnokon, hiszen játékosként nyolc, edzőként pedig két évig szolgálta a piros-fekete klubot.

Kmézics Zorán irányítása alatt ezüstérmet nyert az együttessel az 1999/2000-es évadban, ezt követően - egy fél év után - Heinrich Róbert került Sopronból Szolnokra, míg Kmézics a hűség városában folytatta edzői pályafutását. Most újra Kmézicsé a karmesteri pálca Szolnokon.

"Nem titkoljuk, hogy több jelöltünk is volt a kispadra, s azért választottuk Zoránt, mert kötődik a városhoz és az egyesülethez is" - kezdte indoklását dr. Nyerges Zsolt, a klubot működtető gazdasági társaság első embere. "Szakmailag már bizonyított három esztendeje, mikor ezüstérmet szerzett a csapattal. Azóta folyamatosan képezte magát, elvégezte a belgrádi Kosárlabda Akadémiát. Igaz, három éve szerződést bontottunk vele, a múlton azonban nem szabad rágódni, tanulni kell belőle. Az elmúlt fél évben mint koordinátor tevékenykedett Zorán a klubnál, s kiderült, hogy jól tudunk vele dolgozni. Tisztában vagyunk vele, hogy nehéz lesz az elkövetkező évad, hiszen kisebb költségvetéssel kell működnünk, mint az elmúlt években. Állományunkból Orosz Benő, Mérész Csaba és Rytis Vaisvila aláírta módosított szerződését, többen azonban még nem döntötték a hogyan továbbról."

"Szolnok a második otthonom" - kezdte Kmézics Zorán. "Tizenhét éve élek Magyarországon, ennek nagy részét a Tisza-parti megyeszékhelyen töltöttem. Feleségem - Kolláth Emília, egykori válogatott röplabdás - és szülei szolnokiak. Nem beszélve arról, hogy sok barátom van a városban. Tudom, az idén szűkebb lesz a költségvetésünk és a játékoskeretünk, ám nincs más hátra: ebből kell jó csapatot csinálni. A tervek szerint július 21-én kezdjük el a felkészülést, mintegy tíz hetes kemény munka vár majd ránk a szeptember 27-ei bajnoki rajtig."

A kilencvenes években az egyik legnépszerűbb szolnoki játékosnak számított Takács Attila, aki a legutóbbi három évet Kecskeméten töltötte. Információink szerint a Taki becenévre hallgató játékos visszatérhet a klubhoz. A felröppent hírek szerint a saját nevelésű Szarvas Gábor Kecskemétre igazol. A szolnokiak közül Pavlovic Predrag Nyíregyházára, Trepák Zoltán pedig Kaposvárra tart, ahol egykori szolnoki játszótársa, Sztojan Ivkovic centerpárja lehet.

Varga Csaba