Vágólapra másolva!
Bár a spanyol profi kosárlabdázók szakszervezete úgy döntött, hogy csapatonként csak két, az Európai Unión kívüli országból érkezett játékos szerződtetését engedélyezi, Dávid Kornél helye mégsem forog veszélyben a Tau Cerámica Vitoria együttesénél. A 31 éves center-bedobó aláírt szerződéssel rendelkezik a baszk gárdához, s ennek birtokában ugyan elküldhetik - de ebben az esetben ki kell fizetniük a szezonra járó teljes gázsiját.

A minap megjelent hírek - miszerint kettőben maximálják az egyes csapatok által foglalkoztatott, Európai Unión kívülről érkezett kosarasok számát - hallatán olyan információk is szárnyra keltek, hogy Dávidot esetleg menesztenék a montenegrói Dusko Ivanovic által edzett baszk csapattól. Erről azonban - a magyar kosaras szerint - szó sincs, már csak azért sem, mert pillanatnyilag Dávidon és a litván Arvydas Macijauskason kívül nincs Európai Közösségen kívüli kosarasa a tavalyi spanyol bajnoknak. (Ennek némiképp ellentmondani látszik az a tény, hogy az eurobasket.com honlapján az amerikai Art Long neve is szerepel, mint a Tau kosarasa.)

"Én úgy készülök, hogy augusztus 17-én kiutazom Vitoriába" - mondta Dávid Kornél. "Senki nem közölt velem olyasmit, hogy létszámfölötti lennék, aláírt szerződéssel rendelkezem, s ezt csakis olyan következményekkel lehet felbontani, ha kifizetik a teljes 2003/2004-es járandóságomat."

A 105-szörös magyar válogatott kosaras hétfőtől újra edzésbe áll, a bostoni NBA-tábort követő egyhetes balatoni nyaralás befejeztével. Elviekben a Boston Celticstől is befuthat még egy ajánlat, de azt csak akkor fogadná el honfitársunk, ha garantált szerződésre vonatkozna. Ebben az esetben minden jogi következmény nélkül elhagyhatná a Tau Vitoria együttesét.

Ch. Gáll András