Vágólapra másolva!
1993. június 7-én, egy München melletti autópályán halálos balesetet szenvedett Drazen Petrovic, minden idők talán legnagyszerűbb európai kosárlabdázója, a hazájában - és világszerte - legendaként tisztelt horvát sportember.

Petrovic - aki 1964. október 22-én született a dalmáciai Sibenikben, a horvát tengerpart talán legvarázslatosabb városában - nem volt még 29 éves, amikor Lengyelországból hazafelé menet kocsija az esős autópályán belerohant egy kamionba. A New Jersey Nets "anyósülésen" utazó 3-asa szörnyethalt. Bár már fantasztikus sikerek álltak a háta mögött - néhány nappal korábban választották be az harmadik All-NBA Teambe, azaz a liga hármas számú szupercsapatába, miután 22,3 pontos átlaggal legjobb NBA-idényét produkálta -, mindenki szerint hátra voltak legszebb kosaras évei, talán már az 1993/1994-es szezonban Michael Jordan-i magaslatokba emelkedett volna.

Soha nem tudjuk meg, mire vihette volna.

Petrovic meglehetősen későn, 1977-ben, 13 évesen kezdett kosárlabdázni, de nem lehetett tehetségtelen, mert két év múlva már szülővárosa, a sibeniki Sibenka felnőtt keretével edzett. 1980-ban, nem egészen 16 évesen már az ifjúsági Európa-bajnokságon bronzérmes jugoszláv válogatott tagja!

Két évre rá a 17 éves Petrovic Korac-kupa döntőt játszik a Sibenkával a francia Limoges ellen, ugyanazon év nyarán kadett Európa-bajnok a jugókkal. Bemutatkozik a felnőtt válogatottban az Olaszország elleni meccsen.

1983: a Sibenka megnyeri a jugoszláv bajnokságot, de a szövetség - a sportág történetében példa nélküli döntéssel - két nappal később elveszi a horvátoktól az aranyérmet, rossz játékvezetésre hivatkozva, és a belgrádi Bosznának ajándékozza. A Sibenka megint kikap a Limoges-tól a Korac-kupa fináléjában. Drazen tagja a felnőtt Eb-n hetedik helyezett nagyválogatottnak.

1984: Drazen átigazol a zágrábi Cibona csapatába. A Los Angeles-i olimpián a Mirko Novosel dirigálta jugoszláv válogatott - Drazen Petrovic kiugró játékával - bronzérmet szerez az Egyesült Államok és Spanyolország mögött. 1985: Országos bajnoki címet nyer a Cibona, a döntőben 2:1-re veri a Crvena Zvezdát. A kupa is a Cibonáé, az Eb-n megint csak hetedik a válogatott. A BEK döntőjében a Cibona 87-78-ra veri a Real Madridot, Drazen 39 pontjával.

1986: Petrovic Budapesten - a BEK döntőjében a Cibona feledhetetlen meccsen 94-82-re győz a Sabonis vezérelte Zalgiris Kaunas ellen. A madridi vébén Jugoszlávia bronzérmes. Petrovicot draftolja a Portland Trailblazers.

1987: A KEK-döntőben a Cibona 94-82-re legyőzi a Scavolini Pesarót, az Európa-bajnokságon Jugoszlávia bronzérmes.

1988: Drazen a Real Madridhoz szerződik.

1989: A spanyol bajnoki döntőben a Real 3-2-re alulmarad a Barcelonával szemben. A KEK-döntőben a Real legyőzi a Snaidero Casertát, Petrovic 62 (!) pontot dob. Jugoszlávia Európa-bajnok Zágrábban. Az idény végén Petrovic a Portland játékosa lesz.

1990: Első NBA-szezonja nem túl sikeres, átlaga 7,6 pont és 12,4 perc. A válogatottal viszont parádézik, minden idők legerősebb amatőr együttese fölényesen nyeri a világbajnokságot Buenos Airesben.

1991: Petrovic átlaga 10,2 pontra és 16,6 percre emelkedik, az évad végén átkerül a bedobó New Jersey-be.

1992: Áttörés az NBA-ben - 20,6 pontos átlag, ő az év legtöbbet fejlődött kosarasa (Most Improved Player). A barcelonai olimpián ezüstérmes Horvátország, csak a Dream Team veri meg Petrovicékat.

1993: Drazen legsikeresebb éve. 22,6 pontos átlag a Nets csapatában, All-NBA harmadik csapat. Június 6-án Eb-selejtezőn Horvátország simán veri Lengyelországot Wroclawban. A meccs után hazafelé indul Petrovic, autója másnap délután 17 óra 20 perckor a bajorországi Denkendorf térségében karambolozik, a játékos szörnyethal.

Ch. Gáll András